Zahović in Vombergar glavna Kekova aduta za napad na Kitajsko

Slovenska reprezentanca B niza treninge na jugu Andaluzije. Kek: Tudi generalka strokovnega štaba pred začetkom bojev za euro 2020.

Objavljeno
23. januar 2019 09.04
Posodobljeno
23. januar 2019 09.04
V slovenskem taboru so navdušeni nad razmerami za nogometno vadbo, ki jih omogoča njihov začasni domicil na jugu Španije. FOTO: NZS
Ljubljana – V slovenskem taboru so navdušeni nad razmerami za nogometno vadbo, ki jih omogoča njihov začasni domicil na jugu Španije. Tudi selektor Matjaž Kek zadovoljno pripravlja za četrtkov (17) kitajski izziv fante, ki jih ima na voljo v neugodnem januarskem terminu. Mariborčan uigrava svoje kadrovske zamisli, pomočnik Igor Benedejčič pa je v Gibraltarju analiziral tekmo Kitajcev s Krasnodarjem.

image
V slovenskem taboru so navdušeni nad razmerami za nogometno vadbo, ki jih omogoča njihov začasni domicil na jugu Španije. FOTO: NZS


»Na igrišču smo sami, tako da imamo na voljo zares vse, kar potrebujemo. Fantje opazno izžarevajo motiv in voljo do dela in napredka. Upoštevamo značilnosti januarskega termina in morebiten sindrom težkih nog, čemur je prilagojena tudi vadba, z doslej opravljenim pa sem izjemno zadovoljen,« je ocenil Matjaž Kek.
 

Idealne razmere za vadbo


Povratnik na slovensko klop je večkrat deloval v bližini Marbelle že v času vodenja Rijeke, čeprav so Rečani tedaj domovali v drugem hotelu kot zdaj slovenska reprezentanca B. Slednja uživa v popolnem miru, okrog nje ni motečih zunanjih dejavnikov, ne nazadnje fantje zaradi umeščenosti kompleksa v mirno območje ne morejo pobegniti »na lepše« niti zvečer. »To so idealne razmere za pet- ali šestdnevno vadbo, daljšo pa zavoljo monotonosti najbrž ne,« je ocenil Kek.

image
V slovenskem taboru so navdušeni nad razmerami za nogometno vadbo, ki jih omogoča njihov začasni domicil na jugu Španije. FOTO: NZS


Kek ima na voljo vseh 23 povabljencev na zbor reprezentance; nekateri bijejo večji boj z utrujenostjo, drugi manjšega. Logično, gre za čas po prvem tednu zimskih klubskih priprav, številni med fanti pa so se prvič soočili z režimom dela in počivanja, značilnim za akcije pod vodstvom Matjaža Keka. Ta je vodil prvi trening že v soboto popoldne po prihodu slovenske odprave v Španijo, v nedeljo je dvakrat preverjal utrip selekcije iz 1. SNL, odtlej gre za en trening dnevno vse do četrtkove (17) prijateljske tekme s kitajsko izbrano vrsto do 25 let.

image
Eden od nogometašev iz 1. SNL, ki se želi dokazati selektorju Keku, je član Aluminija Dejan Petrovič (z žogo). FOTO: NZS


»Po štirih dneh skupnega bivanja in vadbe so se sprostili tudi fantje, ki za to potrebujejo največ časa. Kakorkoli obračate zgodbo, še vedno gre za slovensko reprezentanco in režim dela, kakršen bo vladal tudi v prihodnje, ko se bomo pripravljali pred tekmami v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Prvič že marca, tudi zato sem si želel izvesti to januarsko akcijo. Tako bom med drugim najbolje izmeril tudi raven sobivanja in sodelovanja med mano in strokovnim štabom,« je izpostavil Kek, čigar sodelavci so tudi trener Igor Benedejčič, kondicijski trener Luka Brkljača in trener vratarjev Borut Mavrič. Tudi Brkljača, ki je s Kekom deloval ob Kvarnerju, in fizioterapevti morajo ujeti isto valovno dolžino razmišljanja, zato bo prišla akcija v Marbelli kot naročena.

Nogometaši iz 1. SNL so preživeli prve štiri dni na jugu Španije.
Selektor Kek v Marbelli, pomočnik Benedejčič pa v Gibraltarju.
Nad Kitajce par Zahović-Vombergar ter krili Hotić in Vancaš Požeg?


Navijače seveda zanima, s katerimi imeni bo Kek napadel kitajski zid – sestavljajo ga igralci do 25. leta starosti, ki niso prišli v poštev za nastop na azijskem prvenstvu. Ob standardnih treningih za pridobivanje moči so reprezentanti igrali tudi nekaj krajših medsebojnih tekem, ki bi lahko že navrgle enajsterico za napad na Kitajsko.


Sistem? Klasični 4-4-2


Sistem igre? »Klasični 4-4-2!« je odgovoril na to vprašanje Kek, ki v Andaluziji uigrava dva napadalna para. Zdi se, da bo začel tekmo z ljubljansko-štajersko navezo med Luko Zahovićem in Andrejem Vombergarjem, v drugem polčasu naj bi igrala še Jan Mlakar in Rok Sirk. Tekmo naj bi začela na krilih tudi Rudi Vancaš Požeg in Dino Hotić. Na eni od internih tekem sta se pomerili modra in oranžna zasedba – v prvi so bili Vidmar, Petrović, Dobrovoljc, Klemenčič, Šturm, Vrhovec, Gnezda Čerin, Črnic, Lazarević, Mlakar in Sirk, v drugi pa Sorčan/Janžekovič, Klinar, Korun, Delamea Mlinar, Sikošek, Vetrih, Dervišević, Hotić, Požeg Vancaš, Zahović in Vombergar.