Uefa brez milosti nad najdražjo ekipo na svetu: ManCity dve leti brez Evrope

Angleški prvak je kršil pravila Uefinega finančnega ferpleja.
Fotografija: Kakšna bo usoda Pepa Guardiole po koncu sezone 2019/20? Manchester City bo namreč ostal brez pravice do nastopa v Evropi. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Kakšna bo usoda Pepa Guardiole po koncu sezone 2019/20? Manchester City bo namreč ostal brez pravice do nastopa v Evropi. FOTO: Reuters

Evropska nogometna zveza (Uefa) je zaradi kršenja pravil o finančnem ferpleju kaznovala angleški klub Manchester City. Angleški prvaki se ne bodo smeli udeležiti tekmovanj pod okriljem Uefe v naslednjih dveh sezonah (2020/21 in 2021/22), plačati pa bodo morali še 30 milijonov evrov kazni.



Zakaj gre? Po proučitvi ugotovitev neodvisnega nadzornega organa CFCB, zaslišanja so opravili 22. januarja, so v krovni evropski zvezi sprejeli odločitev, da klub kaznujejo, je zapisala Uefa, ki jo sicer vodi predsednik Aleksander Čeferin. Uefa je pri preučitvi dokazov o finančnem poslovanju Cityja našla resne kršitve pravil licenciranja in finančnega ferpleja, pokroviteljstva in finančnega poslovanja. Nepravilnosti so se dogajale med letoma 2012 in 2016, Uefa pa je še dodala, da v klubu niso dovolj sodelovali pri preiskavi. Novembra 2018 je na to namigoval tudi nemški tednik Spiegel.


Arabci kupili klub leta 2018 za 210 milijonov funtov


Vodstvo angleškega kluba je izrazilo razočaranje in hkrati napovedalo pritožbo na arbitražno razsodišče za šport v Lozani (CAS). "Zelo smo razočarani, toda nismo presenečeni. Najhitreje, kar se bo dalo, se bomo pritožili na arbitražno razsodišče za šport v Lozani. Klub je namreč vselej pričakoval, da bo obravnavan s strani neodvisnega organa, ki bo celoten postopek nepristransko proučil in pogledal tudi celovito zbirko dokazov v podporo svojemu stališču," so zapisali pri Manchester Cityju v uradni izjavi za javnost.



Predsednik Manchester Cityja Khaldoon Mubarak sodi med vplivnejše nogometne funkcionarje. Takole je nekoč gostil na štadionu britanskega premiera Davida Camerona in kitajskega predsednika Xi Jinpinga v družbi zvezdnika Sergia Agüera. FOTO: Reuters
Predsednik Manchester Cityja Khaldoon Mubarak sodi med vplivnejše nogometne funkcionarje. Takole je nekoč gostil na štadionu britanskega premiera Davida Camerona in kitajskega predsednika Xi Jinpinga v družbi zvezdnika Sergia Agüera. FOTO: Reuters


Kakšna bo nadaljnja usoda in ambicija angleškega nogometnega giganta, ki je to resda postal šele v zadnjih desetih letih, ni znano. Spomnimo, leta 2008 je kupil klub investicijski sklad iz Abu Dhabija in zanj odštel 210 milijonov funtov, odtlej pa se je počasi, toda zanesljivo prebijal proti angleškemu vrhu ter želel to ponoviti tudi v Evropi, torej v Uefini ligi prvakov. Trenutna tržna vrednost klubskega igralskega kadra znaša visoke 1,3 milijarde evrov, glavne zvezde v tem kolektivu pa so Raheem Sterling (160 milijonov €), Kevin de Bruyne (150), Leroy Sane (100), Bernardo Silva (100) in izkušeni argentinski napadalec Sergio Agüero.


Najdražja ekipa na svetu, toda 6. mesto po skupnih prihodkih


Manchester City sodi na šesto mesto v Evropi po merilu ustvarjenih prihodkov v lanskem poslovnem letu, ustvaril je 610 milijonov evrov, pred njim pa kotirajo le Barcelona, Real Madrid, Manchester United, Bayern in PSG. Tržna vrednost ekipe Manchester Cityja pa je v resnici največja med vsemi na svetu. Za 1,3 milijardo evrov vredno zasedbo Pepa Guardiole capljajo tudi evropski prvak Liverpool (1,2 milijarde €), Real Madrid, Barcelona in PSG, ki prav tako presegajo milijardo €. Morda prav razmerje med tržno vrednostjo ekipe in skupnimi prihodki razkriva nenavaden položaj Manchester Cityja.



Če bo tudi po klubski pritožbi na CAS obveljalo pri Uefini kazni, bo imel Manchester City le še eno bližnjo priložnost za dvig lovorike v ligi prvakov – prav letos. V osmini finala se bo pomeril z madridskim Realom in prav zanimivo bo spremljati, kako bo nastali položaj vplival na trenerja Pepa Guardiolo, njegovo prihodnost v Manchestru in odziv njegovih nogometašev na igrišču.

Preberite še:

Komentarji: