V Stožicah aplavzi in pozitivna energija

Po evropskem slovesu čustveno in telesno izžete zeleno-bele nogometaše čakata ligaška realnost in nejasna prihodnost.

Objavljeno
02. avgust 2019 18.50
Posodobljeno
02. avgust 2019 18.53
Približno 10.000 navijačev je nagradilo ljubljanske nogometaše kljub porazu s Turki. FOTO: Leon Vidic/Delo
Ljubljana - Težko se je bilo sprijazniti s krutim stožiškim porazom z 0:1 in skupnim z 2:3, toda Yeni Malatyaspor je bil za Olimpijo na drugi kvalifikacijski stopnički za evropsko ligo nepremagljiva ovira. Bil je boljši! V razburljivi in napeti povratni tekmi so bile za Ljubljančane usodne tudi manjše nespretnosti, ki so si jih privoščili preveč. Ključni je naredil Endri Cekici, izzval je nezanesljivega slovaškega sodnika Filipa Glovo, da je tekmo spremenil v dvoboj neenakovrednih tekmecev.

image
Nogometni bogovi so bili naklonjeni Turkom. FOTO: Leon Vidic/Delo


Po evropskem slovesu čustveno in telesno izžete zeleno-bele čakata ligaška realnost in nejasna prihodnost. Četrtkov večer pa bo še dolgo buril duhove. Drugi rumeni karton in Albančeva izključitev po 38. minutah – odločitvi Glove sta bili korektni in v skladu z neposrečenimi merili, ki si jih je zastavil – je Olimpijo postavil v nerešljiv položaj. Kljub mladosti 22 let je Cekici naredil težko razumljivi napaki, po kateri bi lahko na svoj račun prišli tudi ljubitelji teorije zarot. Pa vendar, bliže je resnica o Slovakovi nerodnosti in neprimerni usposobljenosti za pomembnost takšne naloge, s katero je začel tekmo in jo tudi končal. Kaj slaba uteha za Olimpijo je, da je številčno oslabljena držala »za vrat« telesno in tehnično močnejšega rivala, ki je imel še eno veliko prednost v primerjavi s prvo tekmo: teden dni več priprav in boljše poznavanje Olimpije.

image
Luka Menalo je zamenjal poškodovanega Asmirja Suljića in odigral zelo solidno tekmo. FOTO: Leon Vidic/Delo


»V obeh težkih spopadih smo dali vse od sebe,« je imel čisto vest ljubljanski trener Safet Hadžić. Za takšno tekmo ni imel dovolj širine. Delno je odkril, da je zelo, zelo trpel. Po izčrpavajočem dvoboju, ki ga je Olimpija začela v slogu Maribora, previdno in s prepustitvijo pobude tekmecu, je »nahrulil« sodnika, ki ga najbrž čaka neprijetno soočenje s šefi v Nyonu, med katerimi je tudi eden od vodilnih mož v sodniški organizaciji Vlado Šajn. Prav neverjetno je, da so v Ljubljano poslali še enega vajenca za nabiranje izkušenj, tako kot v prvi tekmi v 1. kolu kvalifikacij, po kateri Švicar Urs Dominik Schnyder ni bil več bil delegiran.

image
Tomislav Tomić (levo) in Mario Jurčević sta s srčno igro nadomeščala pomanjkanje mišic proti postavnim tekmecem.  FOTO Leon Vidic/Delo

 

Odlični Bagnack ni upošteval Samardžića


Podrobnosti so ločile Olimpije od podviga. Dalmatinski maratonec Ante Vukušić si je zaslužil vse čestitke za borbenost in srčnost, za vlogo junaka mu je zmanjkal tudi ščepec sreče. V 68. minuti je njegov gol preprečila bravurozna obramba gostujočega vratarja Fabiena Farnolleje.

1. SNL nazadovala na 32. mesto
Maribor je znova osamljeni slovenski jezdec v Evropi. Letošnji slovenski izkupiček je bil 1,75 točke, kar pomeni, da bo petletni koeficient točk 12,75, zaradi česar bo 1. SNL zdrsnila na trenutno 32. mesto na lestvici UEFA. Nazadovanje bi preprečila le mariborska uvrstoitev v skupinski del tekmovanja v LP ali EL.


Toda iz tehničnega zornega kota je bila ključna težko vidna podrobnost oziroma nezbranost sicer vsaj 89 minut odličnega Magnyja Bagnacka. Pri odločilni podaji zvezdniškega rezervista Gökhana Töreja (on in Brazilec Guilherme simbolizirata moč Turkov) ni upošteval (ne)gibanja Miralema Samardžića, ki je strelca Adisa Jahovića pustil v nedovoljenem položaju, a se je Bagnack po nepotrebnem gibal z njim v liniji.

image
Slabe sodniške odločitve so navijači sprejemali tudi z manjšimi incidenti. FOTO: Leon Vidic/Delo


Pa vendar, sladka Olimpijina zmaga v porazu je bil odziv navijačev. V velikem številu so jo glasno spodbujali in jo nagradili z aplavzom. Toliko pozitivne energije v Stožicah že dolgo ni bilo čutiti.

image
Shamar Nicholson je tudi v Malmöju odprl tekmo s prvim golom. FOTO: Reuters


Simon Rožman: Zmanjkal je presežek


Domžale so v 1. kolu kvalifikacij izločile malteški Balzam v 2. kolu je bil Malmöju za las boljši. Domžalčani so bili v dvoboju z vodilnim moštvom švedskega prvenstva trikrat v rezultatski prednosti (doma z 1:0 in 2:1, v gosteh z 1:0), a so po 180 minutah izgubili s 4:5. V Malmöju jih je od podaljška ločilo le sedem minut.

image
Domžalski trener Simon Rožman je navkljub slovesu pozitivno ocenil evropske nastope. FOTO: Reuters


»Ko potegnemo črto, smo se predstavili v dobri luči. Igralci so bili na maksimumu, kar je bil tudi naš cilj. Toda na tej ravni tekmovanja potrebuješ nekaj več, nek presežek, ki ga žal ni bilo,« je spodbudno evropsko poglavje zaokrožil domžalski trener Simon Rožman.


image
Domžalska obramba na čelu z Gregorjem Sorčanom na začetku sezone prejema preveč golov. FOTO: Reuters