Vroča sobota je pomirila München

Nemčija: Novi Bayernov športni direktor Hasan Salihamidžić si je oddahnil.

Objavljeno
06. avgust 2017 21.46
SOCCER-GERMANY-DOR-BAY/
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
München – Do začetka nemškega nogometnega prvenstva sta še slaba dva tedna, pa je med neštetimi privrženci v deželi svetovnih prvakov že zdaj vroče. Zlasti glede utripa v Bayernovem taboru, kjer so po nizu pripravljalnih porazov že zganjali preplah, vsaj malo jih je pomirila sobotna zmaga v superpokalu z velikimi tekmeci iz Dortmunda. Oddahnil si je tudi Hasan Salihamidžić, novi športni direktor Bavarcev.

Novica o izbiri novega moža za silno odgovorno funkcijo pri najbogatejšem in tako kajpak tudi najbolj ambicioznem nemškem klubu poznavalcev v Münchnu ni presenetila. Ponosni na izbiro so zlasti Salihamidžićevi rojaki v Bosni in Hercegovini (doma je iz Jablanice, mesta tik ob znamenitem mostu iz bitke na Neretvi), vseeno pa jih ni bilo malo, ki so napovedovali, da bo ta vloga pripadla komu od »domačih fantov«. Vendar jo je zdaj že legendarni upokojeni kapetan Philipp Lahm pomladi zavrnil, govorice o prihodu Oliverja Kahna ali celo Lotharja Matthäusa se niso uresničile, kadrovsko politiko kluba bo tako poslej vodil 40-letni Bošnjak. Pri petnajstih letih ga je kruta vojna v domovini pregnala na tuje, v Hamburgu se je imenitno znašel, okusil sanjski svet bundeslige, se pozneje v Münchnu z imenitnim znanjem nemščine in vidno pripadnostjo moštvu zasidral v srca navijačev. Resda je imel evropski prvak Bayern v tistem letu 2001 vidnejše zvezdnike (Kahn, Effenberg, Elber itn.), a prav Salihamidžiću je v moštvenem duhu pripadala zelo pomembna vloga.

»V meni je Bayernov DNK,« je dejal pred dnevi, ko so ga pri klubu izbrali za naslednika izjemnih športnih direktorjev, Ulija Hoenessa in Mathiasa Sammerja. Trenutek, v katerem je vstopil v prestižno pisarno, pa ni bil prav udoben: Bavarci so na zadnjih šestih pripravljalnih tekmah doživeli pet porazov, na domači premieri sezone, turnirju za Audijev pokal, niso dosegli niti gola (Liverpool 0:3, Napoli 0:2). Nato pa so na sobotni dortmundski večer le strnili moči in osvojili uvodno lovoriko sezone po razburljivi in kakovostni predstavi, v zdaj že tradicionalnem slogu dveh vodilnih nemških moštev zadnjega desetletja. O zmagovalcu superpokala so odločale enajstmetrovke, pri teh so kanček več zbranosti razgrnili Bavarci, pri katerih je v trenutkih odločitve z dvema obrambama rezervist Sven Ulreich imenitno zakrpal odsotnost cenjenega Manuela Neuerja. Sicer pa je dolgo kazalo na dortmundsko slavje: rumeno-črni so dvakrat vodili, 81.000 navzočih je z izjemo skupine privržencev prvakov v največji nemški nogometni areni že praznovalo, toda po »biljardu« v 88. minuti, ko si je vratar gostiteljev Roman Bürki, sicer švicarski reprezentant, privoščil avtogol, je bilo ob koncu 2:2, odločale pa so tako enajstmetrovke.

»Moštvo je pokazalo značaj in se vedno znova vračalo v igro,« je bil vesel omenjeni novi Bayernov športni direktor, a obenem je tudi opozoril: »Veliko smo se pogovarjali v prejšnjih dneh, Bayern si preprosto ne sme dovoliti takšnega niza porazov.« Resda so ti bili le na tekmah pripravljalnega značaja, toda jasno je, da je moštvo trenerja Carla Ancelottija v Nemčiji nenehno pod drobnogledom. V prejšnji sezoni je osvojilo »le« domače prvenstvo, zdaj sta na seznamu željá tudi pokal in liga prvakov … S. U.