V dveh urah 420 čestitk

Po večmesečnem športno-političnem projektu Čeferin na vrhu nogometne Evrope. Nov predsednik NZS bo znan čez tri mesece.

Objavljeno
14. september 2016 20.55
Greece UEFA Election
Jernej Suhadolnik, poročevalec
Jernej Suhadolnik, poročevalec
Lagonissi – Aleksander Čeferin si je opazno oddahnil. Potem ko je prepričljivo opravil z nizozemskim tekmecem Michaelom van Praagom (42 : 13), je uspešno končal zahtevni večmesečni športno-politični projekt, kakršnega v Sloveniji ne pomnimo. Evropsko nogometno zvezo (Uefa) bo v prihodnjih dveh letih in pol vodil 48-letni Grosupeljčan.

Kdor bi spremljal le včerajšnje dogajanje v hotelu Grand Resort Lagonissi v predmestju Aten, bi si težko predstavljal, kako zahtevno operacijo je v zadnjih mesecih vodil volilni štab novega predsednika Uefe. Za njim je večmesečno lobiranje pri vrhovih 55 nacionalnih nogometnih zvez pod dežnikom Uefe, približno sto letalskih poletov in več tisoč telefonskih pogovorov. Včeraj se je le potrdilo načrtno opravljeno delo pred tem.

V Atenah se je Čeferin še zadnjič odzval na očitke o svoji domnevni mladosti in neizkušenosti, pred glasovanjem se je obregnil tudi ob volilni program svojega tekmeca: »Gradnja mostov je dobra, še boljša pa je gradnja nogometnih igrišč, vadbenih središč in stadionov.«

Potem ko je gladko dobil zgodovinske volitve za novega predsednika Uefe, se je Čeferin ozrl v prihodnost. Že danes (10.00) bo prvič vodil sejo izvršnega odbora Uefe, na kateri bo razkril ime (novega) generalnega sekretarja organizacije, morda bo to ostal dosedanji vršilec dolžnosti Theodor Theodoridis.

Slovenska delegacija se bo vrnila v domovino v petek, vodilo svojega programa je Čeferin že razkril. »Navadno ob podobnih priložnostih citirajo besede Gandija, Mandele ali matere Terezije. Izbral sem moža, ki ga dobro poznate, moža, ki nas je prehitro zapustil, v dveh besedah pa je zadel bistvo tega, kar bi morali početi mi kot varuhi nogometne igre. David Taylor (nekdanji član izvršnega odbora Uefe s Škotske, ki je umrl leta 2014, op. a.) je imel prav: Football first (Najprej nogomet),« je sporočil Čeferin, ki je v pičlih dveh urah po razglasitvi izidov prejel 420 sms-čestitk.

Nogometna zveza Slovenije bo volitve za novega predsednika izvedla v 90 dneh po prejemu Čeferinove odstopne izjave.