Tomaž Kavčič nad norveške vikinge s selekcijo »mlajših dečkov«

Po vrsti odpadli najbolj izkušeni reprezentanti Oblak, Iličić, Matavž, Kurtić in morda tudi Verbič. Drevi pod lupo Zajc, jutri Kampl.
Fotografija: Jaka Bijol (levo) se je ustalil v zasedbi CSKA. Na zadnji tekmi lige prvakov je večkrat blokiral tudi strel Karima Benzemaja.
Odpri galerijo
Jaka Bijol (levo) se je ustalil v zasedbi CSKA. Na zadnji tekmi lige prvakov je večkrat blokiral tudi strel Karima Benzemaja.

Ljubljana – Sinoči so odprli zadnji konec tedna pred drugim kolom Uefine lige narodov. Slovenska reprezentanca bo krenila v »operacijo Norveška« opazno zdesetkana, tudi ciganka s stekleno kroglo ne ve, katere ptice v jati bo zbral Tomaž Kavčič v ponedeljek na Gorenjskem. Zaradi tega bodo danes in jutri pod drobnogledom vsi »zdravi« slovenski legionarji.



Zbor na Brdu pri Kranju bodo izpustili Jan Oblak, Jasmin Kurtić in Tim Matavž, Josip Iličić bo prišel v bazo bolj ali manj le spodbujat soigralce, saj seveda ni nared za srdit boj, kakršen čaka naslednjo soboto Slovence na obisku pri vikingih, vprašljiva sta še najmanj dva izkušena člana ekipe – Benjamin Verbič in Kevin Kampl. Slednji je staknil virozo, zato lahko Kavčič le upa, da bo rokohitrsko prestal obolenje, ki vselej običajno zahteva večdnevno okrevanje.


Zajc bo pričakal Romo


Drevi bo zanimivo spremljali učinek Mihe Zajca med tekmo Empolija in Rome.
Drevi bo zanimivo spremljali učinek Mihe Zajca med tekmo Empolija in Rome.


Kampla v četrtek zvečer ni bilo s soigralci na Norveškem, po napovedih nemških medijev naj bi si jutri popoldne vendarle nadel majico Leipziga, ki bo na svojem štadionu igral z Nürnbergom. V tej sezoni ima na računu dvanajst tekem, v katerih je zbral en gol in štiri podaje v 1034 minutah igre, tudi Kavčič nanj najbolj resno računa v pripravah za tekmi z Norveško in s Ciprom.  Že danes zvečer bodo oči italijanske javnosti uprte v Toskano, kjer bo Empoli z Miho Zajcem gostil Romo, zato bo na trnih tudi slovenski selektor. Empoliju po solidnem štartu v novo sezono serie A ne kaže tako dobro kot pred mesecem dni, v zadnjih štirih tekmah je nanizal tri poraze in remi z Milanom. Tudi drevišnji tekmec ni najbolj ugoden za morebiten rezultatski zasuk Zajčevih, Roma je namreč ujela dobro formo in bo želela pričakati reprezentančni odmor z zmago. Toda, pozor, podobno bo tudi v prihodnje, Romi bodo sledili še Juventus, Napoli in Udinese, Zajc in druščina bodo morali zato poskušati opraviti kaj več že z Rimljani. Razigrani Miha Zajc – septembra je nakazal, da velja z njim v prihodnje še kako močno računati – bi bil seveda kot naročen za slovensko reprezentanco, ki je zašla v izjemno neprijeten kadrovski položaj.


Prihaja tudi Jaka Bijol


Če odmislimo Oblaka, Iličića, Matavža in Kurtića ter obolelega Kampla, je močno vprašljiv tudi nastop Benjamina Verbiča. Krilni nogometaš Dinama iz Kijeva je izpustil četrtkovo tekmo v evropski ligi zaradi težav z zadnjo stegensko mišico – kar pomeni, da bi bil oktobra kaj lahko izgubljen tudi za Slovenijo. Po naših virih iz Ukrajine naj ne bi šlo za hujšo poškodbo, prej utrujenost mišice po 16 tekmah v tej sezoni; eno več sta zbrala le reprezentanta iz 1. SNL Amir Dervišević in vratar Aljaž Ivačič.

Tomaža Kavčiča čakajo od ponedeljka naprej zahtevni izzivi.
Tomaža Kavčiča čakajo od ponedeljka naprej zahtevni izzivi.


Bomo videli, kako se bo odzval na morebitno odsotnost Verbiča selektor Kavčič, sinoči je že angažiral člana selekcije U-21 Jako Bijola, ki igra standardno v majici moskovskega CSKA. Da je tako dogovorjen s selektorjem mlade reprezentance Primožem Gliho, je potrdil že na novinarski konferenci. Mimogrede: jutri popoldne čaka Bijola tudi moskovski mestni derbi med CSKA in Lokomotivom, na katerem je vselej zanimivo.
 

V nogah manj kot 10 tekem


Benjamin Verbič je izpustil zadnjo tekmo Dinama zaradi bolečine v zadnji stegenski mišici.
Benjamin Verbič je izpustil zadnjo tekmo Dinama zaradi bolečine v zadnji stegenski mišici.


Kdo ve, kako zrela in izkušena bo slovenska reprezentanca v Oslu. Iličić (51 tekem), Kurtić (48), Matavž (37) in Verbič (19) sodijo med najbolj izkušene reprezentante na sončni strani Alp. Če bi Kavčičevi jati odvzeli še kapetana Bojana Jokića (92), bi dobili izbrano vrsto s povprečjem nastopov pod deset! Vratar Vid Belec in Andraž Šporar imata denimo v nogah po devet nastopov za člansko moštvo Slovenije, Miha Zajc sedem, Petar Stojanović šest, Domen Črnigoj štiri, Luka Krajnc in Amir Dervišević po tri, Miha Blažič in Antonio Delamea Mlinar po dve, Leon Štulac je debitiral prav nazadnje na Cipru, Luka Zahović, Rudi Vancaš Požeg in Jure Balkovec na to še čakajo. V primerjavi z drugimi na stari celini bi Slovenci še najbolj spominjali na neizkušeni otroški vrtec, v najboljšem primeru pa bi se norveških hrustov lotili s selekcijo mlajših dečkov …

Preberite še:

Komentarji: