»Zadnjih 12 let sem preživel pred TV zaslonom in užival ob Messiju«

Trener Quique Setien »narejen« po meri vodilnega španskega kluba zadnjih let. V ospredju stereotipna »tiki-taka« igra.
Fotografija: Quique Setien je s svojimi sodelavci že vodil prvi trening na štadionu Camp Nou. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Quique Setien je s svojimi sodelavci že vodil prvi trening na štadionu Camp Nou. FOTO: Reuters

Vodstvo nogometnega kluba Barcelona kar sije od sreče: Barça je lani kot prva v zgodovini evropskega nogometa presegla mejo 800 milijonov ustvarjenih prihodkov, klub pa je ustregel navijačem in se »znebil« nepriljubljenega trenerja Ernesta Valverdeja (zanj usoden je bil poraz z Atleticom) ter hitro predstavil njegovega naslednika. Quique Setien ne bi mogel močneje ustrezati katalonski nogometni filozofiji.
 

»Ni mi težko priznati, da so se mi uresničile sanje«


»Ni mi težko priznati, da so se mi uresničile sanje. Še včeraj sem hodil mimo krav v mojem kraju, danes sem vodil trening najboljših nogometašev na svetu,« so bile prve besede 61-letnika iz Santanderja. Metropola Kantabrije, ki leži med Gijonom in Bilbaom, odslej ne premore le daleč največje bančne skupine na Iberskem polotoku, pač pa tudi novega trenerja nogometne inštitucije, ki sama sebe imenuje »več kot klub«. Barcelona v resnici ni ravnala gosposko z zdaj že nekdanjim trenerjem Valverdejem, morda bo imel več sreče njegov naslednik Setien. Nekdanji španski reprezentant, ki bo vodil 8. klub v trenerski karieri, je zaigral na prave strune.



»Moj cilj je osvojiti z Barço vse, kar je možno. To je klub, ki mora rasti iz sezone v sezono in osvajati trofeje. Najboljša pot do zmage je igrati lepo,« je zatrdil Setien, ki je v zadnjih sezonah – ko je vodil Lugo, Las Palmas in Betis – večkrat izrazil javno navdušenje nad prvim solistom v katalonskem orkestru Lionelom Messijem.


Spet bo aktualna velika posest žoge


Gerard Pique (levo) in Lionel Messi (desno) sta bila del načrtov, ki jih je javno razkril Barcelonin trener Quique Setien. FOTO: AFP
Gerard Pique (levo) in Lionel Messi (desno) sta bila del načrtov, ki jih je javno razkril Barcelonin trener Quique Setien. FOTO: AFP


»Z vsemi igralci sem govoril, ne le z Messijem. Lionelu sem brez sramu povedal, da sem v zadnjih dvanajstih letih kot prikovan sedel pred TV zaslonom in užival v njegovi igri. Messi je Messi, Busquets je Busquets in Pique je Pique, vloge morajo biti pravilno razdeljene,« je še dodal Setien, ki bo na štadionu Camp Nou brez težav uveljavil svojo filozofijo.

Seviljski Betis je denimo v prejšnji sezoni krasila povprečna posest žoge 62,5 odstotka, kar je od leta 2005/06 največ med vsemi v Španiji, seveda brez upoštevanja Barcelone. Prav Betis je v eni tekmi zabeležil najvišjo posest žoge – 82,4 odstotka na tekmi z Leganesom … Setien je izpostavil tudi navdušenje nad Ajaxom iz prejšnjega stoletja, Cruyffom, Guardiolo, ... Navijači torej lahko pričakujejo Barcelono v stereotipni »Barcelonini« izvedbi, ki bi lahko v marsičem še močneje uveljavila znamenito »tiki-taka« igro kot »blaugrana« v obdobju slovitega trenerja Pepa Guardiole (2008-2012)!


Valverde se je poslovil na vrhu prvenstva


Quique Setien je s svojimi sodelavci že vodil prvi trening na štadionu Camp Nou. FOTO: Reuters
Quique Setien je s svojimi sodelavci že vodil prvi trening na štadionu Camp Nou. FOTO: Reuters


Setien je podpisal pogodbo do junija 2022, ki vsebuje klavzulo o predčasni prekinitvi v letu 2021. »Tedaj so namreč v klubu predsedniške volitve,« je pojasnil predsednika kluba Josep Maria Bartomeu. Imperativ Setiena je znan – Valverde namreč ni zapustil barke zaradi domnevno slabe podobe Barçe v španskem prvenstvu. Drži obratno: klubsko vitrino je ozaljšal z dvema lovorikama v dveh sezonah, tudi v tretji se je poslovil na vrhu lige. Gre za podvig v ligi prvakov, kjer je Valverdeju dvakrat »uspelo« zapraviti visoko prednost v izločilnih bojih: 4:1 z Romo in 3:0 z Liverpoolom.

»Zavedam se tudi tega,« je povedal 60. trener v zgodovini Barcelone, ki dopušča spremembo v sistemih igre 4-3-3 in 4-4-2: »Toda o tem se bom najprej pogovoril z igralci.« Prvi izziv za Setiena bo nedeljska (21) tekma z Granado, v ligi prvakov ga čaka neugoden spopad z Napolijem (25. 2. in 18. 3.).

Preberite še:

Komentarji: