Vijoličasti premagali 3000 km, nocoj na vrsti še vikingi

Slovenski prvak drevi v Reykjaviku (22.00) na trnovo pot proti najmočnejšemu tekmovanju na svetu.

Objavljeno
10. julij 2019 07.00
Posodobljeno
10. julij 2019 07.00
Napadalec Jasmin Meššanović (z žogo) naj bi bil v Reykjaviku eno najmočnejših orožij Mariborčanov. FOTO: Tadej Regent
Navijači slovenskega nogometnega prvaka so 41 dni po zadnjem dejanju sezone 2018/19 dočakali prvo od najmanj štirih »tekem leta«, kolikor jih bodo zanesljivo igrali Mariborčani v Uefinih tekmovanjih. Islandski prvak Valur je zanje pravšnji izziv v prvem situ kvalifikacij za ligo prvakov, drevišnja tekma v Reykjaviku (ob 22.00 po našem času) pa imenitna priložnost za uspešen evropski štart.image
Morebitni začetni enajsterici Valurja in Maribora. Foto Delova Infografika


Tavares in Mešanović?
Darko Milanič se zaveda moči svoje zasedbe, zato bi lahko poslal nad Islandce dva napadalca, morda Tavaresa in Jasmina Mešanovića. Nekdanji kapetan slovenske nogometne reprezentance je dobil v prestopnem roku štiri okrepitve (Rudi Požeg Vancaš, Rok Kronaveter, Špiro Peričić in Andrej Kotnik), let za Reykjavik pa so izpustili poškodovani Luka Zahović ter Amir Dervišević in Gregor Bajde.


Favorit islandsko-slovenskega dvoboja je znan. Valur je res daleč najbogatejša športna inštitucija na 3000 km oddaljenem otoku, njegove vitrine krasi kar 115 lovorik za uspehe v nogometu, rokometu in košarki. Toda tržna vrednost kolektiva, ki bo drevi naskočil Štajerce, komaj presega tri milijone evrov … Tudi Maribor (14,5 milijona €) sodi med državne prvake z najnižjo kupno močjo na stari celini, toda za svojega prvega rivala v Evropi je pravi – Real Madrid.


Od Reykjavika do lige prvakov


Čeprav je četa trenerja Darka Milaniča končala prejšnjo sezono z dvema porazoma – v Domžalah ter z Olimpijo v Celju –, Islandci pa so prav v tednih pred spopadom z Mariborom ujeli optimalno formo v državnem prvenstvu, bi Štajerci »morali« preskočiti prvo oviro (od štirih) na poti do sanj. To pomeni, da bi morali unovčiti svoje bogate izkušnje z nastopanjem v Uefinih tekmovanjih, večkrat dokazan evropski pedigre Zlatka Zahovića in Darka Milaniča ter, ne nazadnje, neprimerno večjo kakovost igralske ekipe.

image
Valur sta si ogledala v živo športni direktor Zlatko Zahović (tretji z leve) in pomočnik trenerja Sašo Gajser (levo). FOTO: Uroš Hočevar


14,5 milijona evrov
je vredna ekipa Maribora, 3,8 milijona ekipa njegovega tekmeca Valurja


Papir seveda prenese vse, tudi absolutno vlogo favorita Maribora, ki ga »vidijo« v drugem kolu kvalifikacij tudi stavne hiše (kvoti na napredovanje sta 1,1 proti 6). Navsezadnje je klub iz Ljudskega vrta enkrat že opravil z islandskim prvakom, ko je bil pred dvema letoma boljši od Hafnarfjordurja. Dva meseca zatem je igral v družbi Liverpoola, Seville in Spartaka v ligi prvakov … V istem kvalifikacijskem obdobju so Slovenci spoznali tudi Valur; Domžalčani so bili tedaj v Reykjaviku boljši z 2:1, 22-kratni prvak države s 358.000 prebivalci pa je zapustil na ščitu tudi povratno tekmo ob Kamniški Bistrici (3:2).


Zahović: Islandci močnejši kot pred dvema letoma


»Valur je najmanj za stopnico boljši od Hafnarfjordurja, če ne za dve … Igrali bomo na štadionu, ki ne premore nogometnega vzdušja, ob tem je na njem umetna travnata površina, naš tekmec pa se nahaja sredi tekmovalnega ritma. Nujna bo popolna zbranost in osredotočenost na svoje naloge, Valur je uigran in že dve leti ohranja enako zasedbo, v kontekstu taktike pa premore tako načrt A kot B,« je pred poletom v Reykjavik opozoril Zlatko Zahović, ki si je ogledal eno tekmo Valurja tudi neposredno v islandski metropoli. »Razmišljamo pozitivno, ambiciozno, torej kot vselej. Ničesar nismo prepustili naključju, zato je bilo pomembno, da smo bili navzoči tudi na tekmi v Reykjaviku. Spoznavati tekmeca v živo je namreč nekaj povsem drugega,« je prepričan Zahović.

V 2. kolu AIK ali Ararat
Vijoličasti so sinoči preizkusili travnato površino, na kateri bodo drevi krenili na trnovo pot proti ligi prvakov. Gotovo se jim splača potruditi za napredovanje v naslednje sito kvalifikacij: zmagovalca tega dvoboja čaka v 2. kolu boljši iz para AIK (Šve) vs Ararat (Arm).


Športni direktor Maribora priznava, da prihaja najslajši, četudi najzahtevnejši del sezone za ambiciozni klub izpod Kalvarije. Bomo videli, kako se bo trener Darko Milanič lotil Valurja. Še kako dobrodošlo bi bilo zabiti gol v gosteh in si zagotoviti obetavno izhodišče pred povratno tekmo, ki bo naslednjo sredo (20.15) v Ljudskem vrtu.

Milanič o umetni travi in tekmecu:
»Fantje ne marajo umetne trave, predvsem starejši in tisti, ki na tej podlagi dolgo niso igrali. Mladim je lažje, saj so je vajeni s tekem mlajših selekcij. Doma smo oddelali 3 treninge na umetni travi, da bi dobili občutek. Obremenitve so bile drugačne, a ne prevelike, da ne bi prišlo do kakšnih poškodb,« je ocenil mariborski trener Darko Milanič in opisal še svoj prvi evropski izziv v novi sezoni: »Valur je v prednosti zaradi podlage in tekmovalnega ritma, na naši strani pa je kakovost. Imajo izkušnje, fizično moč, izjemno energijo, močno izražen timski duh. Tehnično so zelo dobri, nevarni iz prekinitev. Dovolj je opozoril, da bomo igrali proti tekmecem, ki jih moramo vzeti nadvse resno. Celotno sezono so igrali v eni postavitvi, zdaj, ko se jim je vrnil Pedersen, najboljši strelec v lanski sezoni, so se postavili drugače. Načrt, kako igrati, imamo, ne bi pa ga razkrivali, saj tudi oni spremljajo vse v povezavi z nami. Prepričan sem, da nam bo zamisel uspela.«