»Točka za 0:0 bi le prekrila slabosti«

Srečko Katanec po tekmi: Navijači naj nam oprostijo, če lahko.

Objavljeno
27. marec 2017 01.49
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Glasgow – Težko bi Slovenija igrala še slabše. Škoti so povsem zasenčili slovensko reprezentanco in zasluženo zmagali. Selektor Srečko Katanec je zatrdil, da prevzema odgovornost za poraz, kapetan Boštjan Cesar pa pravi, da je imela slovenska reprezentanca srečo, da ni izgubila še z večjo razliko.

Slovenski selektor je v prvo postavo uvrstil vse najbolj cenjene slovenske nogometaše. Toda kljub temu, da si Rene Krhin, Jasmin Kurtić, Kevin Kampl, Josip Iličić in Valter Birsa kruh služijo v najboljših evropskih ligah, so proti Škotski delovali kot skupina slučajno zbranih fantov.

»Slabo! Slovenija ni bila niti igriva niti agresivna. Pokazali nismo prav ničesar,« je takoj po dvoboju bentil slovenski selektor Srečko Katanec. »Pred tekmo sem bral v časopisih, kako smo dobri in samozavesti, kako gremo po zmago, toda igralci imajo na voljo igrišče za devetdeset minut, da nekaj pokažejo, jaz pa jih vodim. Veliko je stvari, zakaj smo delovali slabo, ampak alibijev ne bom iskal.«

Veliko pričakovanje se je tako razbilo na škotskem pogumu in znanju. Slovenci so v dobrih devetdesetih minutah spravili skupaj samo eno priložnost. »V tekmo nismo šli s pravim odnosom. Od prve minute naprej smo imeli težave, izgubili smo veliko žog,« je povedal kapetan Boštjan Cesar. »Škoti so bili agresivni, zato so zasluženo zmagali. Imeli smo celo veliko sreče, saj so Škoti v prvem polčasu večkrat zatresli naš okvir vrat.«

Slovenija je malce bolje zaigrala na začetku drugega polčasa, toda znova je povsem zastala, ko je igrišče v 58. minuti zapustil napadalec Roman Bezjak. »Prosim vas. To da je bila dobra igra na začetku drugega polčasa? Mi smo igrali slabo vso tekmo, Bezjak pa preprosto ni imel več moči. V igro sem želel poslati igralce, ki lahko več tečejo, saj nas je škotski desni branilec ves čas prodiral,« je dejal Katanec.

Čeprav je selektor deležen številnih kritik, bi bil čas, da odgovornost prevzamejo tudi igralci. Katanec je med razloge za poraz uvrstil tudi neigranje slovenskih nogometašev v svojih klubih. »Želim videti samozavestne fante, da si vsaj dvakrat podajo žogo med seboj. Če bi dobili točko za 0:0, bi kvečjemu skrili kakšno stvar, ki danes ni bila dobra. Navijači nam naj oprostijo, če lahko,« je bil Katanec precej odkrit.

»Žal določeni fantje v klubih ne igrajo dovolj. Toda če dam na igrišče nogometaše, ki v klubih ne igrajo, sem odgovoren jaz.«

Kljub temu je Katanec prepričan, da je slovenska reprezentance še vedno živa. »Kvalifikacij še ni konec. Prvi ne moremo biti, lahko pa smo drugi,« je dejal, preden je razočarano sklonil glavo in odšel.