Po petem zaporednem izidu 1:1 pričakujemo spektakel v Celovcu

Slovenska reprezentanca navidez boljša tudi s Severno Makedonijo, toda štejejo le goli. Nekdanja stožiška ljubljenca Šporar in Zajc premalo za zmago.
Fotografija: Miha Zajc se je takole veselil zadetka. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Miha Zajc se je takole veselil zadetka. FOTO: Voranc Vogel

Prva akcija slovenske nogometne reprezentance v boju za evropsko prvenstvo leta 2020 je potrdila silno nepredvidljivost tekem in veliko izenačenost celotne šesterice v skupini G. Slovenci bi lahko tudi danes – kot v Haifi – vzeli vse tri točke v dvoboju z Makedonijo, namesto tega pa še petič zapovrstjo igrali 1:1. Spektakularno junijsko gostovanje selekcije Matjaža Keka bo v marsičem že prelomno.

Deset tisoč gledalcev v Stožicah je prišlo na svoj račun, saj so večji del večera spremljali zanimiv nogomet, na nek način odlično tekmo, v kateri ni manjkalo mojstrskih potez, podaj s peto in, ne nazadnje, dveh golov. Toda, kaj, ko so videli po vsakega na eni strani ...

Foto
Foto

 

Makedonci igrali grobo


Slovenci so dali gostom iz Severne Makedonije hitro vedeti, kdo je doma v Stožicah, čeprav so nogometaši v rdeče-rumeno obarvani opravi uživali glasno podporo s tribun. Makedonska diaspora je resda nedvoumno zatrdila, da njihova država ni prav nič »severna« in podobno so se odzvali na igrišču tudi glavni aduti južnoslovanske reprezentance, ki je v četrtek zvečer v Skopju nadigrala Latvijce.

Josip Iličić, Miha Zajc in Benjamin Verbič so bili namreč prehitri za svoje čuvaje in zanje prehitro razmišljali; ni bilo čudno, da so bili Makedonci iz minute v minuto še močneje obarvani rumeno: v manj kot dvajsetih minutah so prejeli kar štiri rumene kartone, en član strokovnega štaba pa je moral celo v slačilnico ...

V Stožicah so se veselili tudi makedonski navijači. FOTO: Voranc Vogel
V Stožicah so se veselili tudi makedonski navijači. FOTO: Voranc Vogel


Ko se je že zdelo, da se bodo v tej živčni in raztrgani igri gostje izvlekli iz vseh zagat, sta zablestela nekdaj daleč najbolj priljubljena zvezdnika Stožic – Andraž Šporar in Miha Zajc. Kronala sta dolgo akcijo Slovencev; prvi je podal žogo pred vrata, drugi je z glavo mojstrsko premagal Stoleta Dimitrievskega – 1:0! Na tribunah je zavrelo, opazno pa je odleglo tudi Matjažu Keku in njegovim sodelavcem na klopi.
 

Zajc rojeni eksekutor


Šempetrčan, ki bo 1. julija dopolnil 24 let, je v zadnjem letu (p)ostal rojeni eksekutor, čeprav je vse prej kot klasični napadalec. Z dvema goloma je bil najboljši strelec Slovenije v ligi narodov, danes si je ozaljšal svojo statistiko še v boju za euro 2020. Gre za fantastičen individualen učinek.

Slovenci (na fotografiji Benjamin Verbič) so se s Severnimi Makedonci razšli z 1:1. FOTO: Voranc Vogel
Slovenci (na fotografiji Benjamin Verbič) so se s Severnimi Makedonci razšli z 1:1. FOTO: Voranc Vogel


Slovenska pravljica resda ni trajala tako dolgo, kot bi si želeli. Tik pred koncem prvega polčasa bi namreč gostitelji »morali« bolje unovčiti dolgotrajno kombinatorno akcijo, po kateri se je znašel v lepi priložnosti Šporar. Toda Ljubljančan se je moral (pre)hitro odzvati in posledično je meril (pre)visoko, po vodi je splavalo vodstvo z 2:0.
 

Oblak nemočen ob zadetku


V nogometu nič ne ostane prezrto, tudi zapravljene priložnosti ne. Makedonci so namreč hitro kaznovali Slovence, ki so podpisali vdajo že v drugi minuti nadaljevanja. Dolgo je namreč »pihalo« po levi strani slovenskega sistema igre 4-3-3, po eni od številnih napak Petra Stojanovića pa je bil nemočen tudi resda zanesljivi vratar Jan Oblak.

Josip Iličić je bil med boljšimi v slovenski vrsti. FOTO: Voranc Vogel
Josip Iličić je bil med boljšimi v slovenski vrsti. FOTO: Voranc Vogel


Makedonci so uspešno prenesli žogo z diagonalno podajo čez polovico igrišča, Stojanović je narobe ocenil njene koordinate in jo zgrešil, potem pa je bilo prepozno za reševanje položaja. Egzijan Alioski je odličen nogometaš, kar nam je ne nazadnje potrdil tudi Domen Črnigoj, ki je z makedonskim Albancem igral v Luganu. Odlični nogometaš vodilne ekipe angleške 2. lige Leeds Uniteda je izigral vse, podal žogo v sredino, kjer je bil najbolj spreten najdražji makedonski nogometaš Enis Bardhi in z bližine matiral Oblaka – 1:1!


 

Junija v Avstriji


Kekovi fantje so nato še prihajali v priložnosti, toda opazna telesna izčrpanost Iličića in nemoč njegovih soigralcev sta botrovala vnovični delitvi plena. Kek je v končnici aktiviral tudi napadalca Berića in Luko Zahovića, toda Slovenci so nanizali še peto tekmo z izidom 1:1! Tekmeci v tem nizu so bili Ciper, Norveška, Bolgarija, Izrael, Makedonija. Naslednji izziv? Derbi z razrvano Avstrijo 7. junija v Celovcu.

Na tribuni sta se srečala predsednik države Borut Pahor in predsednik Uefe Aleksander Čeferin. FOTO: Reuters
Na tribuni sta se srečala predsednik države Borut Pahor in predsednik Uefe Aleksander Čeferin. FOTO: Reuters


Slovenija je igrala v naslednji postavi (4-3-3): Oblak; Stojanović, Struna, Mevlja, Jokić; Zajc (od 90. Zahović), Krhin, Kurtić; Iličić, Šporar (od 71. Berić), Verbič (od 84. Črnigoj).

Slovenija tako še vedno lovi prvo zmago (izvzemši prijateljske tekme) po letu in pol, nazadnje je doma zmagala septembra 2017. Po jeseni 2017 se je v Stožicah znova pojavil zvezdnik v vratih Jan Oblak. Izrael je kljub zgodnjemu zaostanku s 4:2 premagal Avstrijo, tri gole je dosegel strelec tudi proti Sloveniji Eran Zahavi. Poljska pa je v drugem polčasu strla latvijski oreh.

Skupina G, danes – Izrael : Avstrija 4:2,(2:1), Poljska : Latvija 2:0 (Lewandowski 76., Glik 84.), Slovenija : Severna Makedonija 1:1 (Zajc 34.; Bardhi 47.); vrstni red: Poljska 6, Izrael in Severna Makedonija po 4, Slovenija 2, Avstrija in Latvija 0.



Luka Modrić ni mogel preprečiti poraza Hrvaške. FOTO: Reuters
Luka Modrić ni mogel preprečiti poraza Hrvaške. FOTO: Reuters

 

Preobrat Madžarov, Nemcem derbi


Nedelja je postregla s prvim velikim presenečenjem, Madžarska je namreč uprizorila preobrat in z 2:1 premagala svetovne podprvake iz Hrvaške. Naši južni sosedje so prišli v vodstvo z golom Anteja Rebića, za vzhodne sosede pa sta zadela 
Adam Szalai in v 82. minuti Mate Patkai.

Nemci pa so z golom branilca Nica Schulza v sodnikovem dodatku zmagali na poslastici v Amsterdamu s 3:2.

Izidi drugih nedeljskih tekem – Severna Irska : Belorusija 2:1 (J. Evans, Magennis; Staševič), Nizozemska : Nemčija 2:3 (de Ligt, Depay; Sane, Gnabry, Schulz), Wales : Slovaška 1:0 (James), Kazahstan : Rusija 0:4 (Čerišev 2, Dzjuba, Bejsebekov ag), San Marino : Škotska 0:2 (McLean, Russell), Ciper : Belgija 0:2 (Hazard, Batshuayi).

Preberite še:

Komentarji: