UEFA pokrila Skomini hrbet (VIDEO)

Koprski nogometni sodnik je v 38. minuti s pomočjo sistema VAR razveljavil Ajaxov gol in dvignil precej prahu.
Fotografija: Damir Skomina je z razveljavljenim golom dvignil precej prahu. FOTO: Wolfgang Rattay/Reuters
Odpri galerijo
Damir Skomina je z razveljavljenim golom dvignil precej prahu. FOTO: Wolfgang Rattay/Reuters

Amsterdam – Verjetno bi se včerajšnji prvi dvoboj osmine finala nogometne lige prvakov v Amsterdamu med domačim Ajaxom in branilcem šampionske lovorike, madridskim Realom, razpletel drugače (1:2), če glavni sodnik, Koprčan Damir Skomina, ob koncu prvega polčasa ne bi razveljavil domačega zadetka, ki ga je v 37. minuti dosegel Nicolas Tagliafico. S soigralci se je veselil prezgodaj, saj se je glavni delivec pravice odločil za možnost ogleda videoanalize (VAR) in nato gol razveljavil zaradi prepovedanega položaja.


Poteza, ki buri duhove


Da bo ključni trenutek prvega polčasa, ki se je nato končal z nedotaknjenima mrežama, še nekaj časa buril duhove, je bilo jasno takoj, saj se vsi niso strinjali s Skominovo odločitvijo, da je bil Ajaxov srbski zvezni igralec Dušan Tadić malo prehiter in da je vplival na razplet akcije. Da se ne bi strasti preveč razvnele, je vmes posegla tudi Evropska nogometna zveza (Uefa) s svojim pogledom na sporni položaj, v javnem obvestilu pa je Primorcu zaščitila hrbet in prikimala pravilnosti njegove presoje.


Uefa: Pravilna odločitev!


»Zadetek Tagliafica je bil v 38. minuti razveljavljen po opravljeni analizi VAR. Sodnik je presodil, da je bil Tagliaficov soigralec Tadić v prepovedanem položaju in je vplival na tekmečevega vratarja Thibauta Courtoisa, saj mu je s prekrškom preprečeval možnost izbijanja žoge po tem, ko je Ajaxov igralec že streljal z glavo. Vse je bilo skladno s protokolom VAR, gol je bil upravičeno razveljavljen zaradi prepovedanega položaja,« so bili neomajni pri Uefi. V drugem polčasu sta za »galaktike« zadela Karim Benzema in Marco Asensio, za poražence pa Hakim Ziyech.


Kapetan ni vedel


Zanimivost: kamere so tik pred začetkom dvoboja ujele Ajaxovega kapetana Matthijsa de Ligta, ki je Skomino – preroško, toda naivno – spraševal o tem, ali bo tekma pod nadzorom sistema VAR. Takoj po obračunu se je javil tudi trener zmagovitega moštva Santiago Solari, in še preden si je v miru ogledal posnetek, izrazil zaupanje v slovenskega delivca pravice: »Akcije si še nisem utegnil podrobno ogledati in preučiti, saj za to nisem imel niti možnosti, vsekakor pa verjamem sistemu VAR in sodnikovi odločitvi.«

Preberite še:

Komentarji: