Uefa z običajnim postopkom nad Olimpijo

Predsednik NK Olimpija Milan Mandarić pomirja, nič ni novega.

Objavljeno
20. november 2019 15.35
Posodobljeno
20. november 2019 15.39
Milan Mandarić rešuje klubske finančne težave, zaradi katerih Olimpiji grozi prepoved tekmovanja v evropskih pokalih. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Ljubljana - »Vse je tako, kot sem povedal pred dnevi. Olimpija je v procesu reševanja težav, pri čemer sodeluje tudi z Nogometno zvezo Slovenije. Prav nič novega ni, kar ne bi že vedeli. Še enkrat poudarjam, Mandarić ne bo odšel, ne da bi poravnal svoj dolg,« se je za Delo odzval predsednik NK Olimpija Milan Mandarić na včerajšnji zapis dnevnika Ekipa, po katerem Evropska nogometna zveza grozi z izključitvijo Olimpije iz evropskih tekmovanj, če ne bo poravnala dolgov.

Velja opozoriti, da Uefa izvaja povsem običajen postopek nadzora denarnega poslovanja klubov. Ti morajo o finančnem stanju redno obveščati oddelek za finančni nadzor klubov pri Uefa, ki na podlagi njihovih poročil opozorja na izpolnjevanje obveznosti in morebitne posledice. Med njimi sta tudi izključitev iz evropskih tekmovanj ali denarna kazen. Prav tako velja zapisati, da Olimpija, kot vsi drugi klubi, ne more pridobiti tekmovalne licence za evropska in domača tekmovanja, če ne izpolnjuje zahtev licenciranja. Če jih ne bi izpolnjevala, tako ali tako ne bi pridobila licence za tekmovanje v evropskih pokalih ali v domačih tekmovanjih.

Po dokumentu oddelka za finančni nadzor klubov je Olimpijin dolg do upnikov konec septembra znašal 1,09 milijona evra. Polovico teh dolgov Olimpija lahko pokrije z denarno nagrado, ki si jo je zaslužila z uvrstitvijo v 2. kolo kvalifikacij za evropsko ligo in je Uefa še ni izplačala.

Olimpijino sporočilo za javnost na zapise EkipaSN

Psi lajajo, Olimpija gre naprej!
Najnovejši članek časopisa EkipaSN, v katerem novinar poroča o dokumentu, ki smo ga na Olimpiji prejeli od Evropske nogometne zveze (UEFA), je potrditev vsega, kar smo napisali o pravih namenih poročanja tega medija, ki vztrajno goji izjemno sovražen in škodoželjen odnos do našega kluba. Edini namen njihovega pisanja je povzročanje poslovne škode in škodovanje ugledu kluba in njenem predsedniku. To pa seveda nima nič skupnega z interesi slovenskega športa, še manj pa s potrebo po objektivnem informiranju javnosti.

In kaj prinese slovenski športni javnosti najnovejše »veliko razkritje«, do katerega so se dokopali v Ekipi s pomočjo tistih, ki so v klubu ves čas na podoben način sodelovali s tem časopisom in so tudi s tem dejanjem povsem upravičili odločitev kluba, da se jih odstrani iz Olimpije? Pravzaprav nič. Čeprav se zelo trudijo dokazati, kako je njihovo »razkritje« ekskluzivno in gre za velik dosežek raziskovalnega novinarstva, v resnici niso povedali nič novega.

V druženju z novinarji je namreč predsednik NK Olimpija Ljubljana, Milan Mandarić, povedal, da ima Olimpija dolgove, tega nikoli ni niti skrival. Razložil je, kako so nastali, in tudi to, da je vedno držal svoje obljube in da nikomur ni ostal dolžan in da bo tako tudi v tem primeru. Zato moramo razočarati scenariste iz Ekipe, ki že več kot leto dni vidijo Olimpijo v apokaliptičnih scenarijih in v peti ligi. Noben črni scenarij, ki si ga v Ekipi tako silno želite, se na vašo veliko žalost ne bo zgodil. Vsi dolgovi bodo poplačani, Olimpija pa bo dobila licenco in bo tudi v naslednji sezoni tekmovala tako v domačem prvenstvu kot tudi na evropski sceni.

S pisanjem Ekipe se ne bomo več ukvarjali, čaka nas pomembna tekma v Celju in nadaljevanje prvenstva, odgovornim v Ekipi pa prepuščamo, da še naprej objavljajo smeti, ki so sestavni del njihove poslovne in uredniške politike.