Vsi drugi bi razpadli, Atletico vztraja

Trener Atletica Diego Simeone hoče evropski naslov z madridčani. »Oblak je naš prvi vratar,« je jasen Simeone.

Objavljeno
12. april 2017 01.24
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Ljubljana – Padel je prvič, a se je pobral. Padel je drugič in znova je vstal na noge. Dvakrat je bil Diego Simeone blizu naslova v nogometni ligi prvakov, dvakrat je izgubil. Prvič so ga od lovorike ločile tri minute, drugič le nekaj strelov z enajstih metrov. Toda večni bojevnik je odločen, da mu bo nekoč vendarle uspelo.

Sedanji rod Atletica Madrida diha, utripa in živi samo za ligo prvakov. Prvi del sezone je začel slabo, toda v ligi prvakov je z bojevniškim duhom strl Bayern München in osvojil prvo mesto v skupini. Precej neprepričljiv je bil Atletico ponovno na začetku leta 2017, a znova je bil izjemen v ligi prvakov in gladko napredoval proti Bayerju iz Leverkusna. Atletico je v zaključku sezone ujel odlično formo tudi v španskem prvenstvu, vendar je z mislimi zgolj pri ligi prvakov.

»Ko smo prvič izgubili v finalu proti Realu, je bilo lažje, saj smo v tisti sezoni postali španski prvaki, kar je za Atletico izjemen uspeh,« je ocenil Atleticov trener Diego Simeone. »Toda drugič je bilo zares težko. Bili smo blizu, zares smo verjeli, da ne moremo še drugič izgubiti, a znova smo jokali.« Argentinski trener je takoj po tekmi zatrdil, da je preveč razočaran, da bi ostal pri Atleticu. »Ko sem hodil proti dvorani za novinarsko konferenco, sem moral mimo številnih navijačev Reala, ki so proslavljali naslov. Čutil sem izjemno bolečino. Takrat nisem verjel, da imam dovolj moči, da bi se poleti vrnil in skupaj s fanti podal v nov boj.«

Simeone je bil tako žalosten, da ni zdržal ob poslušanju himne lige prvakov. Srce ga je bolelo, ker je drugič v treh letih videl, kako jočejo njegovi sinovi. Toda po nekaj prespanih nočeh si je premislil. Ostal je pri Atleticu, odločen, da bo prej ali slej osvojil ligo prvakov. »Lanskega poraza v Milanu nisem prebolel, toda nočem oditi. Na mizi sem imel 35 milijonov razlogov, da bi prevzel drug klub. Še vedno se počutim povezanega z moštvom, navijači in Atleticom,« je zatrdil Simeone.

»Samo poglejte moje fante. Vsaka druga ekipa bi po drugem izgubljenem finalu lige prvakov razpadla. Mi smo znova tukaj in pripravljeni na boj,« je karizmatičen Argentinec poln bojevniškega duha. »Napaka bi bila, če bi se vdali. Atletico je klub, ki bo še naprej rastel. Dobili bomo nov štadion, klubski prihodki bodo največji v zgodovini. Pred petimi leti bi verjetno odšel drugam, zdaj ostajam.«

Simeone je prevzel Atletico januarja 2012 in poskrbel, da ima španski nogomet ob Realu in Barceloni tretji veliki klub, toda s povsem drugačnim načinom razmišljanja. Če pri Realu in Barceloni umirajo od lepote, Atletico pozna svoje omejitve, zato ničesar ne prepušča naključju. Najpogostejša Atleticova zmaga v tem obdobju je zato 1:0. Pod vodstvom Simeoneja so rdeče-beli s tem rezultatom slavili na kar 51 tekmah v vseh tekmovanjih. Od drugih evropskih moštev je blizu zgolj Juventus (43).

In eden najpomembnejših gradnikov Atleticovega upanja za evropski naslov in zmagovanje z 1:0 je slovenski vratar Jan Oblak. V Madridu je postal eden najboljših vratarjev na svetu, da je nesporni vratar številka 1 v klubu, je zatrdil tudi Simeone. »Oba naša vratarja, Miguel Angel Moya in Jan Oblak sta inteligentna igralca, kar je za klub samo dobro. Miguel ve, da je Oblak naš prvi vratar, toda tudi Oblak je vedel, da je Moya odlično branil v času njegove poškodbe. Prav zato je Jan po povratku treniral še bolj zavzeto, zato je bil takoj v odlični formi,« je vratarsko razmerje moči opisal prvi Atleticov mož.