Za »hobotnico« Alissona bi Klopp plačal tudi dvakrat več

Hvalospevi Brazilcu, ki je rešil Liverpool. Angleški klubi najštevilčnejši v osmini finala. Carlo Ancelotti jezen, ker skomina ni pokazal rdečega kartona Virgilu van Dijku.
Fotografija: Alisson Becker je takole ubranil strel Arkadiusza Milika in rešil Liverpool pred zgodnjim izpadom. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Alisson Becker je takole ubranil strel Arkadiusza Milika in rešil Liverpool pred zgodnjim izpadom. FOTO: AFP

Kakšno razliko lahko v nogometu naredi vratar! Liverpool bi bil morda ta čas branilec naslova v ligi prvakov, če bi v zadnjem finalu med vratnicama stal kdo drug kot Loris Karius. O raztresenem manekenu na Anfieldu nihče več ne govori, vsi pa častijo njegovega naslednika Alissona Beckerja, junaka zmage proti Napoliju, ki je rdečim odprla vrata osmine finala.

»To je bila zame obramba sezone, ne vem, kako mu je to uspelo,« je odleglo trenerju Jürgenu Kloppu, potem ko je Brazilec, okrepitev iz Rome, v 92. minuti svoje "krake" raztegnil na sever, jug, vzhod in zahod ter zaustavil strel rezervista Arkadiusza Milika iz neposredne bližine.

Vložek se že vrača z obrestmi


»Če bi vedel, kako dober je "Ali", bi zanj plačal dvojno. Brez besed sem, on je bil naš rešitelj. Kako zbran je bil, česa takšnega še nisem videl,« je pohvale na račun igralca, za katerega je petkratni evropski prvak plačal 62 milijonov evrov, kar je bil za kratek čas celo rekordni znesek za vratarja (Chelsea je za Kepo Arrizabalago odštel 80 milijonov), trosil karizmatični Nemec, ki mu gre v sezoni kot po maslu.



Liverpool je konec tedna zavzel prvo mesto v premier league, tudi v ligi prvakov bo sodil med favorite, ko se bo februarja začela osmina finala. »Do takrat bomo igrali še kakšnih 30 tekem, upam le, da bomo zdravi,« bo Evropo za nekaj časa odmislil Klopp, ki so mu šle po tekmi znova kocine pokonci, ko je Anfield zapel znano himno.
 

Mane bi lahko bil tragični junak


»Še vedno sem poln adrenalina, tekma je bila izjemna. Fantje so igrali s srcem, naš presing je najboljši na svetu. Seveda bi lahko dosegli več golov (Sadio Mane je imel obupen strelski večer, zapravil je tri sijajne priložnosti; op. p.). Šele po našem vodstvu z 1:0 (Mohamed Salah, 34. minuta) se je začelo zares, taktike nismo mogli spremeniti, zato smo nadaljevali z napadalno igro, kar je odpiralo prostor Napoliju. Ko smo začeli zapravljati priložnosti, me je zaskrbelo, da se nam bo maščevalo,« je bil na trnih Klopp, ki se mu je naposled odvalil kamen od srca: »Hvala, Anfield, to je bil eden od tistih čarobnih večerov. Hvala vsem, ki ste bili vpleteni.«

Virgil van Dijk bi si za štart nad Driesom Mertensom zaslužil tudi rdeči karton. FOTO: AFP
Virgil van Dijk bi si za štart nad Driesom Mertensom zaslužil tudi rdeči karton. FOTO: AFP


Ne bi bilo prvič, da bi na koncu slavila ekipa, ki se je skozi šivankino uho prebila v izločilne boje. Ne nazadnje je Liverpool leta 2005 slavil v Istanbulu, potem ko se je na podoben način rešil proti Olympiakosu. Kot drugemu v skupini se mu sicer obeta težak nasprotnik v osmini finala, ampak Klopp si zaradi ponedeljkovega žreba ne beli glave. »Do 22. ure sploh nisem vedel, da bomo v žrebu. Vseeno mi je, koga dobimo.«
 

Če bi Skomina izvlekel rdeči karton ...


Majhen madež k zmagi je bil rumeni karton stebra obrambe Virgila van Dijka, ki bo izpustil prvo tekmo osmine finala. Lahko bi se končalo veliko slabše, če bi mu Damir Skomina zaradi grobega prekrška nad Driesom Mertensom pokazal rdeči karton. »To je bilo za izključitev,« ni imel dvomov Napolijev trener Carlo Ancelotti: »Ne vem, zakaj v ligi prvakov ni sistema VAR. Sicer pa nisem razočaran, dobro smo se držali v najtežji skupini. Pri Liverpoolu pač ne moreš pričakovati, da boš imel deset priložnosti, imeli pa smo eno ali dve, škoda, ker nismo bili nagrajeni.«

Jürgen Klopp je objel svojega bisera Mohameda Salaha, ki se je vrnil v vrhunsko strelsko formo. FOTO: Reuters
Jürgen Klopp je objel svojega bisera Mohameda Salaha, ki se je vrnil v vrhunsko strelsko formo. FOTO: Reuters


V angleških medijih pišejo hvalospeve Alissonu, ki je zasenčil celo edinega strelca Salaha, pri katerem so presežnike že porabili. Telegraphov kolumnist je zapisal, da ima Brazilec vse možnosti, da postane najboljši Liverpoolov vratar po Rayu Clemenceu, ki je med letoma 1967 in 1981 trikrat osvojil Evropo in petkrat Anglijo.

Na Otoku se tudi že sprašujejo, ali je na vidiku nova doba dominacije angleških klubov, potem ko so se vsi štirje prebili v top 16, presenetljivo tudi Tottenham, ki je iztržil točko v Barceloni in izkoristil spodrsljaj Interja. Španija in Nemčija bosta imela v žrebu po tri klube, Italija le dva. Zadnji prvak iz Anglije je bil Chelsea leta 2012.

Komentarji: