Tekmovalni neuspeh odnesel tudi trideset milijonov evrov

Jan Oblak znova potrdil izjemno kakovost, toda z Atleticom zapušča evropsko elito. Simeone ostal v Londonu.
Objavljeno
07. december 2017 00.20
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Ljubljana – Hoteli so evropski naslov, a pristali v evropski ligi. Prvič po štirih sezonah je Atletico Madrid ostal brez uvrstitve med najboljših osem v Evropi, čeprav so Španci pričakovali, da bodo z zrelo ekipo, zimskimi okrepitvami in novim štadionom še močnejši. Vse sta uničila dva slaba večera proti skromnemu Karabahu.

Zelo slaba tolažba za rdeče-beli del Madrida je, da lahko mednarodno lovoriko osvoji v evropski ligi, saj imajo pri Atleticu vrh glave vseh »drugorazrednih« zmagoslavij v evropski ligi, španskem pokalu, španskem superpokalu, evropskem superpokalu … Kar hočejo, je naslov v ligi prvakov, a ta je spet ostal neizpolnjen sen. Vendar pri Atleticu ne bodo trpeli zgolj zaradi športne neuspešnosti, temveč tudi zaradi slabega zaslužka – po prvih ocenah so zaradi zgodnjega izpada iz lige prvakov ostali brez tridesetih milijonov evrov.

»Zelo nas boli, a prav zato je nogomet tako zanimiv. Krivi smo si povsem sami, saj smo proti prvemu osvojili več točk kot proti zadnjemu,« je na zanimiv podatek spomnil Atleticov trener Diego Simeone. Madridska zasedba je namreč proti prvi Romi zbrala štiri točke, proti zadnjemu Karabahu pa zgolj dve. »Proti Karabahu smo imeli v Madridu deset lepih priložnosti, pa jih nismo unovčili. Najbolj sem razočaran zato, ker je naša ekipa spet prava in bi lahko spomladi naredili nov vrhunski rezultat v ligi prvakov. Kljub temu moramo sprejeti situacijo in se boriti do konca v evropski ligi.«

Atletico je v zadnjem obdobju evropsko ligo osvojil v sezonah 2009/10 in 2011/12, toda v zadnjih štirih sezonah je dvakrat igral v finalu lige prvakov ter po enkrat v polfinalu in četrtfinalu, prav vedno je bil sicer boljši mestni rival Real. Po vseh nepozabnih večerih med evropsko elito se bo zdaj težko spet privaditi na manj privlačno tekmovanje. »Kako se bomo motivirali? Enako kot za vse prijateljske tekme ali obračune v španskem pokalu. Naša motivacija je majica Atletica Madrida, zato bomo vse tekme odigrali na vso moč,« je odvrnil Simeone.

Ker so španski novinarji pozorni na vsako malenkost, so takoj ugotovili, da se Simeone ni vrnil skupaj s preostalo ekipo v Madrid, ampak je ostal v Londonu za dodaten dan. Ker domišljija nima meja, je takoj postalo sveže vprašanje, ali se argentinski strateg v angleški prestolnici dogovarja za novo službo. Še dodatno je govorice podžgala Simeonejeva žena Carla Pereyra, potem ko je na spletnih socialnih omrežjih objavila fotografijo iz Londona, spodaj pa pripisala: »Kaj naj naredimo z vso to prihodnostjo? To so londonska jutra.«

Kdo bo Atleticov trener v prihodnji sezoni, je bolj vprašanje za poletne mesece, za bližnjo prihodnost pa je jasno, da v izločilnih bojih lige prvakov ne bo niti enega najboljših vratarjev na svetu. Jan Oblak je svojo izjemnost spet potrdil v Londonu proti Chelseaju, toda njegove obrambe so bile premalo. »Tako zgoden izpad je velik udarec za celotno moštvo. Naši načrti so bili precej večji, toda vsi smo odločeni, da bomo zdaj še bolj grizli na vseh preostalih tekmovanjih, tudi v evropski ligi,« je po tekmi povedal slovenski vratar.