V krizi pokliči Joseja Mourinha

Mar sloviti nogometni trener čaka na Borussiin zdrs?

Objavljeno
24. oktober 2019 14.07
Posodobljeno
24. oktober 2019 14.19
Nekdanji slovenski reprezentančni vratar in kapetan Interja Samir Handanović ni imel veliko dela z napadalci Borussie. FOTO: Reuters
Ljubljana - Antonio Conte je v slogu Joseja Mourinha popeljal Inter do prve zmage v tej sezoni v ligi prvakov. Padla je Borussia Dortmund. Italijanski kronisti niso prezrli načina črno-modrih, kako so opravili z nemškim tekmecem, pri čemer so podčrtali, da je bila odločilna moštvena volja. In taktična Contejeva premetenost, ki je v Borussiini obrambni liniji treh branilcev prepoznal šibko točko.

»Conte kot Mourinho,« je zapisal Corriere dello Sport in dal jasno vedeti, da je bila Portugalčeva nogometna filozofija Contejeva rdeča nit. Inter je igral brez čarovnij, toda na moč, racionalno in zbrano. Borussia je bila brez dveh vidnih mož, Marca Reusa in Paca Alcacerja, najbolj nemočna v napadu, edini razpoloženi in pametni Axel Vitsel je bil premalo. Zmago je Inter potreboval, če je še želel upati na napredovanje v osmino finala lige prvakov v skupini, v kateri je prvo mesto rezervirano za Barcelono. Borussia in Inter se bosta pomerila za 2. mesto – čez tri tedne na štadionu Westfallen. In morda tudi s trenerskim dvobojem Mourinho – Conte.

image
Antonio Conte je požel četitke za taktično pripravo za dvoboj proti Borussii. FOTO: Reuters


Lucien Favre, trener Borussie, nima trdne podpore v klubu in je tako rekoč pred vsako veliko tekmo pod vprašajem. Minuli konec tedna se je rešil z zmago v derbiju med dvema Borussiema, zdaj je ostal praznih rok v Milanu, v soboto ga čaka najprestižnejša tekma, porurski derbi proti Schalkeju v Gelsenkirchnu. Že takoj po porazu na San Siru naj bi prejel ultimat, da se lahko reši le z zmago.

Švicar na trenerskem stolčku dortmundske ekipe lahko na pritisk in grožnjo z odstrelom ter Mourinhov prihod gleda tudi s precej svetlejše plati. Portugalec je v dveh mesecih že petič »tik pred novo službo«. Najprej je v Münchnu »zamenjal« Nika Kovača, nato pri PSG ogrozil Thomasa Tuchla. »PSG? Je mogoče. Ampak ne moreš trenirati kluba, ki že ima trenerja,« je Mou zamajal pariški klub. Nato je v Londonu »zamenjal« Maurizia Pocchetina in v Madridu Zinedina Zidana. »V čast mi je delati pri Realu. Ampak nočem se vrniti, če ima trenerja, mar ne? Ne želim razpihovati dima,« je bil v svojem slogu slikovit Mourinho.

image
Nekdanji slovenski reprezentančni vratar in kapetan Interja Samir Handanović ni imel veliko dela z napadalci Borussie. FOTO: Reuters


Vsi ogroženi trenerji so preživeli in krivuljo uspehov obrnili navzgor. Od tod tudi izvira poziv »v krizi pokliči Mourinha«.
Toda ko gre za Mourinhove manevre, velja spremljati »droben tisk«. Septembra je Portugalec v enemu od intervjujev razkril, da se uči novega jezika. »Govorim že pet jezikov, a sem se začel učiti nemščino, če bom nekoč deloval v Nemčiji,« je povedal kontroverzni mož iz Setubala.

Druga tesna vez oziroma najtesnejša, ki Mourinha povezuje z Nemčijo in Borussio, je Hans-Joachim Watzke. Izvršni direktor kluba in Portugalec sta v odličnih odnosih, redno se sestajata in razkrila sta, da imata podobne nogometne poglede. Nenazadnje, Mourinho je že skoraj leto dni brez službe. Za 56-letnega nogometnega obsedenca pa je življenje v senci drugih trenerjev enako zaporni kazni. Pa četudi blesti v vlogi strokovnega komentatorja.

image
Jose Mourinho že močno pogreša trenerski posel. FOTO: Reuters