Tolažbo za münchenski polom zdaj iščeta na Dunaju

Derbi večera med Avstrijo in Poljsko – V Skopju premiera Slaviše Stojanovića na latvijski klopi.
Fotografija: Robert Lewandowski bo tudi v teh kvalifikacijah udarni adut poljske reprezentance. Foto AFP
Odpri galerijo
Robert Lewandowski bo tudi v teh kvalifikacijah udarni adut poljske reprezentance. Foto AFP

Pod slovenskim nogometnim drobnogledom bo drevi seveda štart prenovljene Kekove izbrane vrste v Izraelu, toda v luči pričakovanj naslednjih tekmecev bosta pozornost privabljala tudi preostala dvoboja današnjega sporeda v kvalifikacijski skupini G. Pri naši severni sosedi Avstriji bo gostovala Poljska, Severna Makedonija, nedeljska gostja Slovenije, se bo doma pomerila z Latvijo.

Seveda Marcel Hirscher in drugi asi belih strmin ohranjajo poseben status v Avstriji, a sezoni svetovnega pokala v alpskem smučanju je odzvonilo, čas je spet napočil za nogometno reprezentanco. Tudi to imajo naši severni sosedi zelo radi, zlasti všeč pa jim je uspešnost moštva v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Na tisto zadnje, leta 2016 v Franciji, so se uvrstili po veličastnem nizu: v 10 nastopih v skupini, v kateri sta favorizirani vlogi pripadli Rusiji in Švedski, so zbrali devet zmag in en remi! Sicer pa se pred današnjo tekmo ponašajo s 13 zaporednimi tekmami brez poraza v kvalifikacijah za prvenstvo stare celine, nazadnje se jim je zataknilo septembra 2011 v Gelsenkirchnu, ko je bila Nemčija prepričljivo boljša s 6:2.

Toda pozneje je Avstrija uprizarjala svoj novi valček na nogometni zelenici, polnila tribune na sleherni domači tekmi in tako bo tudi nocoj, ko bosta tudi reprezentančno tolažbo iskala velika Bayernova poraženca: avstrijski adut David Alaba in udarni poljski strelec Robert Lewandowski. Pred enim tednom sta namreč v Münchnu doživela boleče slovo od lige prvakov proti Liverpoolu, v nemški bundesligi je pred dvojcem nadaljevanje velikega boja s tekmeci iz Dortmunda za šampionski krožnik, toda poseben izziv za oba predstavljajo tudi kvalifikacije za euro 2020. Na zadnjem velikem tekmovanju, lanskem svetovnem prvenstvu v Rusiji, Avstrijcev namreč ni bilo med udeleženci, Poljaki pa so s svojim cenjenim napadalcem razočarali. V skupini s Kolumbijo, Japonsko in Senegalom so zasedli zadnje mesto.

A Lewandowski, ki je v dosedanjih 102 reprezentančnih nastopih zabil 55 golov, je odločen s svojim učinkom vrniti reprezentanco na raven iz obdobja pred mundialskim polomom. »Njegove sposobnosti so zares popolne, je izjemen nogometaš,« je v pričakovanju drevišnje dunajske predstave klubskega soigralca pohvalil Alaba, ki se je uspešno vrnil na igrišče po poškodbi. Avstrijsko javnost je pomiril z besedami, da ni nikakršnih težav glede nastopa proti Poljakom, ko pa zaradi zdravstvenih težav ne bo Guida Burgstallerja, še enega od pomembnih akterjev iz nemškega prvenstva (Schalke), sicer Korošca iz Beljaka.


Stojanović skoraj kot v Sofiji


Precej simbolike je iz slovenskega zornega kota v drevišnjem skopskem obračunu domače reprezentance z Latvijo. Gostitelji bodo namreč naslednji tekmeci naše reprezentance, v nedeljo ob 20.45 v Stožicah, danes pa bodo igrali z Latvijo, ki vstopa v novo obdobje z nekdanjim slovenskim selektorjem Slavišo Stojanovićem. Ljubljančan pa se na tej premieri latvijske reprezentance niti ne bo počutil prav tuje: jeseni je namreč vodil Levski v Sofiji, Skopju značajsko in predvsem jezikovno podobnemu mestu. V Latviji se vedno znova ozirajo k nepozabnemu letu 2004, ko so igrali na euru in si s Stojanovićem želijo ponoviti podvig.

Preberite še:

Komentarji: