V 1. SNL Radomlje namesto Doba

Prvak 2. slovenske nogometne lige Roltek Dob tretjič odstopil od napredovanja med elito.
Objavljeno
29. maj 2014 04.12
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Ljubljana – Roltek Dob je pričakovano še tretje leto zapored zavrnil napredovanje v 1. slovensko nogometno ligo, potem ko je drugič zanesljivo osvojil naslov v drugi ligi. Zaradi odločitve upravnega odbora kluba so se vrata 1. SNL odprla sosedskemu tekmecu iz Radomelj.

Scenarij se je ponovil. Dob zaradi razumljivih razlogov, povezanih z neustreznim štadionom in amaterskim statusom članskega moštva, ni želel tvegati s prestopom v zahtevnejšo konkurenco. Predsednik kluba Bojan Gasior, ki je hkrati predsednik MNZ Ljubljana, je tak razplet potihem že napovedal.

Z Dobovim odstopom od napredovanja sta dodatni kvalifikacijski tekmi za 1. SNL med Krko in Radomljam odpadli. Prva tekma bi morala biti v soboto v Novem mestu. Novomeščani so si tako že zagotovili obstanek med najboljšimi, medtem ko bo vodstvo tekmovanja pri NZS drugoligaškemu podprvaku bržkone ponudilo vabilo za nastop v 1. SNL.

»Seveda si želimo tekmovati v 1. SNL, vprašanje pa je, ali smo tega sposobni, finančno in organizacijsko. V naslednjih 14 dneh bomo videli, ali smo sposobni in pripravljeni,« je povedal predsednik NK Radomlje Matjaž Marinšek, ki z Metodom Cerarjem, lastnikom in direktorjem glavnega pokrovitelja, podjetja Kalcer, uspešno upravljata klub z enim od najlepših vadbenih centrov v Sloveniji. V zadnjem obdobju so vse treninge tam opravljali tudi nogometaši NK Olimpija Ljubljana.

Pri NZS bodo podrobnejša pojasnila predstavili danes. Včeraj se je po dopisni seji odbor za nujne zadeve pri NZS odzval z naslednjim sporočilom za javnost: »NK Dob je obvestil Nogometno zvezo Slovenije, da ne napreduje v 1. slovensko nogometno ligo v tekmovalnem letu 2014/15. Na podlagi 27. člena Statuta Nogometne zveze Slovenije je odbor za nujne zadeve NZS na dopisni seji sprejel sklep, da se kvalifikacije za popolnjevanje 1. slovenske nogometne lige ne odigrajo, saj je interes za napredovanje izkazal drugouvrščeni klub, NK Radomlje. V tekmovalnem letu 2014/2015 bodo v 1. SNL nastopali klubi, ki so si tekmovalno pravico pridobili s športnimi rezultati v 1. SNL in 2. SNL v tekmovalnem letu 2013/2014 ter imajo oziroma bodo imeli ustrezno licenco za nastopanje v elitnem slovenskem klubskem tekmovanju«.

Čeprav je do štarta 24. sezone 1. SNL še dober poldrugi mesec (prve tekme 1. kola naj bi bile 19. julija), bo vodstvo prvoligaškega tekmovanja z licenčno komisijo na čelu spet v bitki s časom. Radomlje si morajo namreč še zagotoviti tekmovalno licenco za 1. SNL, ki po lanski farsi z napredovanjem Krke z »obvozi« okoli licenčnih zahtev ni več tako visoka ovira, da je zgledno organizirani drugoligaš ne bi mogel prejeti. Četudi bi Radomljam pri pridobivanju tekmovalne licence šlo kaj narobe, bi imela NZS še vsaj dve rezervni potezi. Vabilo za 1. SNL bi lahko ponudila tretjeuvrščenemu iz 2. SNL Aluminiju, ki je lani potegnil kratko, saj je vabilo za 1. SNL dobila prav Krka in ne kidričevski klub, ki je sicer izpadel iz 1. SNL. Vprašanje pa je, ali se tudi v Kidričevem zaradi užaljenosti ne bi odpovedali prvi ligi. Na koncu pa ostaja še vedno zadnja možnost: da se vabilo ponudi Triglavu, s čimer bi bila 1. SNL v novi sezoni v enaki zasedbi kot v zadnji.