V Madridu je plesal Ajaxov balet

Senzacionalni nizozemski podprvak je v povratni tekmi osmine finala lige prvakov izločil Real Madrid. Tottenham še drugič premagal Borussio Dortmund.
Fotografija: Dušan Tadić je bil veliki junak Ajaxovega podviga na štadionu Santiago Bernabeu. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Dušan Tadić je bil veliki junak Ajaxovega podviga na štadionu Santiago Bernabeu. FOTO: AFP

Ajax in Tottenham sta prva četrtfinalista lige prvakov. Nizozemski podprvak je v velikem slogu končal Realovo triletno zmagovalno obdobje v najmočnejšem evropskerm klubskem tekmovanju. Po porazu v prvi tekmi osmine finala v Amsterdamu z 1:2 je v povratni tekmi uprizoril sijajen zasuk in zmagal s 4:1. Tottenham je bil boljši od dortmundske Borussie tudi v gosteh, zmagal je z 1:0.

Madridski junak je bil Srb Dušan Tadić. Z dvema asistencama in golom je dopolnil enega od sanjskih večerov štirikratnega evropskega prvaka, ki se je med osem najboljših uvrstil prvič po šestnajstih letih.

Ajaxov napadalni zvezni igralec Hakim Ziyech je ob Nachu Fernandezu in Lucas Vazquez našel pot do prvega gola v madridskem dvoboju. FOTO: AFP
Ajaxov napadalni zvezni igralec Hakim Ziyech je ob Nachu Fernandezu in Lucas Vazquez našel pot do prvega gola v madridskem dvoboju. FOTO: AFP


Branilci naslova so odprli dvoboj s prečko po strelu z glavo Raphaela Varanea v 4. minuti, sijajno Ajaxovo tekmo pa je napovedala prva akcija pred vrati sila okorelega vratarja domači Thibaut Courtois v 7. minuti. Maročan Hakim Ziyech je zabil gol. V 18. minuti je bilo že 2:0. Po Tadićevi mojstrovini in podaji v globino je Belgijca premagal David Neres.

Težave Madridčanov so se poglobile po poškodbah Lucasa Vazqueza in Viniciusa Juniorja. Prvi je odšel z igrišča v 29. minuti, drugi v 34., namesto njiju sta vstopila Gareth Bale in Marco Asensio. Kapetan Sergio Ramos je zaradi kartonov tekmo gledal s tribune.

Tadić je svojo sanjsko predstavo začinil še z golom v 62. minuti v vratarjev desni zgornji kot. Real je bil potolčen, čeprav je Asensiov gol za 1:3  dvajset minut pred koncem še povrnil upanje o zasuku. Toda Lars Schöne je s prostega strela z desne strani presenetil Courtoisa in v Realovo evropsko sezono "zabil še zadnji žebelj".

V senci madridskega spektakla se je Tottenham v Dortmundu zlahka ubranil naletov Borussie, v drugem polčasu pa je za prepričljivo napredovanje in za drugo zmago londonskega kluba edini gol zabil Harry Kane.

Borussiin Belgijec Axel Witsel (levo) v tej akciji ni ustavil Tottenhamovega kapetana in strelca Harryja Kanea. FOTO: AFP
Borussiin Belgijec Axel Witsel (levo) v tej akciji ni ustavil Tottenhamovega kapetana in strelca Harryja Kanea. FOTO: AFP


Izida


Real Madrid : Ajax 1:4 (0:2) – 3:5


Strelci: Asensio (70); Ziyech (7), Neres (18), Tadić (62), Schöne (72).

Real Madrid: Courtois, Reguilon, Varane, Nacho, Carvajal, Casemiro, Kroos, Modrić, Vazquez (od 29. Bale), Benzema, Vinicius (od 35. Asensio). Rdeči karton: Nacho (90/2RK).

Ajax: Onana, Tagliafico, Blind, de Ligt, Mazraoui (od 81. Veltman), de Jong, van de Beek, Schöne (od 73. de Wit), Neres (od 74. Dolberg), Tadić, Ziyech.

Sodnik: Felix Brych (Nemčija).

Streli: 20:16; na vrata: 7:8; posest žoge v %: 57:43; koti: 6:3; prekrški: 12:11.


Borussia Dortmund : Tottenham 0:1 (0:0) – 0:4


Strelec: Kane (49).

Borussia Dortmund: Bürki, Wolf (od 62. Bruun Larsen), Akanji, Weigl, Diallo, Witsel, Reus (od 74. Delaney), Guerreiro (od 62. Pulišić), Sancho, Götze, Alcacer.

Tottenham: Lloris, Alderweireld, Sanchez, Vertonghen, Aurier, Davies, Sissoko, Winks (od 55. Dier), Eriksen (od 83. Rose), Son (od 71. Lamela), Kane.

Sodnik: Danny Makkelie (Nizozemska).

Streli: 20:5; na vrata: 7:1; posest žoge v %: 62:38; koti: 10:5; prekrški: 4:3.

Komentarji: