Začeli tudi v Afriki: Najmočneje žarijo nogometaši Liverpoola

S sinočnjo tekmo med gostiteljem Egiptom in Zimbabvejem so odprli 32. šampionat črne celine.
Fotografija: Mohamed Salah (desno) po zmagi gostiteljev nad Zimbabvejem. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Mohamed Salah (desno) po zmagi gostiteljev nad Zimbabvejem. FOTO: Reuters

Po Južni Ameriki je vstopila v peti letni čas tudi dobra milijarda prebivalcev črne celine. Afriško nogometno prvenstvo pogosto ponuja navijačem največ romantične igre. Morda bo tako vse do 19. julija, ko bodo v Kairu igrali finalno tekmo turnirja. Šampionat 2,3 milijarde evrov vrednih reprezentanc v Egiptu ima enega izrazitega favorita – gostitelje, ki so v otvoritveni tekmi sinoči z 1:0 premagali Zimbabve. Ob njih bodo poskušali opozoriti nase še Senegal, Gana in Nigerija.



Letošnja izvedba afriškega prvenstva (v originalu afriški pokal narodov) je doživela več zgodovinskih in/ali precedenčnih sprememb. Prvotni organizator Kamerun je vrgel v ring belo zastavo, potem ko ni mogel zagotoviti pravočasne gradnje infrastrukture, varnost pa bi ogrožali teroristična skupina Boko Haram in kriza z anglofonskim zahodnim delom države. Šele letošnjega januarja so preselili nogometni šov v Egipt, njegov začetek pa premaknili s 15. na 19 junij zavoljo ramadana. Prvič doslej bodo Afričani igrali poleti in prvič bo na turnirju kar 24 reprezentanc. Ni čudno, da so prvič med elito tudi Madagaskar, Mavretanija in Burundi … Kakorkoli, novi afriški prvak – naslov branijo Kamerunci – bo prinesel v domovino 4,5 milijona dolarjev.

 


 

Od Salaha do Maneja


Razširjeni afriški šampionat bo gotovo izpostavil več posameznikov, ki bi lahko v naslednjih letih močno zaznamovali tudi evropski nogomet. Številnim je to že uspelo. Predstavljamo zvezdnike petih reprezentanc, ki sodijo med uveljavljene ase evropskih zelenic.

Mohamed Salah (Egipt): Napadalec Liverpoola je – pred začetkom turnirja – prvo ime elitnega plesa črne celine. Egipt je pred dvema letoma izgubil finalno tekmo proti Kamerunu, tokrat bo meril še višje, njegov prvi adut pa je prav Salah, ki je 15. junija dopolnil 27 let. V državi s 95 milijonov prebivalcev uživa status božanstva. Tržna vrednost: 150 milijonov €.

Sadio Mane (Senegal): Tudi drugi najbolj znani akter Liverpoola prihaja s črne celine. Danes 27-letni krilni napadalec je udarna sila Senegala, ki kotira zelo visoko, nemara je kandidat za prvo presenečenje turnirja. Sadio Mane je tudi prvo ime daleč najdražje reprezentance na turnirju (390 mio €). Tržna vrednost: 120 milijonov €.

Nicolas Pepe bi lahko postal eden od zvezdnikov afriškega prvenstva. FOTO: Reuters
Nicolas Pepe bi lahko postal eden od zvezdnikov afriškega prvenstva. FOTO: Reuters


Nicolas Pepe (Sl. obala): Krilnega asa Lilla pozna manj slovenskih navijačev kot Kloppov dvojec Salah-Mane, toda 24-letni adut Slonokoščene obale, rojen v Franciji, sodi med najbolj vroče nogometaše, kdo ve, koliko bo zanj iztržil Lille v poletnem prestopnem roku (Arsenal, Liverpool, …). Tržna vrednost: 65 milijonov €.

Naby Keita (Gvineja): Fant s sredine igrišča, ki je v Salzburgu in Leipzigu stkal vezi prijateljstva s Kevinom Kamplom, je eden najbolj obetavnih zveznih igralcev, 24-letnik ne igra zaman v Liverpoolu. Prvi zvezdnik Gvinejcev, ki naj bi napredovali v izločilne boje iz skupine B. Tržna vrednost: 60 milijonov €.

Riyad Mahrez (Alžirija): Alžirci so imeli v preteklosti še močnejši kolektiv kot v Egiptu, toda nikdar jih ni modro odpisati. Med njihova orožja sodi 28-letni angleški prvak z Manchester Cityjem, rojen v Franciji. Mahrez je bil član največje senzacije v zgodovini športa, ko je Leicester leta 2016 pokoril Anglijo. Tržna vrednost: 60 milijonov €.


Napredujeta po dva najboljša in štiri tretjeuvrščeni


Skupina A: Egipt, DR Kongo, Uganda, Zimbabve;
skupina B: Nigerija, Gvineja, Madagaskar, Burundi;
skupina C: Senegal, Alžirija, Kenija, Tanzanija;
skupina D: Maroko, Slonokoščena obala, Južna Afrika, Namibija;
skupina E: Tunizija, Mali, Mavretanija, Angola;
skupina F: Kamerun, Gana, Benin, Gvineja-Bissau.

V 1/8 finala napredujeta najboljši reprezentanci iz vsake skupine in štiri od šestih tretjeuvrščenih ekip.
Izločilne tekme bodo začeli igrati 5. julija.

Preberite še:

Komentarji: