Veliki slovenski up Jan Mlakar je kralj evropskih strelcev

Šestnajstletni Jan Mlakar je bil z osmimi goli najboljši strelec kvalifikacij za EP do 17 let, ki bo maja v Bolgariji.

Objavljeno
30. marec 2015 19.57
Soccer/Football, Lendava, Friendly match (Slovenia U17 - Switzerland U17), Jan Mlakar, 10-Apr-2014, (Photo by: Grega Wernig / Ekipa)
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Na četrtkovem žrebu skupin evropskega prvenstva v nogometu za selekcije do 17 let bo drugič v zgodovini tudi Slovenija. Naši upi so si euro pod taktirko selektorja Igorja Benedejčiča priigrali v skupini z Romunijo (4:0), Anglijo (1:3) in Norveško (1:0). Prvi strelec kvalifikacij je bil z 8 goli Jan Mlakar.

Komaj 16-letni in 180 cm visoki fant iz naselja Češnjice iz priljubljanskega Sostra je v velikem slogu opozoril na svojo izjemno nadarjenost. Odločilni gol proti Norveški je bil njegov vrhunec celotnega kvalifikacijskega ciklusa, ki je Jana izstrelil v najožji vrh evropskih talentov.

»Lepo je slišati pohvale, lepo je zabijati gole in zmagovati, toda še vedno za menoj stoji ekipa. To je bil uspeh moštva in ne samo moj. Skupaj smo že dlje časa, večina nas je iz selekcije do 14 let,« je bil skromen eden od ključni avtorjev velikega poka. »Ljubljančan«, ki je iz propadle nogometne šole Alfa (delovala je v Vevčah) že kot otrok odšel v Domžale, od letošnje zime je član italijanskega prvoligaša Fiorentine. Domžale so zaslužile milijon evrov.

»Takšen igralec se rodi. Neverjeten talent je, ima izjemno prostorsko inteligenco, je hiter in igra z desno in levo nogo. Svoje vragolije uprizarja izključno zaradi talenta,« ni skrival navdušenja njegov nekdanji trener pri Domžalah Darko Birjukov. Opozoril pa je: »Še dolga pot je pred njim, da bi zablestel tudi v najmočnejši konkurenci. Ima pa vse, kar potrebuje, da bi navduševal tudi med člani.«

»Fiorentina je ujela kapitalca. V nekaj dneh po kvalifikacijskem uspehu so se oglasili tudi veliki angleški klubi: Liverpool, Everton ...« je povedal njegov zastopnik Amir Ružnić, ki je prepričan v Janovo veliko kariero. Jan bo za vijolične iz Firenc – mladinsko ekipo – šele zaigral, saj je komaj dobil zeleno luč za nastope, a v njenem kampu za nadarjene je že dva meseca.

»Nogomet je prva stvar. Šolske obveznosti imam dvakrat tedensko po tri ure, vsak dan se učim italijanščino. Stanujem v klubskem stanovanju skupaj z dvema vrstnikoma,« je razkril. »Oče Matjaž in mati Cirila nista bila športnika, oba brata sta nogometaša. Starejši Matic (21 let, op. p.) je sicer že obupal, bil je vratar, mlajši Luka (8) je že v mlajših kategorijah Domžal. Je zelo nadarjen,« je Jan postavil piko na i.