Trump v Beli hiši ne bo dočakal upornice Megan

ZDA v nedeljo za četrti naslov, Nizozemke bi združile trofeji. Tri kandidatinje za strelsko kraljico. Za bron v soboto Anglija in Švedska.
Fotografija: Jackie Groenen je Nizozemke popeljala v finale SP. Foto AFP
Odpri galerijo
Jackie Groenen je Nizozemke popeljala v finale SP. Foto AFP

Nadvse primeren bo finale med Američankami in Nizozemkami na 8. SP v Franciji. Svetovne prvakinje proti evropskim prvakinjam, vzpenjajoči se velesili ženskega nogometa. V nedeljo ob 17. uri se v Lyonu obeta vrhunski spektakel med dvema napadalno usmerjenima ekipama.

Nizozemci so dobili dober obliž na rano, potem ko se njihova moška reprezentanca ni uvrstila na lanski mundial v Rusiji, pred kratkim pa je tudi zatajila v finalu lige narodov na Portugalskem. V nizki deželi z okenskih polic spet visijo oranžne zastave v podporo reprezentanci, ki je v polfinalu premagala Švedsko z golom v podaljšku.



Švedinje, ki so pred tem presenetljivo izločile Nemke, so prikazale disciplinirano igro, drago pa jih je stalo nesrečno posredovanje Linde Sembrant v 99. minuti, izbita žoga je prišla na noge Jackie Groenen, ki je z desnico s kakšnih 20 metrov matirala vratarko Hedvig Lindahl. Švedski zid je bil prebit, veselje je bilo nepopisno, zmaga »tulipank« pa zaslužena, pokazale so več želje po napadanju (streli 15:11; posest 56:44, podaje 623:442) in vpisale še šesto zmago.
 

Silovit nizozemski vzpon


Švedinje so imele nekaj priložnosti, zadele tudi vratnico, pozitivno razmerje v kotih 12:4 jim ni bilo v tolažbo. Jo bodo pa iskale v soboto, ko bo ob 17. uri v Nici tekma za bron, tekmice pa Angležinje, ki so morale večer prej priznati premoč branilkam naslova iz ZDA (1:2). Slednje so tako kot Nizozemke edina reprezentanca z maksimalnim izkupičkom na turnirju, v finalu bodo v vlogi favoritinj, imele bodo dan več počitka, za nameček bo selektorica Jill Ellis računala na glavno zvezdnico Megan Rapinoe, ki je izpustila polfinale zaradi poškodbe stegenske mišice.

Megan Rapinoe ima v Franciji veliko oboževalcev. FOTO: Reuters
Megan Rapinoe ima v Franciji veliko oboževalcev. FOTO: Reuters


Razvpita Rapinoejeva, borka za pravice istospolnih, se je sicer pred četrtfinalom zapletla v spor z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, ki ga je zmotilo, ker nogometašica ne poje ameriške himne. Ta je vrnila udarec, ko je rekla, da že ne bo šla v »zaj***** Belo hišo«, kamor je ekipo že povabil predsednik.

Američanke so bile že trikrat svetovne prvakinje, lahko postanejo prve, ki bi ubranile naslov, potem ko so bile najboljše pred štirimi leti v Kanadi. Tam so Nizozemske šele začele preboj med najboljše, na prvem SP so izpadle proti Japonski v osmini finala, že dve leti kasneje pa so se na domačem euru okitile z zlatom, prihodnje leto jih čaka še olimpijski debi v Tokiu.
 

Strelka iz juda v nogomet


V boju za zlato kopačko so Angležinja Ellen White in Američanka Alex Morgan (po 6 golov) ter Megan Rapinoe (5), nizozemska selektorica Sarina Wiegman pa upa na strelski izbruh Arsenalove zvezdnice Vivianne Miedema, ki je na 81 tekmah dosegla kar 61 golov (nihče v nogometu nima boljšega učinka!), na tem SP pa »zgolj« tri.

Vivianne Miedema je nizozemski stroj za gole. FOTO: Reuters
Vivianne Miedema je nizozemski stroj za gole. FOTO: Reuters


Tri je v vsej reprezentančni karieri (53 nastopov) zbrala 24-letna Jackie Groenen, ki pa je v polno zadela, ko je bilo najbolj pomembno. »Bila sem v polnem šprintu, ko je žoga prišla pred mene, zagledala sem odprt dolgi kot in udarila po žogi. Sanjsko!« je bila navdušena Groenenova, ki je leta 2010 osvojila bronasto kolajno na kadetskem EP v judu.

Če bi Nizozemska v nedeljo zmagala, bi nasledila Nemčijo in Norveško, ki sta že imeli oba naslova hkrati. Ampak na drugi strani bodo ... »Američanke, najboljša ekipa na svetu, komaj čakam, da se pomerimo v njimi. Pred nami je še ena tekma, lahko postanemo svetovne prvakinje. Občutek je čudovit,« je še dejala Groenenova, ki bo v naslednji sezoni okrepila Manchester United.

Alex Morgan je ena od treh kapetank ameriške reprezentance. FOTO: Afp
Alex Morgan je ena od treh kapetank ameriške reprezentance. FOTO: Afp

Preberite še:

Komentarji: