Mariborska lekcija Olimpiji pred evropsko uro resnice

Za 3:0 so zadeli Jan Mlakar, Amir Dervišević in Dino Hotić, Rok Kronaveter pa je tik pred odmorom zapravil enajstmetrovko.
Fotografija: Jasmin Handanović je tik pred odmorom ubranil enajstmetrovko Roku Kronavetru. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Jasmin Handanović je tik pred odmorom ubranil enajstmetrovko Roku Kronavetru. FOTO: Roman Šipić/Delo

Ljubljana – Prvi večni nogometni derbi v novi sezoni je pripadel Mariborčanom, ki so si po izpadu iz Evrope dali duška in v Stožicah utišali domačo navijaško armado s prepričljivo zmago s 3:0. V prvem polčasu je zadel Jan Mlakar, v nadaljevanju še Amir Dervišević iz prostega strela in Dino Hotić. Morda bi se obračun razpletal drugače, če bi tik pred odhodom na glavni odmor Rok Kronaveter uspešno realiziral enajstmetrovko, vendar pa je bil zelo razpoloženi Jasmin Handanović, ki je zaklenil mrežo, uspešnejši. Za Ljubljančane, ki jim ni pomagala niti všečna igra niti rahla statistična premoč, je štajerska lekcija prišla pravočasno, pred skorajšnjo evropsko uro resnice s slovaškim Spartakom iz Trnave..


POTEK PRVEGA POLČASA


Začetek derbija, ki si ga je na stožiških tribunah ogledalo nekaj več kot 10.000 gledalcev, je bil podjeten in živahen, za kar je v dobršni meri poskrbela predvsem Olimpija, ki je hitro nekajkrat nevarno preverila reflekse tekmečevega čuvaja mreže Jasmina Handanovića. Tako je najprej poskusil Stefan Savić, še precej resneje pa je v peti minuti s prostega strela zagrozil Rok Kronaveter, ki je meril tik pod prečko, vijolični čuvaj mreže je njegovo namero s skrajnimi napori preprečil. Srečo sta izzivala še Dino Štiglec, njegov poskus je zletel mimo leve vratnice, in Nik Kapun, ki pa je iztržil zgolj kot. V prve četrt ure igre so bili gostje povsem neopazni.

Ko so prvič nekoliko resneje jurišali proti domačim vratom, jo je skupil stranski sodnik, ki ga je Aris Zarifović z izbijanjem žoge nenamerno pokosil s klasičnim nokavtom. Delivec pravice se je po začetnem šoku hitro pobral. Mariborčani so prvič opozorili nase v 20. minuti, ko je po kotu žoga pred ljubljanskimi vrati našla glavo Jasmina Mešanovića, ki pa jo je poslal nekoliko prek prečke. Še bolj se je utrip navijačem gostov povišal po protinapadu v 25. minuti, ko je Dino Hotić odlično zaposlil prodirajočega Jana Mlakarja, ki je iz igre vrgel Zarifovića in se iz oči v oči znašel z vratarjem Aljažem Ivačičem, ki pa je šel pravočasno v blok in žogo poslal v kot.



Že v naslednjem napadu pa je kapituliral. Vijolično akcijo je načel Amir Dervišević, ki je lepo našel ravno Jana Mlakarja. Ta je nameraval podati Luki Zahoviću, ki je bil sam na drugi strani, a se je žoga od noge Dina Štigleca odbila v domačo mrežo. Mlakar je tako dosegel tretji gol v sezoni, državni podprvak pa je zadel takoj po tem, ko je na igrišču vzpostavil ravnotežje. Še več: doseženi zadetek mu je dal krila, bil je vse nevarnejši, od začetne Olimpijine pobude ni ostalo ničesar več. Priložnost za podvojitev vodstva je imel kmalu Mešanović, v 33. minuti pa tudi Aleks Pihler, ki je dobro ogrel Ivačiča. Na drugi strani je vrnil Kapun, toda nastreljal Handanovića.

Že v 41. minuti je moral z igrišča poškodovani obrambni steber Zarifović, ki je dotlej pretekel več kot štiri kilometre, nadomestil ga je Latvijec Vitalijs Maksimenko. Tik pred odhodom na odmor je bilo vroče pred vrati gostov, saj je v osrčje kazenskega prostora priletela visoka žoga z leve, vendar pa Ljubljančani niso sprožili. Že v sodnikovem dodatku pa je sodnik Matej Jug pokazal na belo točko v korist domačih. Stefan Savić si je namestil žogo za strel, a ga je z boka spodnesel Mešanović in zakrivil enajstmetrovko. Najstrožjo kazen je izvedel Rok Kronaveter, ki je sprožil v levo po tleh, Handanović pa je njegovo namero prebral in strel ubranil. Vijolični so odšli v slačilnico z zadetkom prednosti.

Dino Hotić je potrdil vijolično zmago. FOTO: Roman Šipić/Delo
Dino Hotić je potrdil vijolično zmago. FOTO: Roman Šipić/Delo


POTEK DRUGEGA POLČASA


Drugi polčas se je začel povsem drugače kot prvi, saj so bili uvodoma podjetnejši Mariborčani, ob poskusu Mešanovića se je moral domači čuvaj mreže Ivačič precej potruditi. Nemočen pa je bil ponovno v 49. minuti. Prosti strel z desne je s precejšnje razdalje izvedel mojster za tovrstne priložnosti Amir Dervišević, ki je poslal v kazenski prostor žogo, ki je preletela vse in se tudi mimo vratarja odbila v mrežo. Ljubljanska barka se je začela potapljati, toda v 55. minuti bi lahko gostitelje v igro vrnil Matic Črnic. Sprožil je z roba kazenskega prostora in meril v stičišče oddaljenejše vratnice in prečke, a jo je s panterskim posredovanjem razpoloženi Handanović odbil v kot.

Vseh dvomov o zmagovalcu pa je bilo konec v 70. minuti, ko se je domača mreža zatresla še tretjič. Strelec prvega zadetka Mlakar je žogo vrnil na rob kazenskega prostora, kjer jo je dobro sprejel Dino Hotić, sprožil je iz prve in ukanil tudi nemočnega Ivačiča. Mariborski navijači so prižgali bakle, ljubljanski pa obnemeli, vedoč, da do čudežnega zasuka ni moglo več priti. In res ni prišlo, domači poskusi do konca dvoboja so bili jalovi, Handanović dela domala ni imel več, prvi derbi nove sezone je torej pripadel gostom, ki so brez težav zadržali vodilno mesto na lestvici in prednost pred večnimi tekmeci povišali na že osem točk.

Matic Črnic ni mogel preprečiti ljubljanskega poraza. FOTO: Roman Šipić/Delo
Matic Črnic ni mogel preprečiti ljubljanskega poraza. FOTO: Roman Šipić/Delo


OLIMPIJA : MARIBOR 0:3 (0:1)


Strelci: 0:1 - Jan Mlakar (26.), 0:2 - Amir Dervišević (49.), 0:3 - Dino Hotić (Jan Mlakar, 70.).
 

Komentarji: