Velike finske načrte spoznaval že Srečko Katanec

Mesec pred koncem bojev za euro 2020 potrjenih šest od 24 ekip.

Objavljeno
17. oktober 2019 11.08
Posodobljeno
17. oktober 2019 11.41
Izraelski napadalec Eran Zahavi je daleč najboljši strelec celotnih kvalifikacij za evropsko prvenstvo. FOTO: Reuters
Priložnost zamujena, ne vrne se nobena. Geslo, ki ga je možno uspešno preslikati na katerokoli področje, panogo ali izziv, dobesedno velja prav v – nogometu. Reprezentance, ki so opravile svoj posel med marcem in oktobrom, bodo novembra le potrdile svoj nastop na zgodovinskem evropskem prvenstvu leta 2020. In obratno: kdor je prej spal, ga novembra reši le čudež.

Šest reprezentanc si je zagotovilo EP mesec pred koncem cikla.
Osem ekip novembra po potrditev, preostali kandidati še trepetajo.
Najboljši strelec kvalifikacij je slovenski znanec Eran Zahavi (11).


Italija, Ukrajina, Belgija, Rusija, Poljska in Španija so si zagotovile udeležbo na Uefinem plesu, ki ga bo 12. junija 2020 na olimpijskem štadionu v Rimu odprl Aleksander Čeferin. Prvi mož Uefe ga bo tudi končal – 12. julija po finalni tekmi na londonskem Wembleyju. Med prizorišči bodo tudi Baku, St. Peterburg, Amsterdam, Bilbao, Dublin, Bukarešta, Glasgow, København – ta ima z 38.065 sedeži najmanjšo zmogljivost – ter slovenskim navijačem najbližja München in Budimpešta.


Zadnja nordijska država na velikem tekmovanju


Blizu uvrstitve na panevropski šampionat, s katerim je želel Čeferinov predhodnik Michel Platini obeležiti 60. obletnico evropskih prvenstev, je osmerica, ki mora novembra le potrditi dosedanje uspešno delo. To so Anglija, Portugalska, Nizozemska, Nemčija, Avstrija, Turčija, Francija in – Finska.

image
Kdo bo igral na evropskem prvenstvz leta 2020? FOTO: Delo


Drži, na euro 2020 se bo skoraj zanesljivo uvrstila tudi reprezentanca iz edine nordijske dežele, ki doslej ni igrala na nobenem velikem tekmovanju, kakršna sta euro in mundial. Nogomet je imel na Finskem vrsto let težave s pridobivanjem atletsko sposobnih fantov, ki so se odločili za priljubljeni hokej, kadrovski bazen pa je nato postal premajhen za druge športne panoge. To se bo postavilo na glavo, če bodo Finci novembra premagali Liechtenstein na svojem štadionu, ali pa jim ne bo treba niti tega, če BiH ne bi premagala Italije (Italija 24, Finska 15, Armenija in BiH po 10, Grčija 8, Liechtenstein 2). Da so nogometaši iz dežele tisočerih jezer neugodni, so se dvakrat prepričali tudi Slovenci pod vodstvom selektorja Srečka Katanca: leta 1999 je bilo v Spodnji Šiški (1:1), 14 let pozneje so bili v Turkuju boljši gostitelji (2:0).


Markku Kanerva na klop podobno kot Tomaž Kavčič


Finci so opozorili nase že lani v skupini lige narodov C2, ki so jo končali na prvem mestu pred Madžari, Grki in Estonci, in si zagotovili položaj v »dodatnih kvalifikacijah« za EP 2020, ki bodo marca prihodnje leto. Te »pravice« očitno ne bodo potrebovali. Odlično jih vodi selektor Markku Kanerva (55), nekdanji reprezentant (1986-1995), ki je največji del kariere igral za HJK Helsinki in se z njim leta 1998 uvrstil tudi v ligo prvakov, nato pa – podobno kot Tomaž Kavčič – v trenerski karieri najprej vodil finsko selekcijo U-21 (2004-2010), bil pet let pomočnik selektorja (2011-2016) in nato prevzel člane.

image
Takole sta se 14. avgusta borila v finskem mestu Turku Jasmin Kurtić in Alexander Ring. Finci so premagali Slovenijo z 2:0. FOTO: Reuters


Ključna aduta Finske med tekmo običajno ne govorita, saj igrata na različnih koncih igrišča – to sta na Slovaškem rojeni vratar Lukaš Hradecky (Bayer Leverkusen) in 29-letni napadalec Norwicha Teemu Pukki. Slednji igra v odlični formi: v angleški premier league je v tej sezoni zabil šest golov, pred njim so le Agüero (8, Manchester City), Abraham (8, Chelsea) in Aubameyang (7, Arsenal), v kvalifikacijah za euro 2020 pa sedem, več le Zahavi (11, Izrael), Dzjuba (9, Rusija), Sterling in Kane (po 8, oba Anglija). Reprezentance? Vseh 24 točk imata na računu le Belgija in Italija, neporažene so tudi Ukrajina, Danska in Španija.

39 držav
je igralo na dosedanjih evropskih prvenstvih, Finska bi lahko postala 40.