V senci Realovega blagostanja Barcelonin nemir

Zidanovih 39: Real je izenačil Barcelonin rekorden niz tekem brez poraza, Ivan Rakitić prva žrtev Luisa Enriqueja.

Objavljeno
09. januar 2017 08.50
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Zinedine Zidane, Cristiano Ronaldo in Real iz tekme v tekmo popravljajo svoj niz zmag, popravljajo rekorde in uživajo v morda najboljšem obdobju kraljevskega kluba v zadnjih letih. Pri Barceloni je vzdušje bolj napeto.

Leto 2017 so »realovci« začeli v velikem slogu. Sredi tedna so v pokalu s 3:0 odpravili neugodno Sevillo, v soboto v prvenstvu s 5:0 Granado, s čimer so izenačili rekorden Barcelonin niz tekem brez poraza pod taktirko trenerja Luisa Enriqueja. Zizoujev Real je Enriquejevo Barço ujel pri številki 39. Pred legendarnim Francozom, ki je nazadnje vodil moštvo v poraz lanskega aprila proti Wolfsburgu v ligi prvakov (0:2), sta le še dve boljši moštvi, in sicer obe italijanski. Milan je v sezoni 1992/93 nanizal 42 tekem brez poraza, Juventus v sezoni 2013/14 še eno več.

Zidana uspehi ne ganejo. »Rekord pomeni zadovoljstvo, toda pomembnejše je to, kar počnemo na igrišču,« je tudi v vlogi poveljnika s trenerskega stolčka sijajen Zidane, ki je na trdnih tleh predvsem zaradi naslednjega tekmeca. »Konec tedna nas čaka Sevilla. Vemo, da nimamo limitov in da bomo storili vse, da ohranimo tako visoko raven igre. Vsako tekmo in v vseh tekmovanjih moramo biti tekmovalni, psihološko pripravljeni in osredotočeni na vsakega nasprotnika,« kdo drug, kot neizprosni tekmovalec in zmagovalec iz igralskega obdobja, kot je bil Zidane, ve, kako je treba vzdrževati zmagovalno formo in vzdušje v zvezdniškem moštvu. In prav z ohranjanjem zmagovalnega vzdušja, ne glede na to, kdo igra in kdo sedi, je Zidane ovrgel veliko dvomov o svojih voditeljskih sposobnostih. Te pa so tako rekoč zahteva št. 1, da lahko nekdo vodi moštvo, kot je Real Madrid.

Realova forma po malem načenja živce v taboru Barcelone, ki nikakor ne dočaka spodrsljaja velikega tekmeca in se iz tedna v teden sooča z notranjim bojem. Enrique je v precepu, forma najboljšega trojčka na svetu Messi, Suarez, Neymar ni optimalna, davek plačujejo drugi igralci. Enrique je krivca našel v Hrvatu Ivanu Rakitiću, ki je vse pogosteje na tribuni ali na rezervni klopi. Boj za trenerjevo zaupanje, potem ko je bil Rakitić v minulih letih v velikih predstavah trojčka MSN dodana vrednost, dobiva Andre Gomes. Portugalec naj bi bil ustvarjalnejši od Hrvata, ki je izpustil včerajšnji derbi v Villarrealu (1:1).

El Mundo Deportivo, najvplivnejši katalonski športni dnevnik, je zapisal, da Rakitić ne bo vrgel »brisače v ring« in da bo Enrique moral upoštevati zgodovino – Rakitić je pred prihodom v Katalonijo zavrnil ponudbi obeh madridskih velikanov. Nedavno sta košarico dobila Juventus in Manchester United, v »zasedi« pa čakata Manchester City in Chelsea. A je tudi res, da Rakitić ni več tako odločen o obstanku v Kataloniji, kot je bil še pred meseci. G. N.