Uefa ne bo ukrepala proti Crveni zvezdi zaradi tanka pred stadionom

Tank Švicarjev, s katerimi so igrali Beograjčani, ni razburil, je pa precej vznemirjenja povzročil na Hrvaškem.
Fotografija: Tank pred beograjsko Marakano naj ne bi imel politinega predznaka. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Tank pred beograjsko Marakano naj ne bi imel politinega predznaka. FOTO: Reuters

Evropska nogometna zveza (Uefa) ne bo ukrepala proti srbskemu nogometnemu prvoligašu Crveni zvezdi zaradi postavljenega že odsluženega vojaškega tanka na ploščadi pred domačim stadionom, beograjsko Marakano. Uefa je po pogovoru s predstavniki kluba in srbskimi oblastmi sporočila, da postavitev tanka nima političnega predznaka.

Kot je še poročala srbska tiskovna agencija Tanjug, ki se sklicuje na Radio Svobodna Evropa, so navijači tank, na kateremu so narisali rdeče-bele klubske barve ter grb Crvene zvezde, kupili na vojaškem odpadu v Leskovcu. Pripeljali in postavili pa so ga pred severno tribuno v torek pred odločilno tekmo kvalifikacij za ligo prvakov.

Navijaška skupina Crvene zvezde, Delije, so pri pristojnih oblasteh dobili dovoljenje za postavitev tanka s klubskimi barvami in oznakami, za kar so si prizadevali že nekaj let. Postavitev tanka pa ni bila povezana z odločilno tekmo kvalifikacij za ligo prvakov, je po poročanju Radia Svobodna Evropa sporočila Uefa.

Nogometaši Crvene zvezde so se veselili uvrstitve v ligo prvakov, a povratna tekma s Švicarji je veliko pozornosti pritegnila iz drugačnih razlogov. FOTO: Reuters
Nogometaši Crvene zvezde so se veselili uvrstitve v ligo prvakov, a povratna tekma s Švicarji je veliko pozornosti pritegnila iz drugačnih razlogov. FOTO: Reuters


Crvena zvezda se je uvrstila v skupinski del elitnega evropskega nogometnega tekmovanja, potem ko je v Beogradu dosegla neodločen izid 1:1 s švicarskim Young Boys Bern. Evropsko jesen v elitnem tekmovanju so si rdeče-beli zagotovili na podlagi večjega števila golov v gosteh. V Bernu sta se ekipi tudi razšli z remijem 2:2.

Crvena zvezda bo sicer zgolj z uvrstitvijo v skupinski del lige prvakov zaslužila 15,2 milijona evrov, kolikor bo klubom izplačala Evropska nogometna zveza. Beograjčani pa si lahko obetajo še dodatna dva milijona evrov na podlagi desetletnega količnika, neupoštevajoč prihodke od prodaje vstopnic in marketinga.

Postavitev tanka ni vznemirila Švicarjev, je pa povzročila precejšnje vznemirjenje na Hrvaškem, kjer so se na družabnih omrežjih in medijskih spletnih portalih vrstili zapisi, da gre za provokacijo, češ da naj bi bil stari jugoslovanski tank model T-55, izdelan v Sovjetski zvezi, uporabljen v bojih v Vukovarju med osamosvojitveno vojno na Hrvaškem.

Preberite še:

Komentarji: