Ustvarjalnost je zdaj vrednota vijoličnih

Maribor: Slovenski prvaki že na Islandiji opravili levji delež prvega cilja

Objavljeno
12. julij 2019 10.00
Posodobljeno
12. julij 2019 10.00
V prenovljenem mariborskem moštvu tudi Andreju Kotniku pripada vidna vloga. FOTO Tadej Regent/Delo
Maribor - Težko je zganjati evforijo po uvodnem kvalifikacijskem nastopu na dolgi poti do lige prvakov, toda podoba mariborskega moštva je bila že po nekaj pripravljalnih tekmah, zlasti pa po sredini evropski premieri sezone na oddaljeni Islandiji, povsem drugačna kot v bledih pomladnih mesecih. S spoštovanjem svoje taktične kulture so vijolični resda osvojili šampionsko lovoriko, a zdaj svojo raven dvigujejo za stopnjo ali dve višje.

Tudi lani ob tem času so nogometaši trenerja Darka Milaniča imeli podobne julijske ovire, moštvi iz Albanije in Gruzije sta po ambicioznosti in tudi že uigranosti povsem primerljivi z Valurjem iz Reykjavika, letos prvim tekmecem mariborske kompozicije na evropski progi, a ta se je zdaj zdel ob žrebu še zahtevnejši kot omenjena v poletju 2018. Čvrsti in telesno močni Islandci so večkrat nogometni svet že presenetili, razmeram za igro na njihovi umetni travi sploh pripada posebno poglavje, zasedbe iz srednjeevropskega prostora se srečujejo tam tudi z nenavadno dolgo dnevno svetlobo, za povrh pa je še v neposredni bližini štadiona mestno letališče, vonj kerozina ni ravno navdušujoč za tiste, ki ga niso iz tedna v teden vajeni ...

A ob vsem tem je Maribor z odliko opravil uvodno nalogo v sezono. Drži, v prvih petnajstih minutah zanesljivosti še ni bilo, dva spodrsljaja na obrambni polovici bi naši prvaki v uvodnem polčasu lahko drago plačali, a Kenan Pirić, reprezentant BiH, je v vratih gostov ohranjal mirno kri, obenem je bilo na dlani, da bo slej ko prej to novo ustvarjalno moštvo iz Ljudskega vrta na evropskem severu pokazalo zobe. V udarni enajsterici so se predstavili trije novinci – Špiro Peričić, Andrej Kotnik in Rok Kronaveter –, zadnjih 18 minut je bil na igrišču tudi Rudi Požeg Vancaš. In prav pri vseh štirih je bilo vidno, da vsaj zaenkrat predstavljajo okrepitve, kot si jih sleherni trener lahko le želi.


Kronaveter prinesel dodano vrednost


Motor vijolične predstave na Islandiji je bil Kronaveter. Mariborčan se je vrnil v domače mesto, zabijal je gole za Olimpijo, z njo osvojil dve šampionski lovoriki, a zdaj je končno dočakal tudi priložnost pomembne vloge v Ljudskem vrtu. Nogometno je odraščal na nasprotnem bregu Drave pri »ajznponarjih«, Železničarju s Tabora, novo in očitno spet veliko poglavje zdaj piše pri petnajstkratnih državnih prvakih. Ob zmagi s 3:0 je prispeval gol in dve podaji, navduševali sta tako njegova dinamika akcij kot tudi ustvarjalnost. »Dejansko je igralec, ki ekipi prispeva višjo raven s pristopom, skromnostjo, aktivnostjo in seveda kakovostjo,« ga je takoj po lepi predstavi v Reykjaviku pohvalil trener Darko Milanič.

Sicer pa slednji ni bil dobre volje le zavoljo omenjenega udarnega aduta na tekmi, temveč tudi zaradi učinka drugih nogometašev. Med njimi Dina Hotića, ki je nekaj ur pred tekmo postal oče. »Fantje so mu ob popoldanski malici zaploskali, večje spodbude in motivacije človek pred tekmo preprosto ne more imeti. Vesel sem zanj, ima novorojenčka, pa še povrhu je zabil gol,« je podčrtal trener, ki pa v svojem prepoznavnem slogu poskuša ohraniti resnost pred nadaljevanjem sezone. Za začetek na sobotni premieri domačega prvenstva, ko bo v Mariboru, ob 20.15, gostoval Triglav, nato pa še za revanšo z Islandci.
Ob gladki zmagi v Reykjaviku povratna tekma pač ne bo imela posebnega naboja, vijolični so si namreč na stežaj odprli vrata naslednjega kvalifikacijskega kola in tako dvoboja z zmagovalcem med Araratom (Arm) in AIK Stockholm (Šve), vseeno pa gre pri tem prenovljenem in očitno zelo živahnem moštvu obakrat pričakovati bojevit pristop. Kot popotnico za tisto, kar bo pomembno v prihodnjih tednih in mesecih – ubranitev domačega naslova in novo lepo evropsko zgodbo ...