Osmerica za evropski naslov v Lizboni med 12. in 23. avgustom

Uefa je na videokonferenci sprejela nekaj pomembnih sklepov za nadaljevanje sezone.

Objavljeno
17. junij 2020 15.49
Posodobljeno
17. junij 2020 17.03
Za pokal v ligi prvakov se bo osmerica merila v Lizboni. FOTO: Reuters
P. Z.
P. Z.
Nyon - Evropska nogometna zveza (UEFA), ki jo vodi Aleksander Čeferin, je na videokonferenci sprejela pomembne sklepe glede nadaljevanja klubske in reprezentančne sezone.

Zaključni turnir najboljših osem moštev lige prvakov bo v Lizboni med 12. in 23. avgustom, evropske lige pa v Nemčiji med 10. in 21. avgustom (Köln, Duisburg, Düsseldorf in Gelsenkirchen).

Sedmega in osmega avgusta bodo povratne tekme osmine finala LP, ni pa še znano, kje bo prizorišče teh tekem. Žreb četrtfinala bo 10. julija. Letos bi moral biti finale v Istanbulu, tam bo prihodnje leto. Zadnji dvoboj v sezoni 2021/22 bo v St. Peterburgu, leta 2023 v Münchnu in leta 2024 na londonskem Wembleyju.

Slovenija bo aktivna v treh standardnih obdobjih: od 31. avgusta do 8. septembra, od 5. do 13. oktobra in med 9. in 17. novembrom. V vsakem ciklu bodo igrali Slovenci po dve tekmi Uefine lige narodov C3, v kateri so tudi Grčija, Kosovo in Moldavija. Termina za prijateljske tekme bosta 7. in 8. oktobra ter 11. in 12. novembra. NZS želi 100. obletnico nogometa pri nas obeležiti s tekmo proti Portugalski, ki bi morala biti 31. maja. 

image
Zaključne tekme lige prvakov bo gostil tudi štadion Luz v Lizboni. FOTO: Reuters

 

Nogomet prispeva k normalnosti


»Zadovoljni smo, da bomo lahko spet zagnali skoraj vsa evropska tekmovanja. Nogomet je med vodilnimi silami vrnitve k normalnemu življenju,« je dejal Čeferin.

Finale U21 v Stožicah 6. junija

Uefa se je odločila tudi za nov format evropskega prvenstva do 21 let, ki ga bosta gostili Slovenija in Madžarska. Kvalifikacije se bodo končale septembra, oktobra in novembra 2020. Devet zmagovalcev skupin in pet drugouvrščenih se bo pridružilo Sloveniji in Madžarski. Na EP bodo štiri skupine s po štirimi reprezentancami. Skupinski del bo od 24. do 31. marca 2021. Četrtfinale in zaključni del s finalom v Ljubljani bo od 31. maja do 6. junija.


V ligi prvakov so se v četrtfinale že uvrstili Atalanta Josipa Iličića, Atletico Madrid Jana Oblaka, Leipzig Kevina Kampla in Paris Saint-Germain. Za ostala štiri mesta se potegujejo Real Madrid in Manchester City (Angleži po prvi tekmi vodijo z 2:1), Bayern in Chelsea (Nemci vodijo s 3:0), Lyon in Juventus (Francozi so v prednosti 1:0) ter Napoli in Barcelona (ekipi sta prvo tekmo odigrali neodločeno z 1:1).

Nova sezona lige prvakov (2020/21) pa se bo začela z zamudo 20. oktobra.

image
Aleksander Čeferin je vesel, ker se je nogomet vrnil na zelenice. FOTO: Reuters 

 

Z gledalci ali brez njih?


Uefa bo odločitev o tem, ali bodo neodigrane tekme potekale na štadionih domačih moštev za povratne tekme ali na Portugalskem, sprejela v naslednjih tednih. Prav tako bo predvidoma do sredine julija sprejeta odločitev, ali bo na tekmah finalnih turnirjev možen obisk gledalcev. »Stanje se zelo hitro spreminja. Če bi danes o tem odločali, bi rekli, da ne bo gledalcev. Nekaj časa bomo še počakali in potem sprejeli odločitev glede tega,« je povedal Čeferin.

Program na prihodnje leto prestavljenega evropskega nogometnega prvenstva ostaja nespremenjen, kar pomeni, da bo potekal v vseh 12 predvidenih gostiteljskih mestih, če bo le mogoče. »Če ne, pa bomo pripravljeni, da turnir izpeljemo v 10, devetih ali celo osmih mestih,« pravi Čeferin.