Za Dragića in Dončića prenizek tudi latvijski velikan

Slovenija drugič v polfinalu: S sedmo zaporedno zmago odločno zakorakala kolajni naproti, jutri v polfinalu s Španijo.

Objavljeno
13. september 2017 01.19
Eduardo Brozovič, poročevalec
Eduardo Brozovič, poročevalec
Istanbul – Odkar so se slovenski košarkarji preselili iz Helsinkov v Turčijo, je Gorana Dragića začelo kljuvati v podzavesti: kateri tekmec bo zanj zadnji v reprezentančni karieri? Ukrajina je bila veliko preskromna, da bi ga lahko upokojila, Latvija letos igra odlično, a sinoči še vedno preslabo. Kapetan daje od sebe vse, da bi mu 40. eurobasket ostal v lepem spominu, in ob imenitni podpori soigralcev mu imenitno uspeva. Po sedmi zaporedni zmagi bo Slovenija zelo trd oreh tudi za Španijo v polfinalu.

Dragić je sinoči potegnil, kot da nikakor ne želi končati poti pri 71 nastopih v uradnih tekmah za izbrano vrsto, moštvo pa mu je sledilo. Premešana začetna peterka, v katero je selektor Igor Kokoškov uvrstil Vlatka Čančarja in Anthonyja Randolpha, je začela agresivno v obrambi in navdihnjeno v napadu, da bi že v prvi četrtini vzela tekmecem voljo do igre. Kapetan je zadeval, Randolph kot senca spremljal prvega zvezdnika tekmecev Kristapsa Porzingisa in semafor je komajda sledil akcijam Slovencev, ki so po zaostanku s 7:10 silovito potegnili. Kar 34 točk, največ na letošnjem EP, so dosegli v odprtem dvoboju, v katerem sta obe moštvi zadeli po pet trojk že v uvodni četrtini, le da je imela igra naših košarkarjev tudi tretjo dimenzijo. Ne le Dragića, ki je dosegel 13 točk brez zgrešenega meta.

Seveda se tekma ni mogla nadaljevati v nedogled v tako sanjskem ritmu. Slovenci so storili tudi pomembno napako, ko se jim je met nekoliko ustavil (v drugem delu za tri 1:5) in ko je baltska zasedba poslala na fronto Porzingisa, naj jo reši iz godlje, ob tem pa dodala še nekaj primesi provokacije. Namesto da bi poskusili prebroditi krizo z nekoliko tršo igro, so še naprej vztrajali pri »baletu«, v moštvu je pač veliko »finomehanikov« in malo »drvarjev«. Kazen je prišla hitro. Latvija je dobila drugo četrtino kar z 32:17, Porzingis je pričakal polčas s 16 točkami, eno več kot Dragić, Slovenija pa je prvič odšla na glavni premor z zaostankom. Stvari bi se lahko odvijale še slabše, če ne bi najmlajši na parketu Luka Dončić pokazal obilo predrznosti in izsilil tretje osebne napake najboljšega košarkarja nasprotnega moštva.

Na srečo je bila lekcija poučna. Slovenci so po prihodu iz slačilnice zaigrali, kot da se jim druga četrtina sploh ne bi primerila, le v obrambi so si namesto frakov oblekli delavske kombinezone. V napadu pa so v ospredje stopili trije kralji v belih dresih in z levjimi srci. Dončić (18), Dragić (11) in Randolph (9) so v drugem polčasu skupaj dosegli 38 točk od 52 moštva, zelo dobro sta svoji partituri odigrala Klemen Prepelič in Gašper Vidmar, a tudi drugi so vtkali svoj delež v uspeh. Tudi Jaka Blažič, ki je prispeval eno točko v sedmih minutah igre, a obilo energije v obrambi.

Nasploh je slovensko moštvo prikazalo več »pameti« in hladnokrvnosti pri igri, tudi pri spornih sodniških odločitvah in po vnovičnem padcu po vodstvu z 79:66 v 32. minuti. Dončić je odbil prvi latvijski juriš z neverjetno trojko z devetih metrov od table, po znižanju prednosti na 93:92 s Porzingisovim samospevom slabi dve minuti pred koncem pa slovenskim košarkarjem niso zadrhtele roke pri izvajanju prostih metov. Slovenija je slednjič dobila revolveraški obračun z natančnostjo (met iz igre 51:47 %) in veliko boljšim skokom (41:24).

Po zmagi je Blažić dejal: »Drugega polčasa smo se lotili odločeni, da ne bomo izgubili, pa ne le zato, ker nas je Goran med premorom oštel. Peterka, ki je začela tretjo četrtino, je opravila svoje delo in do konca smo zadrževali priigrano. Latvijci so nenehno izzivali in iskali umazane kontakte, zato nam je prišlo zelo prav, da smo se pripravili na takšen potek. Živci so nekoliko popustili šele v zadnjih sekundah, ko je bilo vse odločeno. Ta hip še ne moremo dojeti, kaj smo dosegli, ampak upamo, da bomo tako 'nevede' zmagovali še naprej. Še dve tekmi sta pred nami in upam na najboljši končni izid tudi proti bolj kulturnim Špancem. Hvala navijačem, ki so nas podpirali.«