Veliko golov ne bo, zato bo že en vreden zlata

Slovenski in slovaški nogometni prvak, Olimpija in Spartak, sta bila v minuli sezoni med najmanj učinkovitimi v evropskih ligah
Fotografija: Issah Abass je bil nerešljiva uganka za HJK, a še bolje bi bilo, če bi bil jutri tudi za Spartak. Foto Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Issah Abass je bil nerešljiva uganka za HJK, a še bolje bi bilo, če bi bil jutri tudi za Spartak. Foto Roman Šipić/Delo

Jutrišnja tekmeca v prvi tekmi zadnjega kvalifikacijskega sita za napredovanje v skupinski del evropske lige Olimpijo in Spartak druži podoben učinek v minuli sezoni v domačih prvenstvih. Slovenski in slovaški prvak sta v povprečju zabijala malo golov in sta sodila med najmanj učinkovite šampione. Ljubljančani so v 36 tekmah v povprečju zabijali po 1,69 gola na tekmo (skupaj 61 golov), Trnavčani v 32 tekmah vsega 1,28 (41).

Po odhodu trenerja Igorja Bišćana se Olimpija z novim trenerskim štabom poskuša preobraziti v bolj napadalno in učinkovito moštvo, kar pa ji za zdaj ne uspeva najbolje. Na dveh frontah je različno uspešna: v SNL je v petih tekmah dosegla le šest golov, vse na dveh tekmah, proti Triglavu (4:0) in proti Celju (2:2), v Evropi je bistveno učinkovitejša, toda ... Proti azerbajdžanskemu prvaku Qarabagu, ki je na kakovostni lestvici uvrščen višje od slovenskega prvaka (73:301) in je še v minuli sezoni igral v ligi prvakov, v 180 minutah ni zabila gola, medtem ko je severnoirskemu tekmecu Crusaders in finskemu HJK naponila mrežo: skupaj je dosegla kar 13 golov, 6 + 7. Uvrstitev na evropski jakostni lestvici pri tem vendarle ne odraža realnega razmerja sil med klubi, po njej je Olimpija najslabše uvrščena. Crusaders in HJK sta, na primer, višje rangirana, prvi na 299. mesto, drugi na 148. Spartak je 282.


Spartak kot Qarabag?


Največji izziv za Olimpijo v jutrišnji prvi tekmi bo, kako zabiti gol tekmecu, ki ga odlikuje organizirana, disciplinirana in čvrsta obramba, ter mu povrhu ustrezajo gostovanja v prvih tekmah. Spartak je, kot Olimpija, kvalifikacije za ligo prvakov začel v 1. kolu in najprej v vlogi favorita izločil Zrinjskega, doma je zmagal z 1:0, v Mostarju pa igral 1:1. Nato je presenetljivo izločil močnega poljskega prvaka Legio. V Varšavi je zmagal z 2:0, doma izgubil z 0:1. V 3. kolu se je pomeril s Crveno zvezdo in izpadel po podaljšku v povratni tekmi na domačem stadionu. Na Marakani je iztržil 1:1, v Trnavi je izgubil z 1:2. Olimpijina trenerska postava na čelu z v. d. trenerjem Aleksandrom Linto je lahko upravičeno v skrbeh, Spartak sodi v kategorijo tekmecev z organizirano in čvrsto obrambo, ki jim Olimpija v tej sezoni ni zmogla zabiti gola: v Sloveniji so bili neučinkoviti proti Gorici, Krškemu in Mariboru. Tolaži pa se lahko s tem, da so zeleno-beli malo priložnosti dopustili tudi Qarabagu, medtem ko sta bila Crusaders in HJK vendarle za razred slabša nasprotnika, da bi dobili realnejšo oceno o tem, koliko in kaj zmorejo.


Prva zabiti in ne prejeti


Olimpija se v pripravi za tekmo spopada kar z nekaj sila pomenljivimi ugankami. Ena je povezana z izbiro profila igralcev v začetni enajsterici, ki je iz tekme v tekmo spremenjena z najmanj tremi nogometaši, druga pa z dejstvom, da po prejetem golu ni bila sposobna izpeljati zasuka. Ali se vrniti »med žive«. Igralsko kombinatoriko so bolj ali manj že izpostavila tekme, in po njih je več kot očitno, da se je trenerski štab odločil, da bo do podviga poskušal priti brez klasičnega napadalca. Na voljo jih pravzaprav nima veliko, Andreja Vombergarja je predsednik Milan Mandarić že odpisal, mladi Haris Kadrić še ni dorasel tako zahtevnim tekmam. Pri čemer je treba upoštevati, da je s tremi goli najučinkovitejši Ljubljančan v Evropi in lažni srednji napadalec Issah Abass nedotakljiv tudi zaradi tega, ker je na prodaj in vsak njegov gol ali ugoden izid pomeni večjo možnost njegove prodaje s sedemmestnim odškodninskim zneskom. Scenarij, po katerem bi Olimpija lahko z optimizmom šla v povratno tekmo naslednji četrtek, pa je tako bolj ali manj znan: ne sme dopustiti, da bi gostje zadeli. Tudi z 0:0 bi bil dvoboj še odprt.

Komentarji: