V Beršebi po slovenskih željah brez zmagovalca

V kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2020 v nogometu bo evropska klasika jutri Hamburgu, kjer bo Nemčija gostila Nizozemsko.
Fotografija: Eran Zahavi bo najmočnejši adut Izraela proti Makedoniji. Enega od sedmih kvalifikacijskih golov je zabil tudi Sloveniji. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Eran Zahavi bo najmočnejši adut Izraela proti Makedoniji. Enega od sedmih kvalifikacijskih golov je zabil tudi Sloveniji. FOTO: Reuters

Današnji dvoboj Izraela in Severne Makedonije v Beršebi odpira septembrski kvalifikacijski paket tekem za evropsko prvenstvo v nogometu v slovenski skupini G. Bitka v sveti deželi je pomembna tudi za vrednost slovenske delnice v zaključnem delu kvalifikacij, v katerih bi se lahko za neposredno uvrstitev na EP ali v dodatne kvalifikacije do zadnjega sodnikovega žvižga merile kar štiri reprezentance.

Kolikšna bo vrednost slovenske delnice, se bo povišala, znižala ali ostala na zdajšnji vrednosti, bo znano šele v ponedeljek zvečer po drugi tekmi v Stožicah, ko bodo po Poljakih gostovali še Izraelci. Položaj na lestvici pa vendarle nakazuje, da bi Sloveniji danes najbolj ustrezal razplet brez zmagovalca. Izrael bi sicer povišal prednost na tri točke, Severna Makedonija pa bi se izenačila, toda hkrati Izrael ne bi ušel preveč. Res pa je, da bi Makedonija, kjer Slovenija naslednji mesec še mora gostovati, popravila svoje možnosti za čim višjo uvrstitev v skupini G.

Avstrijec na izraelskem selektorskem stolčku Andreas Herzog  ima priložnost, da se Izrael še utrdi na drugem mestu. FOTO: Reuters
Avstrijec na izraelskem selektorskem stolčku Andreas Herzog  ima priložnost, da se Izrael še utrdi na drugem mestu. FOTO: Reuters


Zahavi zabil že sedem golov


Izrael je že gostil Slovenijo (1:1) in Avstrijo (4:2) ter že opravil najtežje gostovanje na Poljskem (0:4). Na domačem igrišču je izrazit favorit, njemu v prid gre tudi statistika medsebojnih tekem, štiri zmage in poraz. Kar sedem od osmih izraelskih golov je zabil najboljši strelec celotnih kvalifikacij, 32-letni Eran Zahavi. Selektor Andreas Herzog bo imel na voljo tudi junija odsotnega Munasa Dabburja. Palestinec je izpustil tekmi s Poljsko in Latvijo (3:0) zaradi poročnih slavij. Zmerni optimizem prevladuje tudi v makedonskem taboru.



»V teh kvalifikacijah smo bili slabi in nekonkurenčni le v tekmi proti Avstriji. Imamo nekaj težav, ker igralci ne igrajo v svojih moštvih, ampak dokler bomo teoretično v igri za drugo mesto, bomo zelo motivirani,« je zagotovil selektor Igor Angelovski.


V slabem letu tretjič


Derbiji Nemčije (po transfermarkt je »elf« vreden 977 milijonov evrov) in Nizozemske (610 mio €) so evropska klasika, ki tudi v prijateljskih tekmah ne dopuščajo pretirane ležernosti. Ko gre za tekmovalne tekme, so strasti na igrišču in na tribunah še toliko večje. Nemčija je v ligi narodov izkoristila priložnost za obnovo moštva in oranžnim sosedom prepustila veselje. Toda »elf« je v kvalifikacijah že nabrusil »kopačke«.

Marčevski dvoboj v Amsterdamu je dobil s 3:2, z jutrišnjo drugo zmago v hamburški areni, v kateri so se nizozemski legionarji vselej zelo dobro počutili, bi Nemci bržkone razblinili vse neznanke o neposredni uvrstitvi na euro, čeprav kažejo zobe tudi še nepremagani Severni Irci.


Neuer ali Ter Stegen?


Nemški selektor Joachim Löw navijače opozarja, da proces menjave rodov še ni končan. »Morda smo na poti, da se vrnemo tja, kjer smo že bili, na vrh. Ampak ta pot bo trajala še nekaj časa, ne bo se končala čez noč. Naše mlado moštvo potrebuje izkušnje, da bi bilo še uspešnejše,« je ocenil Löw, prav tako povratnik v reprezentanci, potem ko je junijski tekmi z Belorusijo (2:0) in Estonijo (8:0) izpustil zaradi zdravstvenih težav.

Nemški trojček vratarjev za št. 1, Bernd Leno (levo), Manuel Neuer in Marc-Andre Ter Stegen (desno). FOTO: AFP
Nemški trojček vratarjev za št. 1, Bernd Leno (levo), Manuel Neuer in Marc-Andre Ter Stegen (desno). FOTO: AFP


Selektor bo pogrešal le Leroya Saneja, enega od ključnih mož pomlajene »enajsterice« in strelca dveh golov na zadnjih dveh tekmah (3:2 v kvalifikacijah, 2:2 v ligi narodov). Eno od najbolj vznemirljivih vprašanj v taboru Nemčije pa je, ali bo 27-letni vratar Barcelone Marc-Andre Ter Stegen naposled le spodrinil na klop 33-letnega Bayernovega veterana Manuela Neuerja.

Nemčija in Nizozemska bosta odigrali 44. medsebojno tekmo. Nemčija je dobila 16 tekem, Nizozemska 11, razlika v golih je 82:71.

Komentarji: