V Španiji že razdelili lovorike: prejemniki Barcelona, Messi in Oblak

Josip Iličić je na vsakem koraku izžareval energijo, dobil je večino dvobojev in večkrat vrgel iz igre več svojih čuvajev.
Fotografija: Jan Oblak je ustavljal strele Luisa Suareza do 85. minute. FOTO:  AFP
Odpri galerijo
Jan Oblak je ustavljal strele Luisa Suareza do 85. minute. FOTO:  AFP

Ljubljana – Tudi v španskem derbiju sezone se je potrdilo dvoje: prvič, zgolj z odličnim vratarjem ne moreš premagati nikogar, in drugič, brez njega le težko preživiš tekmo z boljšim tekmecem. Jan Oblak je držal korak z Barcelono do 85. minute derbija, toda prave pomoči soigralcev ni imel, posledično Atletico ni prekinil prevlade Kataloncev na Iberskem polotoku.

Učinek slovenskih nogometnih legionarjev v Evropi in ZDA. FOTO: Delova Infografika
Učinek slovenskih nogometnih legionarjev v Evropi in ZDA. FOTO: Delova Infografika


Škofjeločan je imel na štadionu Camp Nou svoj najboljši večer v tej sezoni, toda zaman. Do 85. minute je igral simultanko s pokrom nogometnih zvezdnikov Messi-Suarez-Coutinho-Malcom, ki velja na trgu okroglih 400 milijonov evrov. Pet minut pred koncem je padla tudi slovenska št. 1. Luis Suarez ne bi mogel meriti bolj natančno, in čeprav se je Oblak pravilno osredotočil na branjenje »prve vratnice«, je za centimeter zamudil s parado, potem ko se je žoga od njegove leve vratnice odbila v mrežo. Dobro minuto zatem, ko so se oslabljeni Madridčani odprli – v 28. minuti so izgubili Diega Costo, ki je sodniku natresel kup »družinsko« obarvanih kletvic –, je dodal svoje še virtuoz št. 1 Lionel Messi. Ta si je po koncu pripisal ligaško zmago št. 335 in zrušil rekord nekdanjega Realovega vratarja Ikerja Casillasa.


Oblaku najvišja ocena med gosti


Messi, Suarez in Oblak so bili v večini španskih medijev najbolje ocenjeni akterji večera. Vsi štirje športni časopisi so namenili Škofjeločanu najvišjo oceno med gosti, čeprav je prejel dva gola. »Ohranjal je Atleticov zid vse do 85. minute, ko ni mogel storiti nič po strelu Suareza,« so zapisali pri Asu, v Mundu Deportivu pa dodali: »Prej je ustavil vse, v prvem polčasu je nanizal dve fantastični paradi po strelu Coutinha v 27. in Messija v 43. minuti.« Pri slednjem so mu namenili oceno 8 in med drugim zapisali: »Do 85. minute je bil najboljši na igrišču, a to ni bilo dovolj za Atletico.« Če je odpovedal Diego Costa, ki je nerazumljivo izgubil živce zaradi domnevnega prekrška, ki ga sodnik ni videl, je manj pričakovana »nevidnost« prvega asa Atletica: svetovni prvak Antoine Griezmann ni ustrezno odgovoril gostiteljem.


Za Oblakom tudi Ter Stegen, Alisson in Courtois


Španski komentatorji so po razpletu ključnih tekem že potegnili črto pod sezono in vsaj na vrhu razdelili in pokazali vse karte ter določili lovorike. Barcelona po njihovem nadaljuje prevlado na Pirenejskem polotoku, sedem kol pred koncem sezone je že močno oceniti, da bo »blaugrana« osvojila 10. naslov španskega prvaka od leta 2005, torej v obdobju Lionela Messija, oziroma 4. naslov v petih letih. Prav Messi bo najboljši strelec sezone (z rezultatom 33:20 vodi pred Suarezom), naslov najboljšega vratarja bo pripadel – Janu Oblaku. Ta je kljub porazu v derbiju prejel deset golov manj kot njegov tekmec v vratih Barcelone Andre Ter-Stegen.

Prav Oblak je med vsemi vratarji v petih najmočnejših prvenstvih (Španija, Anglija, Italija, Nemčija, Francija) ustavil največji odstotek strelov na svoja vrata – 90 od 111 strelov na vrata Atletica oziroma 81 odstotkov vseh strelov. Ni čudno, da v konkurenci štirih zunaj serijskih 26-letnih vratarjev dosega največjo tržno vrednost … Nižje namreč kotirajo Ter Stegen (Barcelona), Alisson (Liverpool) in Thibaut Courtois (Real Madrid).

Kevin Kampl (levo) in Emil Forsberg sta se veselila v Leverkusnu številnih golov Leipziga. FOTO: AFP
Kevin Kampl (levo) in Emil Forsberg sta se veselila v Leverkusnu številnih golov Leipziga. FOTO: AFP


Iličić najvidnejši v Milanu, pred vrati hud boj za LP


Zanimivo je bilo tudi v Italiji. Klasični derbi med Juventusom in Milanom je pripadel prvemu, čeprav je trener Massimiliano Allegri začel tekmo (3-5-2) brez Ronalda, Chiellinija, Matuidija, Pjanića, Cancela, ... Poraz Milana je zakuhal boj za ligo prvakov v serie A. Manjši derbi kola je bil prav na San Siru, kjer sta se Inter in Atalanta razšla brez golov. Čeprav je bil najvidnejši akter večera prav slovenski reprezentant Josip Iličić, domači vratar Samir Handanović ni imel večjega dela. Iličić je na vsakem koraku izžareval energijo, dobil je večino dvobojev in večkrat vrgel iz igre več svojih čuvajev. Za najvišjo oceno bi moral vendarle matirati Handanovića oziroma bi to moral storiti nekdo drug. Toda brez daleč najboljšega »centerforja« Duvana Zapate (kartoni) sta ostala brez sogovornika tudi Iličić in Papu Gomez

Josip Iličić je vnašal nemir v tabor Interja. Ivan Perišić in Roberto Gagliardini sta se ga raje lotila skupaj. FOTO: Reuters
Josip Iličić je vnašal nemir v tabor Interja. Ivan Perišić in Roberto Gagliardini sta se ga raje lotila skupaj. FOTO: Reuters


Milan drži 4. mesto z enakim številom točk kot Atalanta (52), blizu je tudi Roma, ki je dobila zahtevno gostovanje v Genovi (51). V naslednjem kolu bodo Josip Iličić in soigralci doma pričakovali Empoli (Milan pa Lazio), zato bi lahko pridobili kakšno točko v primerjavi z rdeče-črnimi.

Preberite še:

Komentarji: