V Dortmundu pripravljeni na Realov skalp

Drevi liga prvakov. Evropski prvaki z Borussio proti tradiciji, svoji formi in vodilnemu klubu bundeslige. Motivirani Ronaldo.

Objavljeno
25. september 2017 18.49
FBL-GER-BUNDESLIGA-DORTMUND-MOENCHENGLADBACH
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Kaj bo opravil evropski prvak na gostovanju v Dortmundu? Navijači madridskega Reala bodo dobili odgovor nocoj okrog 22.40, Cristiana Ronalda in soigralce pa so pospremili v Nemčijo slabi obeti. Kraljevski klub se muči tudi z najslabšimi tekmeci v španskem prvenstvu, obratno je z Borussio, ki jo gleda v hrbet celo nemški prvak Bayern.

Na štadionu Westfalen bo spektakularno, četudi mora klub v evropskih tekmah znižati zmogljivost objekta z 81.360 na 65.829 sedežev. Navzoči bi lahko kljub temu pošteno prišli na svoj račun. Dvoboj Reala in Borussie sodi med evropske klasike, to je spopad težkokategornikov, saj je priljubljena BVB z naskokom nemški klub št. 2, premore veliko kupno moč in je v marsičem primerljiva z največjimi v Evropi.

Ne nazadnje ima Borussia s 145.000 člani večjo bazo podpornikov kot Real, ki premore 91.000 privržencev s plačano letno članarino. Kluba imata primerljivo velika štadiona in primerljivo selekcijo igralcev – BVB ima v zasedbi 15 članskih reprezentantov, Real enega več, BVB ima 10 članov mlajših reprezentanc, Real šest, podobna je tudi povprečna starost ekip (25,6 leta : 26 let). Drži le, da imajo Madridčani skoraj dvakrat dražjo zasedbo igralcev (745:395 v milijonih evrov), prav tako premorejo večji vpliv v nogometni družini.

Toda na igrišču ne bodo odločali evri, marveč le dnevna forma. Po tem merilu kaže bolje črno-modri ekipi iz nekoč jeklarsko-rudarskega območja, danes pa najbolj razvitega in največjega nemškega metropolisa. Podobna preobrazba odlikuje Borussio: klub, ki je padel v črno luknjo sočasno s kolapsom izkopa premoga in povezanih poslov, danes deluje po skrbno izbrani strategiji, ki temelji na kupovanju najboljših mladih nogometašev na svetu in njihovem razvoju v odlične ase. Težko je našteti vse, ki so v minulem desetletju opozorili nase kot denimo Götze, Reus, Schürrle ali zdaj Aubameyang in novi nemški čudežni deček Maximilian Philipp. Slednji se je preselil v Dortmund poleti, Freiburg je za napadalca evropskih prvakov (U-21) iztržil 25 milijonov evrov.

BVB je vodilno moštvo nemškega prvenstva z daleč najboljšo razliko v golih (19:1). V prvih šestih kolih je zbrala 16 točk, kar je rekordni izkupiček za klub z osmimi naslovi prvaka (nazadnje 2012). Zbrala je dve točki več kot Hoffenheim (11:5) in tri več kot Bayern (14:5), ki deluje v nasprotju s standardi bavarske avtomobilske industrije. Časnik Ruhr Nachrichten ni zaman naslovil komentarja o Dortmundu z »Dominanca in igrivost - deluje vse, česar se dotakne trener Peter Bosz«. Doslej malo znanemu Nizozemcu je uspelo rokohitrsko nadgraditi delo Thomasa Tuchela, ki je spomladi zapustil barko v nenavadnih okoliščinah. Ključni izzivi za razigrani BVB šele prihajajo: to je Real, pozneje pa derbiji z Leipzigom, Bayernom in Hoffenheimom.

Tudi zavoljo tega bo drevišnji nemško-španski spopad toliko bolj zanimiv. Real se ne bo lotil le vodilne zasedbe bundeslige, boril se bo proti tradiciji; še nikdar ni premagal Borussie v gosteh. Obe tekmi minule sezone sta se končali z izidom 2:2, vse štiri njune tekme na izločanje v letih 2013 (polfinale) in 2014 (četrtfinale) so dobili gostitelji, podobno je bilo leta 1998 ...

Real bo moral čimprej najti formo iz minule sezone, ko je potrdil naziv najboljšega kluba na svetu. Trener Zinedine Zidane ima na voljo motiviranega Cristiana Ronalda in izjemno širino v napadu – kar 11 različnih igralcev je prispevalo gole v španskem DP –, ob tem je konec tedna v Vitorii izenačil rekordni niz 12 gostujočih zmag Barcelone od maja 2010 do februarja 2011.