»Suarizma« Luisa Suareza hit na socialnih omrežjih

Urugvaj premagal južnoameriškega prvaka Čile. Prvi četrtfinalni tekmi pokala Amerike v petek.
Fotografija: Edinson Cavani (v skoku) in Luis Suarez sta bila osrednja moža derbija proti Čilu na pokalu Amerike. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Edinson Cavani (v skoku) in Luis Suarez sta bila osrednja moža derbija proti Čilu na pokalu Amerike. FOTO: Reuters

V četrtfinale se je Argentina prebila skozi šivankino uho, toda na pokalu Amerike se že kažejo obrisi derbija vseh derbijev, polfinalnega dvoboja Brazilije in Argentine, 3. julija. A najprej morata obe reprezentanci preskočiti četrtfinale, v katerem so pari naslednji: Brazilija – Paragvaj (petek ob 2.30), Argentina – Venezuela (petek ob 21. uri), Kolumbija – Čile (sobota ob 1. uri), Urugvaj – Peru (sobota ob 21. uri).

Za povabljenca z drugih celin, Japonsko in Katar, se je poučna ekskurzija na Copi Americe hitro končala. »Bila je del razvojnega procesa in učenja tekmovanja z najboljšimi,« je »šolanje« na zeleni celini ocenil japonski selektor Hadžime Morijasu, ki je v Braziliji nabiral izkušnje s pretežno selekcijo do 23 let.

...
...


Zadnje dejanje predtekmovanja je na sloviti Maracani v Riu pripadlo južnoameriškima težkokategornikoma, branilcu naslova Čilu in Urugvaju. Krajšo je potegnil prvak, potem ko je z edinim golom na tekmi in že svojim 48. v 113. tekmi za Urugvaj dvoboj odločil Edinson Cavani. Zmagovalec je bil nagrajen z lažjim četrtfinalnim izzivalcem Perujem. Za poraženca je četrtfinalni dvoboj s Kolumbijo, ki jo uvrščajo med največje favorite za naslov, na katerega čaka že od leta 2001, tako rekoč finalni.


 

Suarez ga je znova lomil


Luis Suarez ni zabil gola, toda najboljši strelec v zgodovini urugvajske reprezentance (58 golov) je bil vseeno osrednja osebnost derbija na Maracani. Ničkolikokrat je 32-letni napadalec Barcelone ušpičil kakšno neumnost, tudi grizel je tekmeca, včeraj pa je svojo zbirko čudaštev dopolnil še z novim »Suarizmom«, ki je sprožil buren odmev na družbenih omrežjih. V eni od napadalnih akcij je njegovo podajo z roko ubranil čilenski vratar Gabriel Arias. Suarez je v trenutku dvignil roko in zahteval kazenski strel. Četudi je v delčku sekunde ugotovil, da se je prenaglil in da je vratar preprečil podajo, je Suarez že postal zvezdnik spleta.



Toda ta pripetljaj ni bil edini, zaradi katerega je bil »junak« dneva. Potem ko je eden od navijačev pritekel na igrišče in ga je Čilenec Gonzalo Jara spotaknil, je Suarez v silovitem šprintu stekel do glavnega sodnika in zahteval izključitev za tekmeca.


Azzurri brez polfinala


Italija je upala zaman in je na domačih tleh ostala brez polfinala na evropskem prvenstvu selekcij do 21 let. Za naslov najboljših se bodo pomerili Nemčija, Romunija, Španija, Francija (jutri ob 21. uri). »Azzurrini« so upali, da bi se lahko prebili v boj evropski naslov, potem ko so se iz treh skupin med najboljše uvrstili zmagovalci in najboljša drugouvrščena reprezentanca. Pri čemer je bil pogoj, da bi Romunija premagala Francijo ali izgubila z najmanj tremi goli razlike. Na koncu sta se tribarvni selekciji (obe reprezentanci imata tudi vzdevek tricolori) razšli brez golov in brez neposrednega strela proti vratom.

Razočarani niso bili samo v taboru naših zahodnih sosedov. Tudi pri severnih in južnih sosedih, Avstrijicih in Hrvatih, se računici v skupini z Nemčijo, Dansko in Srbijo ter s Francijo, Romunijo in Anglijo nista izšli. Na koncu so se Hrvatje tolažili s točko po strelskem šovu z Anglijo. Kljub trikratnemu zaostanku so izvlekli 3:3. Še huje jo je na euru odnesla Srbija, ki je izgubila z Avstrijo (0:2), Nemčijo (1:6) in Dansko (0:2) ter je bila prepričljivo najslabša na prvenstvu.

Polfinalni tekmi bosta na sporedu v četrtek, para sta: Nemčija – Romunija (Bologna, 18), Španija – Francija (Reggio Emilia, 21). Finale bo v nedeljo v Vidmu.

Komentarji: