Za sladokusce: v Stožicah najprej s Srbijo, za konec pa s Škotsko

Liga narodov: Znane štiri jakostne skupine, Slovenija v skupini C. Zmagovalci skupin neposredno na Euro 2020.
Objavljeno
11. oktober 2017 23.28
reut*SOCCER-WORLDCUP-SCO-SVN
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Slovenija bi lahko v prvi tekmi lige narodov v Stožicah gostila Srbijo, v zadnji pa Škotsko. To bi bil eden od najbolj idealnih razpletov žreba skupin novoustanovljenega tekmovanja Evropske nogometne zveze, ki bo nadomestilo prijateljske tekme in bo zmagovalcem skupin prineslo uvrstitev na evropsko prvenstvo.

Evropska krovna organizacija je včeraj predstavila format tekmovanja in štiri jakostne skupine (A, B, C, D) reprezentanc, ki se bodo na žrebu 24. januarja prihodnje leto v Lozani razdelile v štiri tekmovalne skupine znotraj jakostnih skupin. Koeficient točk je Slovenijo uvrstil v tretjo jakostno skupino (C), v kateri je skupno 15 reprezentanc, vključno s Srbijo in Škotsko. V A in B jakostni skupini je po 12 reprezentanc, v zadnji, D, pa 16. Slovenija bi se lahko znašla tudi v »balkanski« skupini še s Črno goro, Grčijo, Romunijo ali Bolgarijo. Že lep čas se tudi ni soočila z vzhodno sosedo Madžarsko. Kljub temu, da ni tekmecev najvišje ravni, je nabor reprezentanc sila pisan in vendarle vznemirljiv tudi za nekoliko bolj izbirčne navijače. Znano je že, da se bodo reprezentance formirale v tri skupine s po štirimi ekipami in eno s tremi. Če bo Slovenija uvrščena v skupino štirih, bo igrala šest tekem, v skupini treh pa štiri.

Najboljše iz jakostne skupine na evropsko prvenstvo

Zmagovalke skupin znotraj jakostne skupine se bodo od 26. marca do 31. marca leta 2020 pomerile v dodatnih kvalifikacijah, pri čemer se bodo med seboj pomerile le reprezentance iz iste jakostne skupine. Štiri najuspešnejše si bodo zagotovile uvrstitev na EP 2020, katerega zaključni turnir najboljše četverice bo v Londonu.

Liga narodov bo delno vplivala tudi na kvalifikacijski sistem za uvrstitev na euro, vendar samo v številu neposredno uvrščenih na EP, saj ne bo več dodatnih kvalifikacij, marveč si bosta neposredno uvrstitev na EP zagotovili prvovurščeni reprezentanci iz desetih kvalifikacijskih skupin – skupaj 20. Sprememba bo v tem, da bodo kvalifikacije za EP krajše in se bodo zvrstile od 26. marca 2019 do 19. novembra 2019.

Za novega selektorja bo liga narodov prvi stik s realno vrednostjo reprezentance in njenih igralcev. Najpomembneje je, da več prinaša, kot odnaša. Četudi se ji, na primer, v pospešenem jesenskem ritmu v treh mesecih in v tekmah z enakovrednimi računica ne bo izšla, ima v kvalifikacijah za EP še možnost popravnega izpita. Prednost novega tekmovanja je, da tudi manjšim in ne tako kakovostnim reprezentancam omogoča možnost neposredne uvrstitve na EP, hkrati pa pomirja nergače iz najmočnejšega razreda ducatih, da se bodo v obdobju do kvalifikacij za EP merili izključno med seboj.

Zadnje nazadujejo

Zmagovalna reprezentanca lige narodov je lahko samo ena iz najmočnejše jakostne skupine, saj se bodo na finalnem turnirju (od 5. do 9. junija 2019, žreb parov bo v začetku decembra 2018) po sistemu polfinale in finale pomerili zgolj zmagovalci skupin iz najmočnejše skupine (A). Skupine kajpak niso zaprte. Zmagovalke skupin bodo napredovale v višjo jakostno skupino, neuspešne igre oziroma zadnja mesta pa bodo zadnjeuvrščene reprezentance iz skupin »nagradile« z izpadom v nižjo jakostno skupino.

In še; če si bodo zmagovalke skupin uvrstitev na evropsko prvenstvo priigrale že v kvalifikacijah, bo priložnost v dodatnih kvalifikacijah dobila drugouvrščena ekipa iz skupine.