Tožilstvo BiH zavrnilo izročitev Mamića Hrvaški

Današnja obravnava se je začela nenavadno, s sodničino čestitko Mamiću za uspeh hrvaške reprezentance na mundialu v Rusiji.
Fotografija: Zdravko Mamić ne bo izročen Hrvaški. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Zdravko Mamić ne bo izročen Hrvaški. FOTO: AFP

Zagreb – Na današnji obravnavi na sarajevskem sodišču sta tožilstvo BiH in obramba soglašala, da ni temelja za izročitev alfe in omege nogometnega velikana Dinama, Zdravka Mamića, ki ga Hrvaška bremeni finančnih nečednosti v zagrebškem kolektivu. Oviri za izročitev sta, kot poroča STA, Mamićev status državljana BiH in odsotnost možnosti, da bi dvostransko pogodbo o izročitvi izvajali retroaktivno.


Mednarodna tiralica


S hrvaškega ministrstva za pravosodje so kolegom v BiH poslali zahtevo za Mamićevo izročitev na podlagi meddržavne pogodbe o mednarodni pravni pomoči v kazenskih primerih iz leta 2012, potem ko ga je sodišče v Osijeku junija nepravnomočno obsodilo na šestinpolletno zaporno kazen zaradi gospodarskega kriminala v Dinamu. Za Mamićem so na Hrvaškem razpisali tudi mednarodno tiralico, ker je pred izrekom sodbe pobegnil v BiH. Na Hrvaškem je namreč pripor za obsojence obvezen tudi v primeru nepravnomočne sodbe, če je zaporna kazen višja kot pet let.


Končna beseda bo ministrova


Na današnji obravnavi je tožilka BiH Gordana Bosiljčić pojasnila, da niso izpolnjeni pogoji za izročitev, tudi ker sta državi pogodbo o sodelovanju pravosodij podpisali novembra leta 2012, Mamića pa bremenijo za kazniva dejanja pred tem datumom. Odločitev je za edino možno označil tudi Mamićev odvetnik. Sodnica bo o poteku obravnave obvestila sodni svet, ki naj bi kmalu sprejel tudi formalno odločitev o izročitvi, končno besedo bo imel pravosodni minister BiH Josip Grubeša.


Sodničina čestitka


Današnja obravnava se je sicer začela nenavadno, s sodničino čestitko Mamiću za uspeh srebrne hrvaške reprezentance na mundialu v Rusiji, čeprav na Hrvaškem prevladuje prepričanje, da so se »ognjeviti« prebili v finale tudi zato, ker Mamić ni imel neposrednega vpliva na trenerja Zlatka Dalića in njegov štab. Osiješko sodišče je sicer v začetku junija nepravnomočno obsodilo nekdanjega prvega moža hrvaškega nogometa na šest let in pol zaporne kazni zaradi denarnega oškodovanja Dinama za vsaj 15,3, državnega obračuna pa za skoraj 1,6 milijona evrov. Tudi drugi trije obtoženci v primeru so bili obsojeni na zaporne kazni.
 

Komentarji: