Vrhunec sezone spopad Chelseaja in Arsenala v Bakuju

Drevi (21.00) mestni derbi Londončanov v finalu evropske lige.
Fotografija: Takole sta se sproščeno pripravljala na spopad z Arsenalom Chelseajev trener Maurizio Sarri in njegov prvi zvezdnik Eden Hazard. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Takole sta se sproščeno pripravljala na spopad z Arsenalom Chelseajev trener Maurizio Sarri in njegov prvi zvezdnik Eden Hazard. FOTO: Reuters

Tri dni pred vrhuncem nogometne sezone v Madridu, ko se bosta spopadla Tottenham in Liverpool, bodo igrali finale evropske lige, ki bo prav tako obarvan – angleško. Chelsea in Arsenal sta gotovo (mestna) tekmeca po meri, zato lahko navijači drevi v Bakuju (21.00) upravičeno pričakujejo pravi nogometni spektakel.



Kdor meni, da je evropska liga le neprivlačna naslednica nekdanjih pokala velesejemskih mest, pokala Uefa in pokala pokalnih zmagovalcev, živi v zmoti. Približno devet milijard evrov vredno Uefino tekmovanje bo doživelo zadnje dejanje sezone 2018/19 na spektakularen način: v azerbajdžanski metropoli se bosta pomerila londonska kluba Chelsea in Arsenal, ki skupaj premoreta kar 1,5 milijarde evrov vreden igralski kader.

V zadnjem desetletju evropske lige so prevladovali na vrhu španski klubi. FOTO: Delova Infografika
V zadnjem desetletju evropske lige so prevladovali na vrhu španski klubi. FOTO: Delova Infografika


Prvo ime večera naj bi bil belgijski reprezentant Eden Hazard, ob katerem naj bi igrala Olivier Giroud in Willian, rdeče-beli navijači bodo polagali upe v napadalni trojček Özil-Lacazette-Aubameyang. Hazard, krilni nogometaš, ki je januarja dopolnil 28 let, bi kaj lahko igral svojo zadnjo tekmo v modri majici Chelseaja. Zanj se zanima »pol Evrope«, saj se nahaja leto pred iztekom pogodbe z Londončani, nove pa očitno noče podpisati. To pomeni v nogometu le eno: Chelsea bi lahko s prodajo svojega najdražjega artikla zaslužil okrog sto milijonov evrov. Najverjetnejši kupec? Real Madrid, to namero je včeraj znova potrdil Realov predsednik Florentino Perez, ki želi ustreči trenerju Zinedinu Zidanu.



Hazard trdi, da o tem ne razmišlja. »Igrali bomo finale evropskega tekmovanja, ki je pomemben zame, za Chelsea, trenerja in navijače. Ko igraš v finalu, želiš zmagati ne glede na to, ali gre za ligo prvakov, evropsko ligo ali ligaški pokal ... Če bo to moja zadnja tekma za ta klub, si še toliko močneje želim zmagati,« je povedal Hazard, ki je od leta 2012 prinesel na stadion Stamford Bridge dva naslova v premier league, lovoriki v pokalu FA in ligaškem pokalu ter zmago v evropski ligi leta 2013. Če bo odšel – vse kaže na selitev v Madrid –, ga ne zanima Anglija: »Kje pa! Za odhod v drug angleški klub ni nobene možnosti, jaz sem modre in zgolj modre barve! Ko enkrat igraš za Chelsea, te zanimajo le zmage, s katerimi bi osrečil fantastične navijače. Ta lovorika bi bila pravšnji zaključek sezone.«


O Sarriju tudi Juve, Roma in Roman Abramovič


Ne gre le za Hazarda ali katerega koli drugega nogometaša. Finale evropske lige v Bakuju premore ogromen pomen tudi za trenerja na klopeh Chelseaja in Arsenala. Morda bo prav razplet večera usodno zaznamoval prihodnost obeh – tako Maurizia Sarrija kot Unaija Emeryja. Če sta londonska kluba pred dobrim desetletjem vodila slovita Arsene Wenger in Jose Mourinho, njuni besedni dvoboji pa so polnili časopisne strani na veselje otoških novinarjev, sodita Sarri in Emery – v primerjavi z njima – v drugo ligo. Najbrž ni težko predvideti, kako blagodejno bi vplival drevišnji uspeh bodisi na Italijana na klopi Chelseaja bodisi na Španca na klopi Arsenala. In vice versa.

Unai Emery je sinoči nagovoril celotno ekipo Arsenala. FOTO: Reuters
Unai Emery je sinoči nagovoril celotno ekipo Arsenala. FOTO: Reuters


»Za nami je čudovita sezona. V finale ligaškega pokala smo se prebili čez finalista lige prvakov, zagotovili smo si ligo prvakov, zdaj imamo v Bakuju lepo priložnost, da sezono 2019/20 spremenimo v odlično,« je prepričan Sarri, čigar naslednja postaja ni povsem znana. Italijanski novinarji namigujejo na to, da bi lahko njegovo plačo pet milijonov evrov odkupila od Londončanov tako Roma kot Juventus, ki iščeta trenerja ... Bomo videli, morda si bo po morebitnem drevišnjem slavju premislil tudi Chelseajev predsednik Roman Abramovič.

Preberite še:

Komentarji: