Tujci plešejo tako, kot mi rečemo

Žiga Kous je član jedra soboškega moštva črno-belih, ki je odlično začelo sezono. Drevi v Stožicah zadnja tekma 3. kola 1. SNL.
Fotografija: Sobočani bodo drevi z gostovanjem v Stožicah zaokrožili 3. kolo v 1. SNL. FOTO: Sobotainfo
Odpri galerijo
Sobočani bodo drevi z gostovanjem v Stožicah zaokrožili 3. kolo v 1. SNL. FOTO: Sobotainfo

Soboške tri zmage na začetku nogometne sezone, prvenstveni z 2:0 in 3:0 in evropska s 4:0, so nazorno razkrile ambicije Mure. Niti vselej previdni trener Ante Šimundža ne more več skriti, da je boj za naslov prvaka eden od glavnih ciljev. Na voljo ima uigran igralski orkester, v katerem jedro tvorijo domači fantje. Mednje sodi tudi Žiga Kous, sedemindvajsetletnik iz Tišine, ki je odlično formo potrdil tudi z evropskim golom proti moštvu Nömme Kalju v sicer odlični trening tekmi za jutrišnji derbi v Stožicah.

Je po treh prepričljivih zmagah z razliko v golih 9:0 Mura napovedala odločen naskok na naslov državnega prvaka? Je že toliko zrela?

Ne, nič nismo napovedali, ker se zavedamo, da je prvenstvo maraton in da se načrti ustvarjajo iz tekme v tekmo. Res pa je, da smo blizu šampionski zrelosti, da imamo dolgo skupno kilometrino in kakovost. Da, odličen štart je lahko samo spodbuda.

Kaj oblikuje šampionskost?

Oblikujejo je rezultati, zmage. Mi zmagujemo, vse drugo se sproti sestavlja, samozavest, odlično vzdušje, forma igralcev. Mura ima ta trenutek vse, kar jo dela tako močno, in je pripravljena za najtežje bitke, vključno s strokovnim štabom, ki nas vodi do zmag. O trenerju Anteju Šimundži, se pravi, ni treba veliko govoriti. Vse je vidno in slišano.

Eden od domačih fantov v moštvu Mure Žiga Kous se nadeja nadaljevanja stoodstotnega niza. FOTO: Sobotainfo
Eden od domačih fantov v moštvu Mure Žiga Kous se nadeja nadaljevanja stoodstotnega niza. FOTO: Sobotainfo


Mura ima močno domače jedro igralcev. Kako se to odraža na igrišču in zunaj njega?

Predvsem je odlično delujoči orkester moč občutiti v slačilnici. Okoli nas domačih fantov se vrti vzdušje, mi smo tisti, ki narekujemo, kako se v Muri obnaša in kako se igra. Tujci plešejo tako, kot mi rečemo. Poudarjam, prijateljstvo je tisto, ki daje tako odlično podobo na igrišču. Moštveni duh je na res visoki ravni in je gonilna sila.

Mura zmaguje s 3-5-2 in 4-2-3-1. V obeh taktičnih postavitvah se znajdete, v prvi imate manj daljših šprintov, v drugi se bolj pretegnete. Izbiro narekuje moč tekmeca, kot na primer proti slabi Nömmi. Igrali ste v prvi postavitvi in zabili gol.

Taktična postavitev je stvar trenerja. On izbira in mislim, da ni pogojena z močjo tekmeca. Proti Olimpiji smo prav tako igrali s postavitvijo 3-5-2. Obe postavitvi mi ustrezata in se ne morem pritoževati. Za nas pa je dobro, da smo raznovrstni in imamo več rešitev.

 

Ne napovedujete boja za prvaka, ker ste previdni pred gostovanjem v Stožicah. Boste po derbiju bolj odkriti in pogumni?

Olimpija je vselej močna, v tej sezoni bo razlika le v tem, da bomo ob njej še trije, tudi Maribor in Celje, v ožjem krogu favoritov. Sicer prav veliko ne morem povedati o Olimpiji, ker je še ne poznamo. Z njo se bomo šele začeli seznanjati. Se pa ne slepim, da ne bi sestavila močnega moštva. Tudi zato ne bi želel izpostavljati boja za naslov, saj bo pot do njega dolga in naporna. Je pa treba upoštevati, da so tudi za nas trenutne okoliščine, kot so tekma za tekmo, potovanja, nekaj novega. Življenjski ritem je nekoliko drugačen in naporen.

Je Nino Kouter postal zaščitni znak Mure?

Nino je predvsem vrhunski nogometaš, ki se odlično znajde v vlogi zadnjega zveznega igralca in sprednjega. Zato me ne presenečajo njegove igre, ker je res pravi ustvarjalec in se je sposoben prilagajati razmeram na igrišču.

 

Kaj je vaš športni cilj?

Sem skromen, predvsem si želim, da je Mura boljša, kot je bila v minuli sezoni. Če bo boljša ona, bom boljši tudi jaz. Veseli me, da se je pri Muri uveljavila filozofija, po kateri stremimo k temu, da hočemo biti hitrejši, močnejši, boljši.

Preberite še:

Komentarji: