Tridesetletni novinec končal desetletni niz brez poraza Anglije

V Pragi je bil v kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo češki junak napadalec ameriškega Dallasa Zdenek Odranšek.

Objavljeno
11. oktober 2019 23.18
Posodobljeno
11. oktober 2019 23.19
Češki reprezentančni debitant Zdenek Ondrašek (Levo) je končal kar 43 tekem dolg niz brez poraza Anglije v kvalifikacijah za EP ali SP. FOTO: AFP
G. N.
G. N.
Ljubljana - Češka je naredila velik korak naproti evropskem prvenstvu. V Pragi je premagala v teh kvalifikacijah stoodstotno Anglijo z 2:1, ki je marca na Wembleyju igraje opravila z današnjo zmagovalko (5:0). Harry Kane je Angliji popeljal v vodstvo z 1:0, potem ko je slovenski sodnik Damir Skomina dosodil enajstmetrovko

Češki junak je bil v 85. minuti Zdenek Odranšek. Napadalec ameriškega Dallasa je spisal zanimivo poglavje, saj je v starosti 30 let (decembra jih bo dopolnil 31) je šele prvič dobil priložnost v reprezentanci in je zabil gol s svojim prvim strelom proti vratom Jordana Pickforda. Anglija je do tekme v Pragi na vsaki tekmi zabila najmanj štiri gole.

image
Bernardo Silva je v Lizboni načel mrežo Luksemburga. FOTO: AFP


Po 10. oktobru leta 2009, ko je bila boljša Ukrajina, in po 43 tekmah je izgubila prvo tekmo v kvalifikacijah za evropsko ali svetovno prvenstvo. Njena bilanca je bila 34 zmag, 9 neodločenih izidov.  

Ukrajina in Portugalska  v skupini B si nista dovolila spodrsljaja. Cristiano Ronaldo je zabil le en gol, s čimer je ostal pod mejo 700 golov v karieri. V reprezentančni majici je dosegel 94. gol.

image
Olivier Giroud je islandskega vratarja Hannesa Halldorssona premagal z bele točke. FOTO: AFP


Turški junak v 90. minuti je bil Cenk Tosun. Turčiji je šel na roko tudi izid na Islandiji, kjer je Olivier Giroud z bele točke dosegel edini gol za zmago svetovne prvakinje Francije.

image
Cenk Tosun je na štadiona Fenerbahčeja v Istanbulu v zadnjih trenutkih odločil zmagovalca. FOTO: AFP


Izid današnjih tekem

Skupina A

Črna gora : Bolgarija 0:0, Češka : Anglija 2:1 (Brabec, Ondrašek; Kane); vrstni red: Anglija in Češka po 12, Kosovo 8, Črna gora in Bolgarija po 3.

Skupina B

Portugalska : Luksemburg 3:0 (B. Silva, Ronaldo, Guedes), Ukrajina : Litva 2:0 (Malinovskij 2); vrstni red: Ukrajina 16, Portugalska 11, Srbija 7, Luksemburg 4, Litva 1.

Skupina H

Andora : Moldavija 1:0 (Vales), Islandija : Francija 0:1 (Giroud), Turčija : Albanija 1:0 (Tosun); vrstni red: Turčija in Francija po 15, Islandija 12, Albanija 9, Moldavija in Andora po 3.