Tudi nemogoče je zdaj že mogoče

Še slab teden upanja za Ankaran Hrvatine glede nastopa v prvi slovenski nogometni ligi. 

Objavljeno
14. junij 2017 00.29
SLOVENIJA,DOMZALE,18,10,2008, NOVI TRENER DOMZAL VLADO BADZIM. FOTO:MAVRIC PIVK/DELO
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Prva slovenska liga še nima deset klubov. Devet jih je že znanih, deseti je neznanka. Ankaran Hrvatini, ki ga je Nogometna zveza Slovenije po zavrnitvi zahteve za tekmovalno licenco za FC Koper povabila v družbo najboljših, mora izpolniti zahteve za pridobitev začasne licence. Čeprav brez možnosti, na vrnitev v 1. SNL še kar upa tudi FC Koper.

Samo še slab teden ima tretjeuvrščeno moštvo 2. SNL časa, da se ustrezno kadrovsko in organizacijsko usposobi, da bi lahko tekmovalo v sezoni 2017/18 v 1. SNL. Prihodnji teden, 20. t. m., se bo namreč sestal izvršni odbor NZS in potrdil deseterico ali izbral novega kandidata, če Ankaran Hrvatini ne bo izpolnjeval minimalnih zahtev. Žreb parov bo tri dni pozneje.

Kombinatorika v zvezi z desetim klubom v 1. SNL sploh ni tako preprosta kot se zdi navzven. Ankaran Hrvatini je namreč samo na papirju klub iz sosednje koprske občine, saj že pol leta domuje na Bonifiki, kjer je tudi gostil tekme 2. SNL. Predsednik Sebastjan Dvojmoč ni skrival, da bi brez podpore koprskega župana Borisa Popovića sploh lahko izpeljali sezono, in da je klub tudi ujetnik političnih razmer na Koprskem, saj ankaransko občino, sicer najmlajšo v državi, vodijo Popovićevi nasprotniki.

Pri Ankaranu je v minuli dnevih viselo vprašanje, kdo bo sploh trener. Vlada Badžima so v Krško vlekli švicarski vlagatelji, a so naleteli na nasprotujočo strujo v posavskem klubu. »Res sem se sestal s pokrovitelji Krškega, se pogovoril in se tudi ujel v zamislih. Delili smo podobne poglede, ampak lahko zatrdim, da bom ostal na trenerski klopi Ankarana. Seveda, če klub ne bo imel drugačnih načrtov,« je pomenljivo odgovoril o svojem statusu Badžim.

Predsednik Ankarana Dvojmoč je včeraj sestankoval, kakšen je bil epilog pogovorov z morebitnimi pokrovitelji in drugimi ljudmi, ki bi lahko pomagali pri prvoligaškemu projektu tega moštva, pa ni bilo znano. Danes zjutraj bo Dvojmoč poslovno odletel že proti Dubaju.

V tančico skrivnosti zavita dogajanja na Obali imajo rdečo nit v FC Koper. Županov projekt v spregi z zagrebškim menedžerjem Andyjem Bero je neslavno propadel, zdaj poskušajo rešiti, kar se da. Pri čemer upajo na čudež, potem ko naj bi jim pomagal kar predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin. Kar pa je seveda še ena od neuresničljivih pobožnih želja.

V takšnem vzdušju so navzoče vse možne različice, tudi še do pred kratkim nemogoče. Koprski klub, ki je še v prisilni poravnavi, bo v podobi največjega upnika, zaradi katerega je FC Koper pravzaprav pogorel pri licenciranju, reševal Boško Županović. Kot je znano, je Milan Mandarić hrvaškemu poslovnežu, ki ima močne nogometne zveze v domovini in na tujem, prodal terjatve do kluba, s čimer je v kot stisnil predvsem župana Popovića. Zanimivo je, da je Županović – formalno naj bi opravljal vlogo športnega direktorja – v licenčnem pritožbenem obdobju na NZS poslal dopis, v katerem je župana razglasil za lokalnega šerifa in da si NZS ne sme dovoliti, da bi bil klub žrtev ene osebe, enega navadnega kriminalca. Popovića je tudi obtožil, da bi naj prav preko Ankarana naredil obvod, s čimer bi se izognil poplačilu stvarnih in poštenih upnikov. Da bi s tem, ko FC Kopru ne bi dodal licence, NZS šla na roko »kriminalnim in skaženim projektom Borisa Popoviča«.