V Biljah parada nogometnih zvezd kot v Manchestru

Dobrodelni spektakel, kot ga v Sloveniji še ni bilo. Matjaž Nemec: Prihajajo tudi Figo, Del Piero, Schillaci, Mendieta, De Boer, Stanković, Vidić, Carvalho, Keane in drugi.

Objavljeno
29. avgust 2018 09.01
Posodobljeno
29. avgust 2018 09.01
Alessandro Del Piero vselej pritegne pozornost nogometnih navijačev.
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Slovenija na svojih tleh še ni gostila nogometne ekipe s tako slovitimi priimki, kot bo v soboto popoldne navduševala navzoče v Biljah. Tradicionalna dobrodelna prireditev bo letos dobila nadgradnjo s pomočjo Uefinega predsednika Aleksandra Čeferina, čeprav bosta spektakel organizirala NZS in tamkajšnji NK Bilje. O privlačni soboti smo se pogovarjali s podpredsednikom kluba in gonilno silo dogodka Matjažem Nemcem.

image
Jože Suhadolnik Radenko Mijatović (levo) in Matjaž Nemec sta se decembra 2016 pomerila v bitki za predsednika NZS.


Luis Figo in Alessandro Del Piero sodita v vrh najboljših nogometašev tega stoletja, o 45-letnem Portugalcu in dve leti mlajšem Italijanu ni treba izgubljati besed – o njunih karierah bi lahko napisali biografiji v dolžini klasike Vojna in mir. Figo in Del Piero pa sta le dve imeni med osemnajsterico tujih asov, ki bo prispela v Bilje zavoljo dobrodelne nogometne tekme med selekcijama tujih zvezdnikov in nekdanje »zlate generacije« slovenskih reprezentantov.

image
REUTERS Luis Figo je eden številnih nogometnih zvezdnikov, ki bodo v soboto navduševali v Biljah.


Sleherni gost iz tujine prinaša s seboj bogat življenjepis, vsak med njimi je bil v določenem obdobju med najboljšimi na svetu. Starejši poznavalci bodo gotovo navdušeni ob imenu Salvatore Schillaci, junaku svetovnega prvenstva v Italiji 1990, ki med mnogimi uživa mitski status. »Toto« seveda ni edini – Mendieta, De Boer, Karembeu, Berbatov, Carvalho, Stanković in drugi še danes igrajo vrhunski rekreativni nogomet, navijači bodo gotovo prišli na svoj račun.
 

Pričakujejo rekordni obisk


»S pomočjo Aleksandra Čeferina smo pritegnili najbolj zveneča imena iz tujine. Pričakujemo približno 4000 gledalcev, s čimer bi presegli tudi obisk izpred treh let, ko je monaški princ Albert pritegnil v Bilje 3800 podpornikov našega dobrodelnega projekta,« je razkril Matjaž Nemec, poslanec tudi v novem sklicu državnega zbora, v prostem času pa 38-letni navdušenec nad nogometno igro. V zadnjih tednih je imel posebej polne roke dela, saj bo letošnji spektakel presegel razsežnosti dosedanjih. Osnovna zamisel projekta ostaja podobna: organizatorji bodo polovico zbranih sredstev od prodaje vstopnic (5 evrov za mlajše in 15 evrov za odrasle) namenili projektu Common Goal, polovico Zavodu Vozim. V prvem primeru gre za zamisel zvezdnika Juana Mate, po kateri bi aktivni nogometaši prispevali en odstotek od svoje plače za razvoj mladih talentov iz revnih okolij – projektu se je pridružil tudi Čeferin –, v drugem primeru želijo spodbuditi mlade k odgovornemu ravnanju v prometu. To je v državi, ki premore veliko nestrpnih voznikov, gotovo dobrodošlo ...

image
Mavric Pivk Aleksander Čeferin je pomagal prirediteljem sobotnega spektakla v Biljah, čeprav Uefa ni soorganizator dogodka.


Prireditelji obljubljajo bogat program prve septembrske sobote. Potem ko bodo gostje obiskali Perlo, bodo ob 15.30 prispele na igrišče v Biljah nekdanje slovenske nogometne zvezde, petnajst minut zatem bodo prišli tuji igralci in Aleksander Čeferin, ob 16. uri predsednik države Borut Pahor, ob 16.30 se bo začel uradni program, ob 17. uri pa nogometna tekma. Slovensko himno bosta odpeli operni pevki, sestri dvojčici Irena Yebuah Tiran in Leticia Yebuah Slapnik. »Obiskovalcem svetujem, naj pridejo na dogodek pravočasno,« je še dodal Nemec.

image
REUTERS Alessandro Del Piero (levo) in Luis Figo (desno) sta se takole merila v majicah Juventusa in Reala, v soboto bosta razkrila svoje znanje tudi navzočim v Biljah.


Bilje bodo v soboto popoldne na svetovnem nogometnem zemljevidu: spektakel, kakršen se obeta navzočim v tamkajšnjem okolju, kjer bodo nogomet na nek način približali njegovim koreninam – zvezdniki bodo dejansko med gledalci –, so doslej organizirali zgolj v Ženevi in Manchestru ...