Olimpija končala evropske sanje

V 2. kolu kvalifikacij za evropsko ligo je Zrinjski po podaljšku s 3:2 premagal Ljubljančane, ki so bili dvakrat v vodstvu.
Fotografija: Olimpiji se ponuja lepa priložnost za napredovanje v 3. kolo kvalifikacij za evropsko ligo, saj Zrinjski ne sodi v kategorijo nepremagljivih tekmecev. FOTO: Uroš Hočevar/Deelo
Odpri galerijo
Olimpiji se ponuja lepa priložnost za napredovanje v 3. kolo kvalifikacij za evropsko ligo, saj Zrinjski ne sodi v kategorijo nepremagljivih tekmecev. FOTO: Uroš Hočevar/Deelo

Lansko leto je bil v 2. kolu kvalifikacij za evropsko ligo močnejši od Olimpije turški tekmec Malatyaspor, današnji je precej lažji: Zrinjski iz Bosne in Hercegovine. Klub iz Mostarja je bil pred leti kar dvakrat izzivalec Maribora v kvalifikacijah za ligo prvakov in obakrat so ga izločili vijolični. Toda Zrinjski, sicer tretji v minuli sezoni v prvenstvu BiH, ni tako močan, kot je bil takrat, ko se je meril z Mariborom.

Toda Hercegovci so bili še vedno dovolj močni, da so v pravi 120 minutni bitki premagal Olimpijo, čeprav so dvakrat zaostajali, z 0:1, in 1:2. Odločitev o zmagovalcu je padla v drugi minuti podaljška.

Olimpiji se je ponujala lepa priložnost, z napredovanjem v 3. kolo kvalifikacij bi že prisluženimi 500.000 evri dodala še najmanj 280.000 €.

Đorđe Ivanović je z glavo matiral gostujočega vratarja za Olimpijino vodstvo. FOTO: Blaž Samec/Delo
Đorđe Ivanović je z glavo matiral gostujočega vratarja za Olimpijino vodstvo. FOTO: Blaž Samec/Delo


Domači trener Dino Skender je imel pri sestavi moštva kar nekaj težav. Narekovale so jih poškodbe in pripravljenost novincev. Po napovedih je 36-letni Osiječan v »ogenj« takoj vrgel zadnjega novinca in povratnika Andresa Vombergarja. V konici napada v postavitvi 4-4-2 bo še Đorđe Ivanović. Trener Zrinjskega Mladen Žižović je izbral postavitev 4-2-3-1.

Timi Max Elšnik je bil glavni povezovalec Olimpijine igre. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Timi Max Elšnik je bil glavni povezovalec Olimpijine igre. FOTO: Uroš Hočevar/Delo



1. polčas:

Gostje so prvih deset minut imeli terensko premoč, Olimpija pa se je še ogrevala. Ko je vzpostavila ravnotežje in prišla do večje posesti žoge, je hitro tudi zadela. Na desni strani je Moldavec Mihali Caimacov poslal predložek na drugo vratnico, kjer je bil Đorđe Ivanović višji od svojega čuvaja in z ne prav močnim strelom z glavo, a natančnim, poslal žogo preko gostujočega vratarja v njegov levi kot.

Andres Vombergar (levo) je dobil priložnost od prve minute. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Andres Vombergar (levo) je dobil priložnost od prve minute. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Olimpijo je z malo napadalnega naprezanja prvi polčas pripeljala do varnega konca z minimalno prednostjo. V igri brez pravih priložnosti je izkoristila svojih pet minut premoči in ni dopustila večjih nevarnosti pred vrati Žige Freliha. Gostje so sicer zatresli mrežo, a je sodnik razveljavil gol po strelu z razdalje zaradi oviranja Freliha enega od gostujočih igralcev v nedovoljenem položaju.

2. polčas:

Zrinjskije bolje začel tudi drugi polčas. Izenačil je v 51. po podaji iz kota. Na prvi vratnici je bil najvišji in neoviran Nemanja Bilbija, Frelih je bil brez moči.

Olimpijin trener Dino Skender je tvegal z napadalnim dvojcem, ki še nikoli ni igral skupaj in ni optimalno pripravljen. FOTO: Blaž Samec/Delo
Olimpijin trener Dino Skender je tvegal z napadalnim dvojcem, ki še nikoli ni igral skupaj in ni optimalno pripravljen. FOTO: Blaž Samec/Delo


Po izenačenju je Olimpija le stopila na plin, dvignila ritem igre in igro preselila na tekmečevo polovico. Toda pravo rešitev, kako izigrati strnjeno obrambo gostov, ni našla. Trener Skender je opravil pomenljivo menjavo in zveznega igralca Enrika Ostrca zamenjal z bočnim branilcem Michaelom Pavlovićem.

Po jalovem napadanju Ljubljančanov je bila podaljšek na obzorju. Skender je ob avt črti že pripravil Anteja Vukušića za zadnji juriš s svežimi močmi. Toda na desni strani so gostje nespretno izgubili žogo, Matic Fink pa je poslal odličen predložek, ki ga jz glavo v drugo vodstvo spremenil Vombergar. 

Gostje so se hitro vrnili med žive. Angelu Ljaskovu je spodrsnilo 25 od vrat, gostje pa so njegovo darilo izkoristili in naveza Miloš Filipović (podajalec)-Nemanja Bilbija (strelec) je še drugič izenačila.

Malo za tem jo je Olimpija srečno odnesla. Španski sodnik Ricardo Bengoechea bi lahko po obrambnem posredovanju enega do ljubljanskih branilcev z drsečim štartom in igri z roko pokazal na belo točko.

Đorđe Ivanović je imel v 88. minuti Olimpijino zmago v nogah. V dvoboju iz oči v oči z vratarjem Ivanom Brkićem je bil uspešnejši gost.

Glavni sodnik je tekmo podaljšal za pet minut. V njem ni bilo gola. Po dvoboju proti Vikingurju bo Olimpija še drugič pot do napredovanja lovila v podaljšku.

 

Podaljšek:

V prvem napadalni akciji so gostje zadeli. S prostega strela z desne strani je še tretjič podal Filipović, Freliha pa je s sedmih metrov s strelom z nogo matiral Josip Ivančić.

V drugih petnajstih minutah Olimpija igra na polovici gostov. Žoge se gostje dotaknijo le takrat, ko jo izbijejo ali presekajo podajo. Toda silovit pritisk Ljubljančanov in poskusi s predložki so silno jalov. Gostje s fanatičnim branjenjem rešujejo kožo, obenem jih prijemljajo krči. Kljub silni premoči Ljubljančani niti strela niso sprožili proti vratarju Brkiću.

Zrinjski se je ubranil in napredoval v 3. kolo.



Preberite še:

Komentarji: