Vrnitev odpisanih: Manchester City prvi favorit lige prvakov

Teden dni pred začetkom izločilnih bojev LP v najboljši formi Real Madrid, Lyon in oba kluba iz Manchestra.
Fotografija: Pep Guardiola odlično pozna nogometne zakonitosti. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Pep Guardiola odlično pozna nogometne zakonitosti. FOTO: Reuters

Ljubljana – Iz sezone v sezono, iz meseca v mesec in iz tedna v teden se ponavlja enako: v nogometu se vse odvija s svetlobno hitrostjo in še kako drži rek, da »pretekli donosi niso jamstvo za prihodnost«. Tipičen primer tega pravila predstavlja Manchester City. Še prejšnji teden se je zdelo, da je zavozil sezono, zdaj kotira na vrhu favoritov v vseh štirih odprtih tekmovanjih!

Primerjava udeležencev osmine finala lige prvakov. FOTO: Delova Infografika
Primerjava udeležencev osmine finala lige prvakov. FOTO: Delova Infografika


Moštvo trenerja Pepa Guardiole je prejšnji torek izgubilo na gostovanju v Newcastlu, Liverpool bi mu lahko že naslednji dan pobegnil za sedem točk. Toda »rdeči« so v sredo oddali dve točki Leicestru, City pa je konec tedna pridobil še dve točki, potem ko je dobil derbi z Arsenalom, L'pool pa je vnovič zgolj remiziral z West Hamom. Če bo zasedba Pepa Guardiole drevi premagala Everton, bi zasedla vrh premier league z enakim številom točk kot Liverpool.
 

Glavni adut Sergio Agüero


»Pred nekaj dnevi je bilo z nami konec, Liverpool so že okronali za prvaka, toda nocoj lahko vnovič zasedemo vrh. Vsi skupaj se moramo umiriti. Do konca sezone boste videli še več presenečenj in težko bo kdorkoli nanizal le zmage. Vsakdo v angleškem prvenstvu ti lahko pokvari načrte,« je zatrdil Guardiola in dodal: »To je tipično angleško tekmovanje, izenačenost je normalen pojav. Minula sezona ni bila normalna, ko smo nanizali 18 zmag in končali s 100 točkami na računu. Normalno je, kar se dogaja zdaj, torej negotove bitke iz kola v kolo. Prav v vsaki tekmi lahko zmagaš ali izgubiš.«



Manchester City je nemara najbolj vroče moštvo v Evropi, stavne hiše ga ne uvrščajo zaman na vrh favoritov za končni zmagi v premier league in ligi prvakov. V zadnjih desetih tekmah je nanizal devet zmag in klonil le prejšnji teden na gostovanju pri velemojstru igre na rezultat Rafaelu Benitezu, nogometnemu trenerju, ki premore tudi diplomo iz gradnje betonskih zidov v svojem kazenskem prostoru. Guardiolova zasedba je prevladovala tudi na severu Anglije, Newcastle je zaostal v posesti žoge s 24:76 (v %), v kotih z 1:8, v številu podaj z 239:767. »Le« zabil je gol več od Cityja ...

Sergio Agüero je najboljši strelec Manchester Cityja. FOTO: AFP
Sergio Agüero je najboljši strelec Manchester Cityja. FOTO: AFP


Glavni adut Pepa Guardiole je postal argentinski napadalec Sergio Agüero, ki je v zadnji tekmi nasul tri gole Arsenalu, kar je bil njegov 14. »hattrick« v sinje modri majici ... Drugič zapored je zabil gol že v 1. minuti tekme. Najboljši strelci ManCityja v tej angleški sezoni so prav Agüero (14 golov), Sterling (10), Sane (8), David Silva (6), Bernardo Silva, Gabriel Jesus in Mahrez (po 5), največ podaj so jim priskrbeli Sane (9), Sterling (8), Agüero in B. Silva (po 8).
 

ManCity ostaja na vseh štirih frontah


»Ujeli smo odličen ritem in igramo v pravem delovnem okolju. Rad vidim, da so fantje žalostni, jezni in nezadovoljni po porazu, moja služba pa mi je še bolj všeč, kadar jih vidim vesele po zmagi. Moramo zdržati, na vsake tri dni igramo že tri mesece,« se je ozrl v nadaljevanje sezone Guardiola.

Ole Gunnar Solskjaer je popolnoma preporodil moštvo Manchester Uniteda. FOTO: Reuters
Ole Gunnar Solskjaer je popolnoma preporodil moštvo Manchester Uniteda. FOTO: Reuters


Toda ManCityjev urnik ostaja zgoščen tudi v prihodnje. Klub, ki deluje na pogon arabskih petrodolarjev, se bori za vrh premier league, 16. februarja bo igral v 1/8 finala pokala FA, 24. t. m. pa v finalu ligaškega pokala s Chelseajem. V ligi prvakov ga 20. 2. in 12. marca čaka dvoboj s Schalkejem. Klub se bori za štiri lovorike, ni čudno, da kotira na vrhu elitnega Uefinega tekmovanja. Primerjava udeležencev osmine finala lige prvakov razkriva prav odlično formo ManCityja, njegovega mestnega rivala Uniteda – ta doživlja preporod pod vodstvom Mourinhevega naslednika Solskjærja –, Lyona in Reala (glej tabelo), v krizo pa so zašli Roma, Ajax, Schalke in Liverpool.

Preberite še:

Komentarji: