Mura z zmago v Domžalah razdelila 1. SNL na dve ligi

V Šiški pomembna zmaga Brava v boju za obstanek v ligi.
Fotografija: Nogometaši Brava (v rumenem) so si v tekmi s Taborom priigrali 20. točko v tej sezoni 1. SNL.  FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Nogometaši Brava (v rumenem) so si v tekmi s Taborom priigrali 20. točko v tej sezoni 1. SNL.  FOTO: Jure Eržen

Četrti konec tedna v februarju so oživele slovenske nogometne zelenice. Z 21. kolom 1. SNL nadaljujejo tekme PrveLige Telekom Slovenije, vrhunec kola pa je bil sobotni večni derbi med Mariborom in Olimpijo v Ljudskem vrtu. V štajerski metropoli smo videli na delu pričakovani enajsterici, predvsem gostujoči trener Safet Hadžić je poslal v ogenj alternativno obrambno vrsto, saj ni mogel računati na kaznovani par štoperjev Samardžić-Bagnack.


Sobočani zmagali kljub igralcu manj


Nedelja prinaša dve tekmi v Ljubljani in Domžalah, kjer bo gostovala Mura. V Spodnji Šiški je Bravo unovčil prednost domačega igrišča, premagal Sežančane in vknjižil izjemno pomembne tri točke v boju za obstanek v ligi. Gostiteljem je prinesel zmago z 2:1 Roko Baturina z golom v 84. minuti tekme, potem ko sta že prej zabila gola Luka Žinko (1:0) in Louis Bongongui (1:1).

Še odmevnejša je bila zmaga Mure v Domžalah, čeprav so Sobočani igrali brez pomoči izključenega Mandića vso od 36. minute derbija. Gostje so kljub igralcu manj zabili dva gola in povedli z 2:0: tik pred koncem polčasa je opozoril nase Amedej Maroša, v 74. minuti je povišal prednost še Nino Kouter. Gol Arnela Jakupovića je bilo vse, kar so zmogli Domžalčani. Zanimivo, zmaga Mure ob Kamniški Bistrici pomeni, da je razlika med 5. Muro in 6. Domžalami narastla na velikih 11 točk, kar v resnici pomeni, da spremljamo (vsaj začasno) dve kakovostni ligi znotraj 1. SNL.


V Mariboru podajalca Čekiči in Požeg Vancaš


Dalamtinski napadalec Ante Vukušić je še utrdil vodstvo na lestvici najboljših strelcev SNL. Zdaj kotira pri 17 golih. FOTO: Roman Šipić
Dalamtinski napadalec Ante Vukušić je še utrdil vodstvo na lestvici najboljših strelcev SNL. Zdaj kotira pri 17 golih. FOTO: Roman Šipić
Kako je bilo v Ljudskem vrtu? Vodilni Ljubljančani in njihovi najbližji zasledovalci Mariborčani so šli v tekmo ambiciozno, toda hkrati previdno. Navijači so gotovo pričakovali bolj odprto igro, toda po prvi polovici prvega polčasa niso videli gola. Močneje iščejo pot proti vratom gostitelji, toda njihove akcije zaenkrat niso bile nadgrajene z golom v mreži Nejca Vidmarja. Toda bolj kot se je bližal konec prvega polčasa, boljši so postajali gostje, ki so občasno "skrili" žogo vijoličastim. Nato je sledila 33. minuta, ko so zeleno-beli unovčili enega od hitrih nasprotnih napadov po desni strani in nato še napako mariborske obrambe. Endri Čekiči je poslal predložek v kazenski prostor domačih, kjer je slabo posredoval Luka Koblar, to pa je izkoristil Ante Vukušić in z bližine lepo matiral Kenana Pirića – 0:1. Ob takšnem izidu bi Maribor na lestvici zaostajal že velikih sedem točk.

Maribor in Olimpija sta pritegnila v Ljudski vrt prek 10.000 navijačev. FOTO: Leon Vidic
Maribor in Olimpija sta pritegnila v Ljudski vrt prek 10.000 navijačev. FOTO: Leon Vidic

Maribor in Olimpija sta pritegnila v Ljudski vrt prek 10.000 navijačev. FOTO: Leon Vidic
Maribor in Olimpija sta pritegnila v Ljudski vrt prek 10.000 navijačev. FOTO: Leon Vidic


Hadžić aktiviral tudi novinca Bezjaka


Prvi polčas je zasluženo pripadel Ljubljančanom. Štajerci so uprizorili začetni nalet in nato imeli svojih pet minut tudi ob koncu polčasa, ko je zapravil priložnost z 20 metrov Luka Zahović, toda v seštevku si je priigrala več resnih akcij Olimpija. Zato ni čudno, da so bolje in bolj pogumno vstopili v drugi polčas Mariborčani. Že v prvi resni akciji so izid izenačili na 1:1. Po levi strani je prodrl Rudi Požeg Vancaš, podal žogo pred vrata, kjer je bil najvišji Rok Kronaveter, ki je z glavo matiral nekdanjega soigralca Vidmarja.

Derbi se je razplamtel, oboji so začeli nizati priložnosti, pri čemer je prednjačil Maribor. Kronaveter je v 64. minuti zatresel desno Vidmarjevo vratnico s silovitim strelom s 30 metrov. To bi bil spektakularen gol. Odzval se je tudi Hadžić: iz igre je potegnil Stefana Savića, na igrišče pa poslal novinca Romana Bezjaka.

Kljub štirim menjavam – drži, Darko Milanič in Safet Hadžić sta zamenjala le po dva igralca – do konca ni prišlo do spremembe, tekmeca sta se razšla z delitvijo plena. Prišlo pa je do spremembe na lestvici 1. SNL: po porazu Aluminija v Celju sta namreč večna tekmeca na vrhu sama, četudi Maribor štiri točke za Olimpijo.


Velenjčani izgubili v Kranju, Kidričani pa v Celju


V tem kolu bo več zanimivih dvobojev. "Pomlad" sta odprla Triglav in Rudar, bolje pa so krenili v nadaljevanje sezone Kranjčani, ki so prepričljivo s 3:0 odpravili goste iz Šaleške doline in tako že v prvem kolu drugega dela naredili velik korak k obstanku v ligi. Velenjčani namreč zaostajajo za Triglavom velikih 15 točk. Tudi dvoboj ekip zgornjega dela lestvice so dobili gostitelji: Celjani so v štajerskem derbiju zanesljivo premagali Kidričane. Nedelja prinaša še dve tekmi: ob 14. uri obračun kandidatov za obstanek, devetega Brava in osmega Tabora Sežane, ob 16. uri pa šestih Domžal in pete Mure, prav ta tekma pa bi bila lahko lepotica 21. kola.

Podajalec Rudi Vancaš Požeg in strelec gola Rok Kronaveter. FOTO: Tadej Regent
Podajalec Rudi Vancaš Požeg in strelec gola Rok Kronaveter. FOTO: Tadej Regent


Preberite še:

Komentarji: