Ušel izpadu in dobil učinkoviti napad

Analiza po koncu sezone 1. SNL, Rudar (7. mesto, 43 točk).

Objavljeno
12. junij 2019 09.00
Posodobljeno
12. junij 2019 09.00
Za najboljšim strelcem Rudarja v minuli sezoni, Milanom Tučićem, že oprezajo tuji klubi. FOTO: Leon Vidic/Delo
Ljubljana - Pri velenjskemu Rudarju so po slabšem vstopu v drugi del spomladanskega nogometnega prvenstva izpeljali sanjsko rošado. Izkušeni trener Marijan Pušnik se je presedel na stolček športnega direktorja, trenerskega pa je zasedel njegov pomočnik in nekdanji igralec Almir Sulejmanović.

Odtlej je v prvenstvu igral in tekmoval drugačen Rudar. Pod Sulejmanovićevo taktirko se je moštvo »razstrelilo« in izpeljalo sezono v slogu enega od najresnejših kandidatov za zgornji del lestvice. Rudar je ligaško bitko končal bliže petemu mestu kot devetemu, toda z izjemnim kapitalom za prihodnost. S pomembno podrobnostjo: zadržati bo moral glavne spomladanske junake.


Trojček zabil 32 golov od 50


Dve tretjini sezone se je Rudar lovil in iskal ideal med potencialom moštva in rezultati, med značilnostmi igralcev in ustreznim modelom igre. Ko je vse uglasil, je bil učinkovit, na trenutke nepredvidljiv, a vznemirljiv. Ključna igralca preporoda sta bila Milan Tučić in Žiga Škoflek. Njun strelski izbruh je bil sijajen, 22-letni Ljubljančan je spomladi zabil 9 golov in sezono zaokrožil s 15 goli, 24-letni Vojničan je bil še bolj učinkovit in je dosegel 11 golov, skupaj 12. Manjši dolžnik je bil morda najbolj nadarjeni od trojice napadalcev Dominik Radić. Komaj 22-letni nemški Hrvat je zabil le 5 golov v sezoni, premalo glede na njegove sposobnosti. Kot dodana vrednost se je izkazal še Olimpijin višek Rijad Kobiljar.

image
Aljaž Krefl se je pozimi iz ljubljane vrnil v Velenje, a spomladi še ni ujel tekmovalnega ritma, ki ga zmorre.  FOTO: Roman Šipić/Delo


Kar 73 prejetih golov razkriva, da je bila obramba šibkejši del moštva. Deloma tudi zaradi Pušnikovega napadalnejšega pristopa, deloma pa tudi zaradi nesrečnih okoliščin, naivnih golov, poškodb ali nepremišljenih kartonov, zaradi česar je bila precej nesamozavestna in nezanesljiva. Trener, ki je bil nekoč branilec, je utrdil obrambo. Ta je po nestanovitni sezoni pridobila neprecenljive izkušnje.


Znova prepričati navijače


Klubsko vodstvo je stabiliziralo delovanje, denarja resda ni v izobilju, vendar ga je dovolj, da člansko moštvo lahko deluje brez dodatnih stresov. Še več, če so v preteklosti s posrečenim skavtingom ujeli odlične igralce in jih za zajetne odškodnine prodali, s čimer so ohranjali mir v moštvu, ima tudi ta zasedba prav v napadalcih tržno najbolj zanimive igralce, ki si lahko še dvignejo vrednost.

Rudar, ki je končal sezono, je v 80 odstotkih oblikovano moštvo. Z dvema, tremi igralci in morda ambicioznejšim pristopom (več denarnega vložka) se lahko že prelevi v moštvo za zgornji del lestvice in za Evropo. V »beli knjigi« načrtov velja izpostaviti še dve prednostni nalogi. Prva je povezana z vzgojo in uveljavljanjem igralcev iz lastnih mlajših kategorij (že kažejo rezultate, saj sta se kadetska in mladinska selekcija vrnili v 1. ligo), druga pa vrniti navijače. Ta Rudar si zasluži njihovo podporo.