Triglav vzel, kar mu je Olimpija ponudila

Domžale so v 22. kolu premagale Aluminij in se utrdile na 3. mestu. Po zmagi Rudarja grozijo najmanj dodatne kvalifikacije za obstanek Gorici.
Fotografija: Asmir Suljić je bil nerešljiva uganka za kranjske tekmece, dosegel je gol, a si prislužil tudi rumeni karton, zaradi katerega v soboto v Stožicah ne bo igral velikega derbija proti Mariboru. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
Asmir Suljić je bil nerešljiva uganka za kranjske tekmece, dosegel je gol, a si prislužil tudi rumeni karton, zaradi katerega v soboto v Stožicah ne bo igral velikega derbija proti Mariboru. FOTO: Mavric Pivk/Delo

Vodstvo, šest, sedem izrazitih priložnosti, enajstmetrovka, igra mačke z mišjo. Nič ni bilo dovolj, da bi Olimpija v 22. kolu 1. SNL iz Kranja odšla s polnim izkupičkom. Celo več, v zadnjih minutah jo je za vse spodrsljaje in taktične napake kaznoval David Tijanić, ki je zabil dva gola in Triglavu kot edinemu moštvu v 1. SNL v drugem delu sezone zagotovil tretjo zmago v drugem delu sezone. Maribor je darilo nekdanjega mladinca Olimpije izkoristil in s tesno zmago proti Gorici ob vnovični sodniški napaki povečal prednost pred Olimpijo na 10 točk.


Ne en, marveč trije, štirje goli


Če bi imela Olimpija le 20-odstoten izkoristek priložnosti, bi zmagala z najmanj dvema goloma prednosti. Nihče ne bi prešteval napak in ugotavljal, kaj vse je šlo narobe. Tako pa je bil nogomet po vzoru košarkarskih zabavljačev iz slovite skupine »Harlem Globetrotters« všečen do takrat, ko je bilo treba računovodsko potegniti črto in izstaviti račun. Ko ga je, je bil porazen: ostala je brez točk oziroma povečala je zaostanek za vijoličnimi, s katerimi bi v soboto morala igrati tekmo sezone. Kaže, da bo le še revialna z minimalnim pridihom prestiža.

»Če bi izkoristili še eno od številnih priložnosti v prvem polčasu ...« se je Olimpijin trener Robert Pevnik kot mačka okoli vrele kaše sukal okoli prvega polčasa, v katerem je bil komaj 19-letni kranjski vratar Jalen Arko nemočen pri atraktivnem golu Asmirja Suljića, a je tudi ohranil Kranjčane med živimi. Tri, štiri gole razlike bi morala po prvih 45 minutah znašati prednost Ljubljančanov.

Niti v drugem polčasu ni bilo bistveno drugače, pred vrati Arka je bilo bolj pestro kot na strelišču v času tekme. Zgrešeni kazenski strel Stefana Savića je bil le eden od spodrsljajev, a je razkril, da je tudi za izvajalca enajstmetrovke treba imeti nekaj več. Kar ima, na primer, Rok Kronaveter. Mariborčan je dobil priložnost, da bi za derbi le dobil nekaj kilometrine v drugem delu sezone, imel je možnost, da dokončno ugasne upanje gostiteljev, a je bil na koncu označen za enega od krivcev za poraz.

Pevnik je v dobri veri menjaval, kot je. A je zmotil ritem Ljubljančanov, ki so v finišu plačali davek na nezbranost, nespretnost in tudi nesrečo. In tudi Tijanićevo drznost.


Kranj že diha za nogomet


»Izvajalec enajstmetrovk je Luka Majcen. Ker je bil kaznovan, so se morali igralci med seboj odločiti, kdo jo bo izvedel. David je bil odločen, vzel je stvari v svoje roke in zadel,« je domači trener Dejan Dončić odkril, kako je njegov ljubljanski varovanec postal ob vratarju Arku veliki kranjski junak. Njegov gol z veliko prefinjenega občutka za 2:1 globoko v sodnikovem dodatku je bil le nagrada za vztrajnost vseh Kranjčanov. Triglav je Olimpijo zadnjič premagal 10. maja leta 2014. Do sobotne zmage pa je odtlej izgubil pet tekem in eno igral neodločeno, ne da bi dosegel gol.

Dejan Dončić piše lepo poglavje na trenerskem stolčku Triglava. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Dejan Dončić piše lepo poglavje na trenerskem stolčku Triglava. FOTO: Mavric Pivk/Delo


»V drugem polčasu smo bili bolj agresivni, odločni. Bliže smo stopili tekmecem,« je Dončić pojasnil še nekaj taktičnih sprememb ob odmoru, ki so bile vidne na igrišču, a vendarle ne toliko, da bi nakazovale Triglavov sanjski zasuk.

Če ne drugega, je bila zmaga Triglava lepo darilo za kranjske nogometne navdušence. Ni jih tako malo, radi imajo nogomet. Če bodo ujeli stik s klubom, se bodo župan in drugi lokalni vplivneži lahko še velikokrat nastavljali in veselili ob dnevih, kakršna je bila sobota.

 

Marcos Tavares je z glavo zabil že svoj 148. ligaški gol. FOTO: Tadej Regent/Delo
Marcos Tavares je z glavo zabil že svoj 148. ligaški gol. FOTO: Tadej Regent/Delo


Si še kdo upa dosoditi 11-m proti Mariboru?


Mariborski pogrom nad sojenjem je obrodil sad. Dvoboj z Gorico so vijolični sicer izpeljali rutinsko, zasluženo zmagali, a z grenkim priokusom. Po visokem vodstvu z 2:0 in golih slavljenca Marcosa Tavaresa, ki je v 500. nastopu za Maribor zabil 148. ligaški gol, ter Luka Zahovića, ki je mojstrsko dosegel 11. gol v sezoni, so bili Goričani na pragu zasuka. Izenačenje je imel dobesedno na glavi kapetan Uroš Lipušček, ki ga je v ključnem trenutku v 90. minuti tekme nepravilno oviral vijolični branilec Sašo Ivković in preprečil izenačenje. Glavni sodnik Dragoslav Perić ni imel poguma, da bi dosodil prekršek, ali pa je presodil, da Ivkovićev objem le ni bil vreden prekrška.

»Prekršek je bil,« je bil prepričan Lipušček.
 

Krško do prve točke, Mura še brez zmage, Domžale zanesljive


Razpleti na drugih tekmah so bili v mejah normale. Krško jee sicer zaopstla še dve točki za do tega kola prvim tekmecem pred njim Rudarjem. A je za točko bliže novemu tekmecu, ki ga lovi, Gorici. Francoz Marco da Silva je zabil za zasluženo točko proti Celju, ki je bilo krepko v senci gostiteljev, a je po malem obžalovalo, da ni zdržalo še deset minut s prednostjo, ki jo je priigral kdo drug kot Rudi Požeg Vancaš.

Aljaž Krefl (desno) je že hitro po vrnitvi v matični Rudar zabil svoj prvi gol. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Aljaž Krefl (desno) je že hitro po vrnitvi v matični Rudar zabil svoj prvi gol. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Muri ne steče in ne steče proti na papirju slabšim. Rudar je bil v Velenju znova srečnejši zmagovalec, mož odločitve pa povratnik med Velenjčane Aljaž Krefl. Mura, ki se odlično kosa z najboljšo trojko, v drugem delu sezone še ni zmagala.

Domžale so že v 6. minuti zadele po golu najdragocenejšega igralca v moštvu, 19-letnega Adame Gnezde Čerina. Aluminij se ni pobral več in še tretjič izgubil v drugem delu sezone.

Idrijčan v domžalskem dresu Adam Gnezda Čerin (levo) uspešno nabira minute, kilometrino in popravlja statistiko, Ljubljančan v mariborskem dresu Jan Mlakar pa še kar čaka na boljše zdarvje. FOTO: Tadej Regent/Delo
Idrijčan v domžalskem dresu Adam Gnezda Čerin (levo) uspešno nabira minute, kilometrino in popravlja statistiko, Ljubljančan v mariborskem dresu Jan Mlakar pa še kar čaka na boljše zdarvje. FOTO: Tadej Regent/Delo


»Po izgubljeni žogi smo bili agresivni, pripravili smo si kar nekaj lepih priložnosti, bili smo kombinatorni, leteli po igrišču in zasluženo zmagali,« povedal domači trener Simon Rožman, ki domžalsko barko počasi, a odločno utrjuje na 3. mestu.

ocene Triglav Olimpija - internet
ocene Triglav Olimpija - internet


Komentarji: