Tudi najboljši v Italiji nemočni proti Josipu Iličiću

Pet dni pred tekmo z Norveško prihaja Kranjčan na Brdo v fantastični formi. Konec tedna med strelci Zajc, Verbič in Šporar.
Fotografija: Miha Zajc (desno) se je takole veselil izjemno pomembnega gola v majici Empolija.
Odpri galerijo
Miha Zajc (desno) se je takole veselil izjemno pomembnega gola v majici Empolija.

Ljubljana – Kdo ve, v kakšnem položaju bi bila slovenska nogometna reprezentanca v Uefini ligi narodov, če bi v njej od prve tekme blestel Josip Iličić. Kranjčan je zaznamoval tudi zadnji konec tedna, potem ko je njegova Atalanta v derbiju zmlela Inter in je med najbolj »vročimi« klubi v serie A.

Učinek slovenskih nogometašev na tujih igriščih.
Učinek slovenskih nogometašev na tujih igriščih.


Danes bodo prišli najboljše volje na Brdo prav Iličić, Miha Zajc, Benjamin Verbič, Jaka Bijol in Andraž Šporar. Slednji je bil v slovaški vinski pokrajini Nitra resda izključen – v 61. minuti je prejel drugi rumeni karton –, a je pred tem Slovanu z golom in podajo prinesel nove tri točke na poti do naslova slovaškega prvaka. Bijol je v majici CSKA premagal vodilno ekipo ruskega prvenstva Zenit – Miha Mevlja pri gostih ni dočakal vrnitve v enajsterico –, Verbič in Zajc pa sta z goloma osrečila navijače kijevskega Dinama in Empolija. Zmaga slednjega je posebej pomembna: klub iz Toskane je strl Udinese in na 17. mestu, zadnjem, ki prinaša obstanek med elito na »škornju«, prehitel prav Videmčane.


Handanović: Stopiti moramo korak nazaj


Najodmevnejšo tekmo konca tedna sta vendarle igrala Josip Iličić in Samir Handanović – derbi med Atalanto in Interjem je v Bergamu vnovič navdušil in na koncu zasluženo pripadel razigranim gostiteljem. Te je pred nekaj tedni preporodila prav vrnitev Iličića po dolgotrajni bolezni, odtlej igrajo odlično in so nanizali štiri zmage. Zadnja proti Interju je bila najbolj prepričljiva doslej, dotlej drugouvrščeno moštvo serie A je v soseščini delovalo nebogljeno, kot bi prihajalo iz serie C …

Samir Handanović in njegovi soigralci pri Interju so zapustili Bergamo sklonjenih glav.
Samir Handanović in njegovi soigralci pri Interju so zapustili Bergamo sklonjenih glav.


»Atalanta je zasluženo zmagala, saj je igrala boljši nogomet. Nič nam ni šlo, čeprav smo vedeli, s kom bomo igrali, in poznamo svoje odlike. Takoj moramo začeti razmišljati o naslednji tekmi in izkoristiti reprezentančni premor. Morda smo bili brez energije po nizu močnih tekem (Milan, Lazio, Barcelona, Genoa, Barcelona op. a.). Poraz običajno ni dober, toda ta nas bo morda predramil, da bomo vedeli, kam sodimo in kaj moramo še postoriti. Moramo se spočiti, nato pa vneto vaditi za prvo tekmo po premoru, torej s Frosinonejem. To je naša realnost, stopiti moramo korak ali dva nazaj,« je po visokem porazu zrelo razmišljal Samir Handanović.

Takole je Samir Handanović s »čudežno« parado v Bergamu preprečil nov gol Josipa Iličića.
Takole je Samir Handanović s »čudežno« parado v Bergamu preprečil nov gol Josipa Iličića.


Zanimivo, »Sarma« je bil v prvem polčasu (posest žoge 56:44, streli 13:3, na vrata 7:0) daleč najboljši na igrišču, čeprav je Atalanta vodila z 1:0 … Ubranil je šest strelov in bil tudi po 99 minutah igre (49+50) najvišje ocenjeni nogometaš poraženega Interja (1:4). V drugem polčasu je klonil trikrat, dvakrat po filigranskih podajah Iličića s prostih strelov.


Iličića želel kupiti prav Inter


Še boljši je bil Iličić, ki bo prvi adut selektorja Igorja Benedejčiča v petek (20.45), ko se bodo Slovenci merili z Norvežani, in tri dni pozneje v Sofiji (20.45), ko bodo igrali zadnjo tekmo lige narodov C3 z Bolgarijo. »Na premor smo želeli oditi zmagovito, čeprav smo se merili z odlično ekipo, ki igra v odlični formi. Tudi mi smo spet samozavestni. Vsaka tekma se začne z rezultatom 0:0, zato moraš verjeti v uspeh, saj je možno vse,« je ocenil Iličić, ki je v zadnjih štirih dvobojih v serie A zbral po tri gole in podaje. Še boljšo statistiko mu je preprečil prav Handanović, ki je v prvem polčasu dvakrat čudežno ubranil svoja vrata.

Josip Iličić je med tekmo z Interjem večkrat zavrtel svoje čuvaje kot v tej akciji Marcela Brozovića.
Josip Iličić je med tekmo z Interjem večkrat zavrtel svoje čuvaje kot v tej akciji Marcela Brozovića.


Atalanta res igra odlično na krilih Iličića, ki torej ruši tudi najboljše v Italiji, v zadnjih štirih tekmah je osvojila več točk kot Juventus in Napoli! Kranjčan, ki bo čez dva meseca dopolnil 31 let in igra v najbolj učinkovitem obdobju za nogometaša, je blestel proti »optimalnemu« tekmecu. Prav Inter je bil namreč poleti naslednja načrtovana destinacija Iličića, kluba sta sklenila celo načelni dogovor o prodaji/nakupu slovenskega reprezentanta, ki mu je tedanji selektor Tomaž Kavčič junija odobril počitek, toda do posla na relaciji Bergamo-Milano ni prišlo. Morda bo dobila zgodba nov pospešek pozimi ...

Preberite še:

Komentarji: