Wayne Rooney: Odnos do nogometašev je sramoten

Sloviti angleški as se ne strinja, da igralce vsevprek silijo k znižanju plač.
Fotografija: Wayne Rooney se je postavil v bran angleškim nogometašem. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Wayne Rooney se je postavil v bran angleškim nogometašem. FOTO: AFP

London – Wayne Rooney, najboljši strelec angleške nogometne reprezentance in angleškega velikana Manchester Uniteda, ki trenutno igra za angleškega nižjeligaša Derby County, je v kolumni v Sunday Timesu zapisal, da je odnos javnosti do nogometašev sramoten, saj vsi pričakujejo, da bodo zaradi pandemije koronavirusa sprejeli nižje plače. Tudi britanski minister za zdravje Mike Hancock, ki je pred dnevi dejal, da bi nogometaši morali pristati na znižanje plač zaradi krize, ki jo je povzročil novi koronavirus.

»Kar se dogaja v zadnjih dneh, je sramota, tudi izjava ministra za zdravje. Je bil to mogoče poskus preusmerjanja pozornosti od tega, kako se vlada spopada s pandemijo?« se sprašuje Ronney.
 

Nogometaši so »lahke tarče«


V kolumni ni šel niti mimo vodstva premier league, ki je od igralcev javno zahtevalo, da ti pristanejo na 30-odstotno znižanje plač. »Sramotno je nogometaše potisniti v kot, da bodo plačevali za izgubljene prihodke. Vem, da so nogometaši dobro plačani in da se lahko odpovedo denarju. Ampak vsakega bi morali obravnavati posebej. En nogometaš si tako lahko privošči 30-odstotno znižanje plače, medtem ko si kakšen drug lahko mogoče le petodstotno. Osebno nimam nič proti, če nekateri prispevamo več, in mislim, da tudi v slačilnicah zaradi tega ne bi bilo težav,« je zapisal 34-letnik.

Ronney meni, da so nogometaši lahke tarče. Spraševal pa se je tudi, zakaj nihče za pomoč v boju proti novemu koronavirusu ne pritiska na zvezdnike drugih športov, ki zaradi izogibanja plačevanju davkov živijo v državah, kot je Monako, medtem ko nogometašem polovico zaslužka pobere davkarija.
 

Lineker: Zakaj ne pozivajo vseh bogatašev?


Poleg Rooneyja je tudi sindikat nogometašev v Angliji kritiziral javni poziv za zmanjšanje plač nogometašem. Za britanski BBC se je oglasil nekdanji kapetan angleške izbrane vrste Gary Lineker, ki je dejal, da so nogometaši, s katerimi je govoril, naklonjeni temu, da bi pomagali: »Toda zakaj poziv ni namenjen vsem bogatašem, ki bi lahko pomagali, ampak se spotikamo le ob nogometaše?«

Po poročanju večih medijev naj bi se angleški selektor Gareth Southgate za zgled odpovedal 30 odstotkom plače, a angleška nogometna zveza tega še ni potrdila.

Komentarji: