Ukrajina peta reprezentanca na euru 2020

Cristiano Ronaldo je z bele točke zabil 700. gol v karieri, a je Portugalska izgubila v Kijevu.

Objavljeno
14. oktober 2019 23.43
Posodobljeno
14. oktober 2019 23.46
Ukrajina se je še tretjič zapored uvrstila na evropsko prvenstvo in potrdila, da je ena od reprezentanc v vzponu. FOTO AFP
Ljubljana - Ukrajina se je pridružila Poljski, Italiji, Belgiji in Rusiji na seznamu reprezentanc, ki so si že priigrale uvrstitev na evropsko nogometno prvenstvo prihodnje leto. Pod selektorsko paličico slovitega napadalca Andreja Ševčenka je Ukrajina v Kijevu premagala branilca naslova najboljšega na stari celini Portugalsko z 2:1.

image
Andrij Ševčenko je tudi v vlogi selektorja izjemen. FOTO: Reuters


V zadnjih minutah in po znižanju Cristiana Ronalda z enajstmetrovke – dosegel je 700. gol v karieri – na 1:2 se je Ukrajina z igralcem manj krčevito branila in tudi z nekaj sreče ubranila. samo v zadnji minuti sodnikovega dodatka so bili Portugalci blizu izenačenja: Ronaldov strel z glavo je ubranil Andrej Pjatov, Danilo pa je zatresel stičišče prečke in vratnice.

Ronaldovih 700 golov
Sporting 5
Manchester United 18
Real Madrid 450
Juventus 32
Portugal 95


Kljub porazu je Portugalska v veliko boljšem položaju od Srbije, ki je s točko manj na tretjem mestu kvalifikacijske skupine  B. Portugalska se bo v zadnjih tekmah pomerila z najslabšima v skupini, Luksemburgom in Litvo.

Anglija se je po porazu v Pragi hitro vrnila v zmagovalni ritem in v velikem slogu v Sofiji opravila z Bolgarijo. Dosegla je celo najvišjo kvalifikacijski zmago, gostiteljem je nasula pol ducata golov.

image
Raheem Sterling je v Sofiji zabil dva gola, skupaj v kvalifikacijah že sedem. FOTO: Reuters


Razplet derbija v Parizu med Francijo in Turčijo ni bil po godu tretjega kandidata za eno od prvih dveh mest Islandijo. Po golu Oliverja Girouda je za Turčijo bržkone gol vreden uvrstitev na EP v 82. minuti dosegel Kaan Ayhan. Turčija bo v predzadnji tekmi gostila Islandijo, ki za vodilnim dvojcem zaostaja štiri točke.

image
Turški branilec Kaan Ayhan je izenačil in sprožil val navdušenja med turškimi navijači na pariškem Stade de France. FOTO: AFP


Ponedeljkovi izidi,

skupina A –


Bolgarija : Anglija 0:6 (Rashford, Barkley in Sterling po 2, Kane), Kosovo : Črna gora 2:0 (Rrahmani, Muriqi); vrstni red: Anglija 15, Češka 12, Kosovo 11, Črna gora in Bolgarija po 3.

skupina B –

Litva : Srbija 1:2 (Kazlauskas; Mitrović), Ukrajina : Portugalska 2:1 (Jeremčuk, Jarmolenko; Ronaldo); vrstni red: Ukrajina 19, Portugalska 11, Srbija 10, Luksemburg 4, Litva 1.

skupina H –

Francija : Turčija 1:1 (Gieroud; Ayhan), Islandija : Andora 2:0 (Sightorsson, Sigurdsson), Moldavija : Albanija 0:4 (Cikalleshi, Bare, Trashi, Manay); vrstni red: Turčija in Francija po 19, Islandija 15, Albanija 12, Andora in Moldavija po 3.