Takoj bo znano, če bo mundial dosegljiv  

Od danes do srede v Brnu kvalifikacijski turnir za uvrstitev na svetovno prvenstvo v dvoranskem nogometu.  

Objavljeno
02. februar 2020 15.32
Posodobljeno
02. februar 2020 15.33
Selektor reprezentance v dvoranskem nogometu Andrej Dobovičnik je prepričan, da je Slovenija dovolj kakovostna za eno od prvih mest na kvalifikacijskem turnirju za SP v Brnu. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
 
 
STA, G. N.
STA, G. N.
Ljubljana - Slovenska reprezentanca v dvoranskem nogometu se bo od danes naprej v Brnu potegovala za nastop na letošnjem svetovnem prvenstvu v Litvi. Njeni tekmeci bodo gostiteljica Češka, Kazahstan in Romunija. Cilj Slovencev je osvojitev eno od prvih dveh mest na turnirju skupine D.

Slovenija bo najprej v nedeljo igrala z domačini, v ponedeljek s Kazahstanom, v sredo pa še z Romunijo. Na SP se bo s tega turnirja prebil le zmagovalec skupine, drugouvrščenega pa čakajo dodatne kvalifikacije.

Kot je na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju pojasnil selektor Andrej Dobovičnik, na seznamu potnikov za Češko ni večjih presenečenj. »Veliko je prekaljenih borcev, ki so odigrali že veliko kvalifikacijskih tekem in so v dobri formi,« je uvodoma dejal selektor.

A hkrati je dodal, da je v zadnjem trenutku zaradi zdravstvenih težav odpadel »pivot« Denis Totošković. »Tako bomo šli na Češko z igralcem manj,« je pojasnil Dobovičnik.

Ta bo v Brno peljal Mateja Fiderška, Igorja Osredkarja, Jeremyja Bukovca, Nejca Hozjana, Roka Mordeja, Alena Fetića, Tea Turka, Klemna Duščaka, Kristjana Čujca, Žigo Čeha, Damirja Puškarja, Žana Korena in Tjaža Lovrenčiča.

Kljub Totoškovićevi odsotnosti pa cilji ostajajo isti. »Znani smo po tem, da vedno damo maksimum. Smo športniki, stremimo k najboljšim rezultatom. Gremo pokazat dobre igre in poskusit osvojiti eno od prvih dveh mest. Kakovost imamo, ne glede na vse težave. Če ne bo dodatnih težav, bomo v igri za prvo mesto,« je dejal izkušeni kapetan Osredkar.

image
Kapetan igor Osredkar napoveduje boj za prvo mesto. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Tudi Dobovičnik je izpostavil, da imajo velike ambicije na Češkem, čeprav izbrana vrsta ni bila veliko skupaj v zadnjem obdobju.

»Zdaj imamo težave na mestu 'pivota', ki je zdaj prazno in bomo morali improvizirati. A so fantje večkrat pokazali, da stisnejo takrat, ko je najbolj potrebno in tudi tokrat bo treba,« meni selektor, ki ima na voljo okostje ekipe iz Dobovca ter tudi igralce iz hrvaške in italijanske lige.

Ta poudarja, da je skupina zelo izenačena in je tako nehvaležno karkoli napovedovati. Kazahstan in Romunijo so Slovenci deloma spoznali že na evropskem prvenstvu 2018 v Ljubljani, kjer je prvi osvojil četrto, Romunija pa zadnje, 12. mesto. Slovenija je bila peta.

Spored turnirja
danes: Češka – Slovenija (18), Kazahstan – Romunija (21

ponedeljek: Češka – Romunija (18), Slovenija – Kazahstan (21)

sreda: Romunija – Slovenija (15), Kazahstan – Češka (18)
 


Tokrat pa bo pomembna že prva tekma s Češko, ki tako kot preostale v skupini sodi med 20 najboljših na svetu. »Skozi zgodovino smo s Čehi zelo izenačeni, a smo jih tudi že premagali. Tudi zdaj si jih želimo, ker z zmago na prvi tekmi ostaneš v igri do konca turnirja. Kazahstanci s svojim letečim vratarjem Higuito so prvi favoriti, tudi z Romuni pa smo se večkrat pomerili. Analizirali smo jo, a podrobneje jo bomo ob koncu turnirja, saj z njo igramo nazadnje. Po brazilsko obarvanih okrepitvah pa so podobne kakovosti kot preostale tri ekipe.«

Slovenska reprezentanca se sicer sedmič bori za nastop na SP. Doslej je bila venomer neuspešna. Prvič je poizkusila leta 1995 v kvalifikacijah v Belgiji, zadnjič pa klonila na zadnji stopnici, ko jo je bila leta 2016 od slovenske vrste v dveh tekmah boljša Španija.

V kvalifikacijah za svetovna prvenstva ima Slovenija odigranih 32 tekem, od tega 18 zmag, tri remije in 11 porazov. Tokratni lov na svetovno prvenstvo je Slovenija uspešno začela že v prvi fazi kvalifikacij, ko je slavila v močni skupini v Severni Makedoniji.